top of page

STIJL HEEFT GEEN HOUDBAARHEIDSDATUM – EN DEZE DAMES ZIJN HET BEWIJS

Dat je als bejaarde niet persé achter de geraniums hoeft te zitten, dat bewijzen Insta-grannies Iris Apfel en Baddie Winkle. Over er fenomenaal uitzien op oudere leeftijd, glittergympen en mijn Franse overgrootoma.

The-happy-files-feelgood-blog-charming-older-lady-in-pink-with-hat-and-microphone

De New Yorkse Iris Apfel is een fashion icoon. Met 1.6 miljoen volgers op Instagram en een contract bij het bureau waar ook topmodellen Gigi Hadid, Gisele Bündchen en Lily Aldridge zijn te boeken, is ze het levende bewijs dat stijl tijdloos is. Apfel is namelijk geboren in 1921. Even snel rekenen: dat maakt haar dus 99 jaar. En ze is nog altijd springlevend, of ‘verticaal’, zoals ze het zelf noemt. Tenminste, op het moment van dit schrijven wel.


De New Yorkse jetset kon niet om de kleine paradijsvogel heen

Apfel studeerde kunstgeschiedenis en werkte als ondernemende, creatieve jonge vrouw onder meer als interieurontwerpster, modejournalist en illustrator. Vlak na de Tweede Wereldoorlog trouwde ze met een rijke textielbaron en al gauw kon de New Yorkse jetset niet meer om haar heen. Met haar kleurrijke outfits en knalrode lippenstift was deze kleine paradijsvogel al gauw een graag geziene gast in de partyscène. En dat is ze nog steeds.


Regisseur Albert Maysles vond haar looks & levensstijl zó inspirerend, dat hij in 2015 een documentaire over haar maakte: Iris (je kunt hier de trailer bekijken). Ook komt ze voorbij in de documentaire If You’re Not In the Obit, Eat Breakfast. Oftewel: “Als je niet in de overlijdensadvertenties staat, eet dan je ontbijt”. Een portret van 90-plussers die het geheim van een lang en gelukkig leven delen. Een soort 'Secret Lives of 100-year olds', stel ik me zo voor.

Je eigen Barbiepop na je negentigste. Nou, dan heb je het wel gemaakt als krasse knar.

Speelgoedfabrikant Mattel lanceerde in 2018 zelfs een Barbiepop die op Apfel geïnspireerd is. Inclusief haar gigantische zwarte bril, groene Gucci outfit en opzichtige sieraden. Nou, dan heb je het wel gemaakt hoor, als krasse knar.


Nog zo eentje: de in Kentucky geboren Helen Ruth Van Winkle, a.k.a. Baddie Winkle: Stealing your man since 1928 (and winning online since 2014). Ze hijst zichzelf in fluoriserende trainingspakken en leren jurkjes en deinst niet weg voor hysterische zonnebrillen of glittergympen. Nadat haar kleindochter haar in een hippe outfit voor de spiegel betrapte en die foto online deelde, ging ze viral. Ze heeft 3.7 miljoen volgers op Instagram en schijnt besties te zijn met Miley Cyrus.

Insta-grannies worden vrolijk omarmd

Het is natuurlijk allemaal typisch Amerikaans, ik weet het. Het kan ook wat treurigs hebben, als iemand zo’n karikatuur wordt van zichzelf. Toch kan ik het waarderen, dat die gekke Amerikanen zo weglopen met deze insta-grannies. Ik krijg niet de indruk dat Iris en Baddie zijn waar ze nu zijn doordat ze ooit met zich lieten sollen. Die rebelsheid, ik mag dat wel.

Typisch Amerikaans natuurlijk. Maar liepen wij in Nederland ook niet weg met Nel 'Tijgervel' Veerkamp?

En bovendien, omarmden wij hier in Nederland niet massaal Nel ‘Tijgevervel’ Veerkamp (inmiddels horizontaal)? En recent nog Orgel Joke (70) uit Vlaardingen, die tijdens de lockdown los ging op haar keyboard om ons met haar vrolijke deuntjes op te fleuren, zoals ze dat zo magistraal doet in dit Youtube filmpje (waarin ze een liedje speelt dat ik vroeger altijd zong met mijn Tante Matti - dat was ook al zo'n ondeugende).


Dan mijn Franse overgrootoma, die 101 werd, die fietste op 83-jarige leeftijd gewoon nog vrolijk rond. De oude heertjes in het bejaardentehuis waar ze woonde waren stiekem allemaal een beetje verliefd op haar en ze was immer stijlvol gekleed. Net als haar dochter en kleindochter (mijn moeder) overigens. Hoedjes, mantelpakjes, mooie schoentjes, dat werk. Ik hoop altijd dat mijn Franse roots ervoor gaan zorgen dat ik er met terugwerkende kracht alsnog als een Petite Française uit ga zien, maar ik zit nog steeds te wachten.


Laten we vieren dàt we oud worden

Maargoed. Wat ik maar wil zeggen: age is nothing but a number. Wijsheid én zelfkennis komt met de jaren, je kunt er ook na ‘een bepaalde leeftijd’ nog fenomenaal uitzien en ondanks verdriet, verlies en tegenslagen je hele leven lang lol hebben. Als je maar een beetje rebels durft te zijn zo nu en dan. En je groenten eet natuurlijk. Dus nooit meer verzuchten "We worden oud" – laten we vieren dàt we ouder worden. Wat jullie?