“2020 wordt mijn jaar”. Ik hoor het mezelf nog zeggen, tussen het knallen van het vuurwerk en de champagnekurken door. Er waren mooie reizen te maken, goede voornemens te realiseren en bucketlists die afgevinkt moesten worden. Nou, dat liep even anders.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar nu ik zo halverwege dit bizarre jaar de balans opmaak heb ik al die ambitieuze life goals overboord gegooid – of op z’n minst bijgesteld. De wereld veranderde in rap tempo en ineens leek het een stuk minder urgent om te focussen op wat er allemaal nog bereikt en beleefd moest worden.
Chagrijnig, down of gewoon je dag niet? Deze praktische tips helpen je om snel lekkerder in je vel te zitten
In plaats daarvan leek het me zinvoller eens te kijken wat voor praktische stappen je dichtbij huis kunt ondernemen om gelukkige momenten te creëren. Simpele dingen die je kunt doen als je een keer chagrijnig bent, een slechte dag hebt of je down voelt.
Sommige daarvan pas ik al toe zo lang ik me kan heugen. Andere heb ik leren waarderen tijdens de afgelopen maanden, simpelweg omdat er meer tijd en ruimte leek te ontstaan. Sommige zorgen voor een directe mood boost, andere werken op langere termijn. Doe er je voordeel meer, probeer het eens uit en vertel: wat doe jij om stress te verminderen?
1. Maak een wandeling
Tien jaar geleden had ik je voor gek verklaard, inmiddels vind ik het onwijs lekker: wandelen.
Het is een simpele manier om je gezondheid én je humeur een positieve boost te geven. Door te wandelen maak je namelijk serotonine aan – ook wel het gelukshormoon genoemd. Ik heb ervaren dat het dé manier is om mijn gedachten te ordenen, of om juist even helemaal nergens aan te denken. Een ommetje door de buurt, een wandeling door het park, een beetje banjeren door de duinen of het bos – het verveelt nooit en het kost niets. Het is bovendien een relaxte manier om bij te praten met je partner, je kinderen, een vriend of vriendin.
MIJN TIP: In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je uren prachtig wandelen, ook buiten de paden. Het barst er van de hertjes en met een beetje geluk spot je een vos.
2. Zorg dat je lekker slaapt
Stress zorgt ervoor dat je slecht slaapt, en structurele slapeloosheid veroorzaakt weer een onrustig en down gevoel. Dus het is een beetje een Catch-22. Maar één ding is zeker, piekeren over zaken waarover je gestrest bent helpt niet. Probeer daarom voor het slapen gaan wat ontspanningsoefeningen te doen, zoals een slaapmeditatie. Verban je mobiele telefoon, tablet of tv uit je slaapkamer. Lastig, ik weet het, maar het blauwe licht verstoort je nachtrust. Drink een kopje kamillethee voor het slapen gaan, pak een boek, zorg voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer en maak je slaapkamer jouw ‘heiligdom’. Met lekker, schoon beddengoed, opgeruimde kasten, rustige kleuren en zacht licht kom je al een heel eind. Kun je toch niet stoppen met piekeren? Maak dan een zorgenlijstje voordat je naar bed gaat en schrijf wat je dwars zit van je af. Het helpt je om je hoofd leeg te maken. Probeer maar eens.
MIJN TIP: Spray rustgevende, essentiële oliën op je kussen. De Deep Sleep Pillow Spray van This Works is fijn.

3. Sta op tijd op
Ook dit is er eentje waar je me vroeger écht geen plezier mee had gedaan. Tot voor kort was ik een enorme Snooze Queen en vond ik uitslapen een feest. Geen kinderen hè, dan krijg je dat. Omdat er zoveel gebeurt de laatste maanden en ik vreemd genoeg barst van de energie, word ik steeds vroeger wakker – zelfs voor mijn wekker. En ik vind het heerlijk. Het fijnste aan vroeg opstaan is dat je geen afleiding hebt. Je huisgenoten zijn – als het goed is – nog in diepe rust, je mailbox draait nog geen overuren en het is op de fluitende vogeltjes na stil buiten. Wakker worden met een kopje koffie op het balkon en de geur van het verse brood dat de bakker om de hoek bakt – onbetaalbaar. Wat mij het meest verraste is dat je in die vroege uurtjes oppergeconcentreerd en gefocust bent. Maak daar gebruik van.
4. Neem tijd voor jezelf
We leiden allemaal een hectisch bestaan waarin we allerlei ballen in de lucht moeten houden. Werk, gezin, een sociaal leven, ga maar door. We willen graag dat ons leven dynamisch is, we willen waardevolle tijd doorbrengen met onze dierbaren en niets missen – al wordt die ‘Fear of Missing Out’ gelukkig wel minder als je wat ouder wordt merk ik. Maar soms raast het door je hoofd: “Laat me allemaal met rust!” Tijd om zelf weer de regisseur van jouw agenda te worden. Plan momenten voor jezelf in, momenten waarop je even helemaal alleen bent en volledig tot rust komt. En ga dan niet als een gestoorde je huis poetsen of uren door social media scrollen, maar doe iets waar jij echt ontspannen van wordt (toegegeven, je huis opruimen kan soms wel enorm rustgevend zijn). Het gaat erom dat je zelf weer bepaalt wat je wilt. Voor de één is dat sporten, voor de ander een podcast luisteren, mediteren, wandelen of een boek lezen.
5. Omring jezelf met positieve mensen
Wanneer je je down voelt, is afspreken met een vriend of vriendin die voor jou inspirerend is en je blij maakt vaak dé remedie om je op te vrolijken. Uit onderzoek is gebleken dat afspreken met iemand met een positieve houding aanstekelijk werkt. Even een ander perspectief nodig? Bel degene met wie je altijd zo kan lachen en ga daar vanavond nog een wijntje mee drinken.
6. Vind je natuurlijke drug
Sinds ik yoga en meditatie heb ontdekt, is mijn leven een stuk lichter. Echt. Het werkt als een soort natuurlijke drug waarbij je het gevoel krijgt dat je de wereld weer aankunt. En natuurlijk weet ik ook wel dat het niet de oplossing is voor al je problemen, maar het effect van stress op je lichaam en geest wordt een stuk minder wanneer je een fijne yogaschool of meditatieroutine hebt gevonden. Het helpt je om je naar binnen te focussen, het neemt prikkels weg, zorgt voor diepe ontspanning en maakt je minder onrustig. Het kan even duren voordat je het ‘door’ hebt en in die flow komt, maar laat je niet ontmoedigen. Probeer het een paar keer en je zult er de vruchten van plukken. Beloofd.