5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 7

Als jij één superpower zou kunnen wensen, welke zou dat dan zijn? Vliegen? Onzichtbaar zijn? Gedachten lezen? Daarover, en meer, heb ik het deze week. En ook over Gijs Groenteman, Pinkeltje en Britney Spears. Happy weekend!

happy friday the happy files pink confetti girl

Superkrachten, we dromen er allemaal weleens over. In de tijd reizen, kunnen vliegen, gedachten lezen, stel je eens voor! Dat laatste lijkt me overigens niet bevordelijk voor je relatie – je moet immers niet alles willen weten – maar dat vliegen, dat lijkt me wel wat. Ik droom het behoorlijk vaak eigenlijk, als sinds ik klein ben. Het ultiem coole is dat ik mezelf in die droom overal naar toe kan sturen: ik heb totale controle.

Dan vlieg ik bijvoorbeeld over een schitterend besneeuwd berglandschap, en bedenk ik dat ik wel zin heb in New York. En hop, binnen no time zoef ik over de oceaan, en zweef ik hoog boven Manhattan. Deze week overkwam die droom me weer. En ik moet zeggen, in Coronatijden is zo'n tripje naar één van mijn favoriete steden een welkome afleiding.


De volgende morgen probeerde ik mijn Griek uit te leggen hoe dat precies in zijn werk gaat. "Dus dan lanceer mezelf vanaf de grond de lucht in, door keihard te concentreren en mijn beenspieren aan te spannen. And there I go." Ik vrees dat ik er ook een sprongetje bij deed.

New York Manhattan skyline
What dreams may come

Bloedsaai. Maar wel leuk.

Onmogelijk natuurlijk, en bloedsaai, een ander jouw droom uitleggen. Maar het grappige is dat hij me snapte en in zijn dromen dezelfde techniek bleek te gebruiken. Zo stonden we dus, twee volwassen mensen in een Amsterdamse keuken, onze droomvluchttechnieken uit te beelden – en liet ik van het lachen mijn cappuccino op de grond pletteren. En dan zijn we nog niet eens samen naar de Efteling geweest.


Ik wil maar zeggen, het is heerlijk om jezelf af en toe weer kind te voelen, zeker als je dat gevoel kunt delen met je geliefde. Zo voelde ik me deze week ook weer even kind toen ik twee dagen bij mijn ouders was. De rollen waren weliswaar omgedraaid, want waar mijn vader mij als puber altijd wakker maakte met een ontbijtje – kopje koffie, glaasje jus d'orange, twee geroosterde boterhammetjes met smeerkaas – zo verzorgde ik dit keer hun ontbijt op bed. Welverdiend, want ze gaan door pittige tijden.

Ik liet mijn vingertoppen over de oude balken glijden. En voelde dat er iets in het hout gekerfd stond.

Toen mijn ouders die middag gingen rusten, sloop ik de trap op naar boven, naar mijn voormalige slaapkamer. Die is inmiddels ontdaan van posters uit de Popfoto en Hitkrant, en ook het Laura Ashley behang is vervangen. Maar mijn oude bed staat er nog, in een knus zolderhoekje, verstopt onder houten balken. Toen ik daar even ging liggen, liet ik mijn vingertoppen langzaam over die balken glijden. Ik voelde dat er iets in het hout gekerfd stond. En ik herinnerde me ineens weer dat ik dat had gedaan, lang geleden. Maar wat stond er nou? Ik scheen het licht van mijn I-phone erop en las – naast "I love Rogier" en "Crete 4 ever" – "Just breathe". En zo stelde mijn puberversie mijn volwassen zelf onverwacht gerust.

Blijven ademen

1. BOEK VAN DE WEEK

Over superpowers gesproken, hoe gaaf zou het zijn als je de toekomst kon voorspellen? Toen ik stage liep in Londen verbraste ik elke vrije zondag mijn zuurverdiende stagevergoeding in een knus wijnbarretje in Covent Garden. Franse kaasjes erbij, een live violiste, fantastisch. Mijn stagegenootje Deirdre, die wat wijzer met haar centjes omging, en bovendien niets had met wijn, en ook niet met Franse kaasjes, wist me op een zekere zondagmiddag mee te sleuren naar het prachtige warenhuis Harvey Nichols. Want daar hadden ze én sushi, wat ze wel lekker vond, én een geweldige boekenafdeling. In die Harry Potter-achtige setting pakte ik het boek 'Titania's Oracle' uit de kast. A unique way to predict your future, beloofde de fluwelen cover.

Zullen we Het Magische Boek er anders even bijpakken?

Jarenlang heb ik Titania erbij gepakt om me via haar mysterieuze aanwijzingen antwoorden te geven op mijn levensvragen. Er was zelfs een tijd dat vriendinnen die op bezoek kwamen vroegen: "Zullen we Het Magische Boek er anders even bijpakken?" Titania ligt inmiddels te verstoffen in mijn eigen boekenkast. Maar Deirde, de nerdy studiebol die zich ontwikkelde tot classy lady met een voorliefde voor Hermès, en ik, de chaotische bohémian die zich ontwikkelde tot, nouja, een iets minder chaotische bohémian, werden wel vrienden voor het leven. En dat had niemand kunnen voorspellen.


