top of page

WAAROM PODCASTS JE LEVEN (NOG) LEUKER MAKEN

Podcasts. Ineens heeft iedereen het er over, zo lijkt het. Waarom zijn ze zo populair? En wat is er nou zo leuk aan? Een allesbehalve kritisch pleidooi waarom iedereen – ja, ook jij – naar podcasts zou moeten luisteren.

Flatlay-podcast-lightboard-headphones-white

Waarom zijn podcasts ineens zo populair? Het medium bestaat al jaren, maar brak in 2019 pas echt door en heeft in 2020 een enorme vlucht genomen. Sterker nog, het lijkt wel een nationale hobby te zijn geworden – al dan niet in een stroomversnelling geraakt door de lock-down waarbij mensen meer tijd om handen hadden.


Inmiddels luistert één op de vijf Nederlanders minimaal één keer per week naar podcasts.

Dit blijkt uit de Markteffect Podcast Monitor, die daar afgelopen mei onderzoek naar deed.

Met name mannen (45%), hoog opgeleiden (56%) en jongeren tot 34 jaar (71%) luisteren naar podcasts.


Heeft zelfbenoemd uitvinder van de podcast Adam Curry – alias The Podfather – na jaren lobbyen toch zijn zin gekregen.

Podcasts zijn een beetje als Netflix, maar dan zonder scherm. Afhankelijk van je bui kies je waar je zin in hebt. Of dat nou grappig, spannend of leerzaam is.

Ik snap het wel, die populariteit. Ik vind het persoonlijk dé ontdekking van de afgelopen jaren en ik geloof dat ik inmiddels al op dertig podcasts ben geabonneerd (waarschijnlijk meer).

Dus ik zeg het maar alvast: dit wordt een allesbehalve kritisch pleidooi voor de podcast. Ik zal je haarfijn uitleggen waarom podcasts de bom zijn en waarom ik vind dat iedereen eraan moet. Tipje van de sluier: vervelende klusjes worden er een stuk leuker door.


Wat is een podcast nou eigenlijk?

Wellicht ten overvloede, maar wat is een podcast nou eigelijk? Kort gezegd: het is een audio-uitzending waarbij je luistert naar een informatief of entertainend programma. Het grote verschil tussen een podcast en radio is dat een podcast on demand is. Met andere woorden: afhankelijk van je interesses of je stemming op dat moment kies je zelf waar je naar luistert – een beetje zoals bij Netflix eigenlijk. Nog een groot voordeel: geen irritante reclames.


En het aanbod? Dat is gigantisch.


Over elk onderwerp is wel een podcast te vinden

Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een podcast over gemaakt. Er zijn culinaire podcasts en podcasts over mindfulness. Over poezen (niet geheel verrassend de Poezen Podcast genaamd) en over tech, trends en gadgets. Heb je interesse in economie en ondernemerschap? Er zijn zat zakelijke onderwerpen te vinden. Hou je net als ik van spannende true crime series? Ook dan kom je zeker aan je trekken.

Girl listening to podcast with headphones in front of a large window while it rains outside
Beste uitvinding sinds gesneden brood.

Sinds ik de podcast ontdekte heb ik me op momenten kapot gelachen, me verwonderd en verbaasd. Sommige verhalen zijn zó ontroerend, zo intiem, dat de tranen over mijn wangen liepen tijdens het luisteren.


De kracht van de podcast

Dat intieme, dat is wat mij betreft de kracht van de podcast. Anders dan bij de radio – waar ik zelf overigens zelden naar luister – geven podcasts je het gevoel dat je bij de maker aan de keukentafel zit. Het heeft iets familiairs, iets persoonlijks, zo’n stem in je oor die je een boeiend, grappig of spannend verhaal vertelt. Je hoort voetstappen kraken in de sneeuw, iemand een kop koffie inschenken of zijn emoties wegslikken. Mits goed gemaakt – en dat is steeds meer het geval – kan het enorm bij je binnenkomen. Je meevoeren naar een andere wereld, zoals een goed boek dat ook kan doen.


En het leuke is: je steekt er ook nog wat van op. Zo is daar De Dag, een dagelijkse podcast van NPO Radio 1, die context schept bij het nieuws en dieper op een kwestie ingaat. En mijn grote, GROTE favoriet, maar ook omdat ik het presentatieduo Josh en Chuck zo ontzettend gezellig vind: Stuff You Should Know, een ‘incomplete verzameling van meestal interessante dingen’ (ik hou van die zelfspot). Daarin leerde ik meer over The Simpsons, buiksprekers, de moord op Rasputin en de Bermuda Driehoek. Geweldig toch?

Vervelende klusjes als strijken of de was opvouwen worden een stuk leuker als je naar een podcast luistert.

Wat ook enorm helpt bij de populariteit van podcasts is dat je er naar kunt luisteren waar en wanneer het jou uitkomt. Op de fiets, lopend door de stad, in de file, voor het slapen gaan, maakt niet uit. Extra pluspunt: vervelende klusjes zijn verleden tijd, want de was opvouwen, strijken of stofzuigen, het is ineens stukken leuker allemaal.


Kortom: ben je Netflix even zat, niet in de stemming om een boek lezen en wil je op een ontspannen manier van een goed verhaal genieten? Podcasts, zeg ik je.


Hoe luister ik naar een podcast?

Als je nou nog nooit een podcast hebt geluisterd vraag je je misschien af hoe dat dan moet. Simpel. Op bijna elke smartphone zit standaard een podcast app, waarmee je eenvoudig door verschillende categorieën kunt struinen en je je gratis kunt abonneren op de programma’s die jou leuk lijken. Spotify is ook een optie, en zo zijn er talloze andere podcast apps. Vervolgens kun je overal luisteren, ook offline (lekker voor als we ooit weer een keer lang in het vliegtuig zitten). Kind kan de was doen (al dan niet met podcast in z’n oor