Dit mysterieuze boek is niet meer te koop, maar als je dan toch antwoord wil hebben op al je levensvragen: Het Boek met Alle Antwoorden is ook een aanrader. Je vindt het HIER.

2. KIJKTIP VAN DE WEEK

In de tijd dat Deirdre en ik in Londen woonden, gingen we vaak dansen in een club met de illustere naam The Roadhouse – wat klinkt als een aftandse saloon, maar behoorlijk rock 'n roll was in die tijd. We gingen altijd helemaal los op Wannabe van The Spice Girls, deden sexy moves op het nummer Everybody was Kungu Fighting en het dak ging eraf als Horny van Mousse T. over de speakers knalde. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen zo'n tekst, maar funky was het wel.


Ook zo'n icoon in die tijd: Britney Spears. Over dit gevallen pop-icoon zag ik deze week een vrij ontluisterende documentaire. Hoe een jong, talentvol meisje het verdienmodel van anderen werd – en inmiddels op 39-jarige leeftijd nog steeds gevangen lijkt te zijn in een wereld van profiteurs. Wat ook opvalt is hoe we het in die tijd doodnormaal leken te vinden celebreties aan de schandpaal te nagelen. Lacherig deden als iemand voor de ogen van de media worstelde met een breakdown/verslaving.


De docu 'Framing Britney' kun je HIER terugzien. Aanrader.

Britney Spears video clip Hit me baby one more time
Geadoreerd, verguisd, en nu weer omarmd #sorrybritney

3. RECEPT VAN DE WEEK

Toen ik deze week in mijn ouderlijk huis op mijn bedje lag te mijmeren, en papa en mama sliepen, bedacht ik me dat ik wel even op avontuur kon gaan. Dus ik stond op, en sloop zachtjes verder naar de volgende kamer. Ik schoof een paar kastdeuren open, blies wat stof van kartonnen dozen, en vond tot mijn verrukking een vergeten verzameling Pinkeltjes én zowaar een Grieks kookboek uit 1963. Ooit gekregen van mijn aardrijkskundeleraar, wat geen leuke man was, maar die blijkbaar wel mijn voorliefde voor Griekenland met me deelde. Toen al. Daarom: een typisch Grieks gerecht: kippensoep met citroen. Het ultieme gerecht voor de winter, en fijn comfort food als je je niet zo lekker voelt – weet ik uit ervaring, want zodra ik me een beetje mèh voel, komt mijn Griek hiermee aanzetten). Kali orexi.


PS: Die Pinkeltjes heb ik uiteraard mee naar Amsterdam gesleept, want OMG – hoe nostalgisch wil je het hebben?

4. PODCAST VAN DE WEEK

Ik ben een beetje verliefd op Gijs Groenteman. De zoon van Hanneke, de man van Aaf, en wat mij betreft de beste interviewer van Nederland. Dat hij een beetje lispelt en om de haverklap alles 'verrukkelijk' en 'wonderlijk' vindt, draagt alleen maar bij aan zijn charme. Hij scoort al een tijdje hoge ogen met zijn podcast Met Groenteman in de Kast, wat hij voor Corona presenteerde vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, en daarna vanonder de hoogslaper van zijn dochter.


Heerlijke gesprekken met bekende en minder bekende Nederlanders, die lekker voortkabbelen maar altijd scherp, ontroerend en grappig zijn. Wat ik zo knap vind: hij stelt zijn gasten gerust door rustig te luisteren, en is niet bang om stiltes te laten vallen, waardoor zij weer openhartiger worden, en hij weet altijd op het moment suprème de juiste vragen te stellen. Meesterlijk. Je luister zijn podcast HIER terug.


5. IETS LIEFS DOEN DEZE WEEK

Ik las iets liefs deze week op Linkedin. Weliswaar van een verzekeringsmaatschappij, dus dat verwacht je misschien niet direct, maar nou wil het feit dat een goede vriendin van mij daar aan het roer staat. En zij besloot met haar team het geld dat overblijft in de zogenaamde 'schadepot' terug te geven aan hun klanten. Als je er geen gebruik van hebt gemaakt het afgelopen jaar, dan krijg je je premie gewoon terug – zo simpel is het. Dat op zich vind ik al een mooi gegeven, maar ze bieden hun klanten ook de mogelijkheid het geld dat ze bespaard hebben te doneren aan het KWF Kankerbestrijding. Je leest er HIER meer over.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

1. Als je behoefte hebt om je dromen te duiden, dan is dit wel een mooi – en niet zo zweverig – boek. 'Dromen' koop je bij Bol.com of je favoriete boekhandel.

2. Als we het dan toch over de nostalgische nineties hebben, dan kun je natuurlijk niet om deze scrunchies heen. Onder meer te koop bij de HEMA.

3. Even afzonderen met je favoriete podcast. Lukt prima met deze noise cancelling koptelefoon. Te koop bij Coolblue.

4. Perfect voor je comfort soepie of ontbijtje. Deze mooie kommen die ik vond op Etsy.

5. Die Griekse recepten pluk je dus uit dit fijne kookboek: Taverna. Te koop bij Bol.com.


Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

97 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven