5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 51

Happy Friday! Op de valreep rollen we het weekend in – tijd maakt niet meer zoveel uit nu we massaal in lockdown zijn lijkt het. Genoeg te beleven toch deze week: ik Zoomde met mijn leesclubje over een boek dat wat minder luchtig bleek dan ons was verteld, ontdekte een nieuwe guilty pleasure, besloot brieven te schrijven naar een vreemde en mijn platenspeler weer van zolder te toveren.

happy friday the happy files pink confetti girl

Goed, ik zit sinds kort dus in een boekenclub. Een idee van één van de 11 vriendinnen met wie ik tijdens de Hotelschool in Den Haag in het mooiste studentenhuis (met de mooiste meiden) van Scheveningen woonde – het bestaat nog steeds. Sylvia, want zo heet ze, gooide haar plan in de groep en vier van ons hapten toe. Je moet toch wat tijdens de nieuwe lockdown waar we ons met z'n allen in begeven. Ok, één van ons is CEO van een verzekeringsmaatschappij, de ander directeur van een basisschool en de rest heeft ook een behoorlijk hectische baan (of in mijn geval: een druk freelance bestaan), maar het breekt zo lekker de week, met een goed boek in bed kruipen, of een I-pad, afhankelijk van de sterkte van je leesbril.


Gisteravond hadden we via Zoom onze eerste boekbespreking. Voor aanvang scrolde ik nog even terug naar het eerste berichtje van Sylvia, die speciaal voor de gelegenheid de 'Leesclub Snert' groepsapp had aangemaakt. "Ik dacht eerst aan 'Sapiens' of 'De Meeste Mensen Deugen' maar dat lijkt me best pittige kost," schreef ze. "Daar zie ik mezelf eerlijk gezegd niet doorheen worstelen. Zullen we eerst een wat makkelijker boek kiezen? De Avond is Ongemak bijvoorbeeld?"


Degenen die dit boek hebben gelezen weten: she couldn't be more wrong.

Lekker luchtig boek: De Avond is Ongemak. De kersverse leesclub kreeg een rolberoerte.

Want jemig: wat een mooi, maar ongelofelijk zwaarmoedig boek. Ik heb er me echt doorheen moeten worstelen, het soms zelfs weg moeten leggen omdat ik het niet meer trok, en ik was niet de enige. Te veel narigheid, te veel poep, te veel gereformeerde beklemming, te veel morbide experimenten op die geïsoleerde boerderij waar hoofdpersoon Jas met haar eigenaardige familie woont.


Toch waren er ook een paar momenten van herkenning.


Ik groeide op in een klein dorpje omringd door eindeloze weilanden. Gewoon tegen het Westland aan, zeker niet in de bible belt, maar veel van mijn klasgenootjes op de basisschool woonden op een boerderij. Het geruststellende fenomeen van dampende koeien in de stal, de geur van kuilvoer en het plezier van met je kaplaarzen door de zompige modder stampen, dat ken ik. Ook gebruikt auteur Marieke Lucas Rijneveld wonderschone metaforen, die de wereld van de fantasierijke, twaalfjarige Jas prachtig omschrijven. Die wereld herkende ik. Toch waren we het er unaniem over eens: dit boek vergt wat van je als lezer en dat is niet erg, maar je moet er wel voor in de stemming zijn. Next! En graag wat luchtigs. Misschien iets van Saskia Noort ofzo (not gonna happen, ik waarschuw jullie maar alvast).

De boodschap was duidelijk: de volgende die een boek kiest, mag best voor wat meer luchtige kost gaan.

Geen makkelijk boek dus. Wel tien punten voor Sylvia: ten eerste omdat ze met het idee van een boekenclub kwam (want echt ontzettend leuk), ten tweede omdat ze over de gave beschikt om hartelijk om zichzelf te kunnen lachen, ten derde omdat ik dit boek toch niet had willen missen. En ook: bonuspunten voor leesclubgenootje Channah, die gehuld in een kersttrui met flikkerende lampjes in beeld verscheen.


Na onze boekbespreking werden er wat glazen wijn bijgeschonken, kussens opgeschud en huisdieren de kamer uitgejaagd ("Move it Karl.") We zoomden vrolijk verder, over wat ons bezig had gehouden de laatste tijd, over ontwikkelingen op het werk, over de kindjes en pré-pubers, over grote en kleine belevenissen. Zo vertelde Fleur dat ze een ouderwetse pick-up voor haar verjaardag had gekregen. En dat ze vervolgens het hele weekend plaatjes had gedraaid. En hoe tof dat was. Albums die op zolder lagen te niksen werden naar beneden gehaald, zorgvuldig van een laagje stof verlost, en liefdevol op de draaischijf geplaatst.


Haar zoontjes keken eerst wat bevreemd naar het apparaat, maar vonden het al snel fantastisch en dansten op hun aller-coolst mee op 'Little Red Corvette' van Prince en de allereerste house hits van Turn-up-the-Bass (lezers die puber waren in de jaren negentig hebben nu een aha-erlebnis vermoed ik). Een trip down memory lane volgde: het eerste plaatje van Channah was die ene hit uit de film Annie (allemaal: The sun will come up...tomorrow!), ik noemde mijn blauwe smurfenplaat en ons vriendinnetje Mijke vertelde dat het nu misschien wel eens tijd werd de platencollectie van haar veel te vroeg overleden vader weer eens te beluisteren. David Bowie, The Stones, Velvet Underground. Mooi hoeveel je muziekvoorkeur zegt over je karakter, over de tijdsgeest en het gezin waarin je opgroeide. Ik ben benieuwd: wat is het eerste lp-tje dat jij kocht?

1. BOEK VAN DE WEEK

Drie keer raden wie zichzelf opwierp om een nieuw boek te kiezen voor de leesclub? Ik natuurlijk. Niet omdat ik nou altijd haantje de voorste wil zijn, wél omdat ik razendbenieuwd ben naar 'De Waarheid over de zaak Harry Quebert' van Joël Dicker, een jonge, Zwitserse schrijver. Deze thriller uit 2014 werd enerzijds verguisd door de Volkskrant (want: toonaangevende Franse literatuurprijzen gewonnen terwijl het niets meer dan een spannend verhaal is, zo schreven ze nuffig), en anderzijds door het boekenpanel van DWDD unaniem verkozen tot boek van de maand. Zij noemden het een slaapsteler, wat ik een beeldschoon woord vind, een boek dat je niet neer kan leggen vanwege de onverwachte plotwendingen en de treffende sfeerbeschrijving van een slaperig stadje in New Hampshire.

Literatuur of niet, een goed boek is gewoon een goed boek.

Kortom, een boek dat je 620 pagina's lang doet verlangen naar meer, je uit je slaap houdt en waarvan je baalt dat het uit is (als ik de meeste recensies mag geloven), dat is wat mij betreft een geslaagd boek. Literatuur of niet. Ik verheug me.


2. FEELGOOD TIP VAN DE WEEK

Fleur was niet de eerste in mijn vriendenkring die zo blij wordt van de legendarische platenspeler.

Ik zie het vaker: pick-ups maken een comeback, vinyl is weer populair, mijn bestie Tessa heeft 'm überhaupt nooit naar zolder verbannen. Ik vermoed dat het komt omdat we diep van binnen verlangen naar een gevoel van nostalgie, zeker nu. Het ritueel van een lp uitzoeken en uit de hoes halen, de krakende naald op de plaat leggen, het authentieke geluid: daar kan geen Spotify tegenop. En het staat ook zo lekker retro in je interieur natuurlijk.

Feelgood tip van de week dus: regel een platenspeler, tover je albums – of die van je ouders – uit het stof en reis terug naar de tijd waar naar een mooi nummer luisteren geen kwestie was van een druk op de knop van je mobiel of je Sonos app, maar een klein ritueel.


3. IETS LIEFS DOEN DEZE WEEK

Wat ook weer terug is van weggeweest: brieven schrijven. "Als je de gemiddelde postbode vraagt wat er tegenwoordig in zijn posttassen zit, zal hij of zij beamen dat er meer brieven rondgaan" vertelt een woordvoerder van PostNL in een recent persbericht. Ik kan me dat wel voorstellen. Een kaartje of een brief is een teken dat je aan iemand denkt, om iemand geeft. Natuurlijk kun je die boodschap ook overbrengen via een whatsappje of e-mail, maar dat is toch vluchtiger. Nu we elkaar fysiek een stuk minder zien en er minder geknuffeld kan worden, zorgt een brief voor verbinding.


Brieven die je hart doen gloeien

Post ontvangen laat je hart gloeien – dat weet ik al sinds ik puber was en eindeloos geparfumeerde brieven uitwisselde met vakantieliefdes. Heerlijk, die plof in de brievenbus – mits het geen blauwe envelop is natuurlijk. Daarom vind ik het kunstproject 'Schrijven naar de Toekomst' ook zo gaaf. Theatermaker Marilien Mogendorff kwam op het idee om mensen die elkaar anders niet zouden tegenkomen te koppelen via brieven. Voor dit project worden experts, pioniers, maar ook mensen zoals jij en ik gevraagd om briefwisselingen te starten. Over leven in tijden van Corona, over de toekomstige samenleving, over alles wat er maar door je heen gaat eigenlijk.

Anna doet mee. Elly ook. Samen maken we de toekomst. Met onze verhalen.

Onze ervaringen. En al helemaal met onze woorden.HOE HET WERKT

De organisatie koppelt de brievenschrijvers aan elkaar, en dan begin je met schrijven - in ieder geval drie brieven. Marilien vertelt: "Het leukste is dat je jezelf helemaal bloot kan geven en de anonieme ander vragen durft te stellen. Ik geloof dat de wereld mooier wordt door brieven, omdat het ons verbindt met elkaar, onszelf en de wereld om ons heen. Ik houd van de woorden, van de taal die niet perfect hoeft te zijn in een brief, maar dat de tekst altijd persoonlijk is. Met Schrijven naar de Toekomst hoop ik veel mensen te verbinden met elkaar en met zichzelf. Daarnaast denk ik dat deze gekke tijd het nodig heeft om mooie verhalen te delen en elkaar te ontmoeten , al is het maar op papier. Met dit platform kan ik dat naar hartelust doen. Iedereen is welkom."


Gaaf toch? Meer weten? Schrijflust? Nieuwsgierig naar die onbekende ander? Of wil je misschien dit mooie kunstproject ondersteunen via crowdfunding (doen!) Kan hier: Ik doe mee.


4. GUILTY PLEASURE VAN DE WEEK

Dacht je dat je alles had gehad na de heerlijk hysterische Netflix-hit Selling Sunset, stuit je plotseling op 'The Real Housewives of Beverly Hills.' Ik kan er maar beter geen doekjes om winden: ik heb een nieuwe verslaving te pakken. Dit programma is zo over the top, zo tenenkrommend en tegelijkertijd zo'n feest om naar te kijken: een bizarre blik op het leventje van de upperclass ladies van L.A. (die zichzelf rücksichtslos naar boven hebben gewerkt, maar in sommige gevallen ook keihard bikkelden voor hun centen).

Nieuwe verslaving te pakken: The Real Housewives of Beverly Hills is tenenkrommend én een feest om naar te kijken. Toch blij dat mijn vriendinnen niet zulke konkelende bitches zijn.

Denk: botox, bruiloften die minstens een miljoen dollar kosten, kleine hondjes met designer outfits, liters roze champagne, sterrenchefs die met hun ogen rollen omdat the lady of the house besluit zelf maar eens te koken voor haar hubby, en vervolgens een rauwe kip afspoelt met afwasmiddel. Want, salmonella you know. Maar ook: verborgen verhalen over drugsverslavingen, huiselijk geweld en daddy issues. Een reality check ook: wat dank ik god op mijn blote knieën dat mijn vriendinnen niet zo bitchy, venijnig en narcistisch zijn.

5. PODCAST VAN DE WEEK

Als je – net als ik – sceptisch bent over complottheorieën, The New World Order en viruswappies, maar het ergens ook ongelooflijk intrigerend vind, dan heb ik een boeiende podcast voor je. Uit dezelfde stal als mijn favoriete podcast aller tijden 'Stuff You Should Know', komt nu 'Stuff They Don't Want You To Know'. Van UFO's tot 9/11, van Watergate tot de dubbele agenda van Bill Gates: het komt allemaal aan bod. De presentator klinkt als zo'n oude, excentrieke oom die je bij het haardvuur wel eens even uit zal leggen hoe de wereld écht in elkaar zit, die jouw naïeve blik op de mensheid met één trekje van zijn sigaar verpulvert. Wat ik knap vind aan deze podcast: er wordt geen oordeel geveld, het is geen gevalletje fabeltjesfuik, het is geen vehikel voor complottheorieën. Wel stof tot nadenken. Want als er iets is dat ik me de afgelopen tijd heb gerealiseerd, is dat we soms best iets kritischer mogen kijken naar de manier waarop we met onze planeet omgaan. Dat het niet erg is dat we ons zo nu en dan afvragen waarom dingen eigenlijk gaan zoals ze gaan, en wie daar baat bij heeft – en wie niet.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Opgehemeld bij DWDD, verguisd door De Volkskrant. Het boek De Waarheid over de Zaak Harry Quebert maakt in ieder geval de tongen los. Ik ben heel benieuwd. Te koop bij Bol.com.

  2. Lekker nostalgisch: plaatjes spelen op je pick-up. Dit babyblauwe plaatje (pun intended) vond ik bij The Retro Family.

  3. Ik zweer al jaren bij deze pennen van de HEMA. Ik doe ze aan iedereen cadeau, en die zweren er dan óók weer bij. Weet niet hoe ze het doen, maar dit is het ultieme schrijfwaar. Om brieven, boodschappenlijstjes en dagboeken mee vol te pennen. En wat ik leuk vind: er staan vaak van die heerlijk corny uitspraken op. "Be a Unicorn" en "It's written in the stars" - dat werk. Love it.

  4. Beter verwend dan verwaarloosd toch? Als de Gooische Moeders en Real Housewives of Beverly Hills het drinken, doen wij het zo nu en dan ook. Verwen jezelf op 31 december met een heerlijke fles Ruinart. Te koop bij Gall & Gall.

  5. Lekker leesvoer voor de Kerstvakantie: in 'Dat was niet de bedoeling' verdiept journalist Maarten Reijnders zich in onbedoelde gevolgen. Hoe zorgde een anti-terrorismemaatregel voor een rattenplaag in Parijs? Waarom rijden slimme auto’s vaker schade? Hoe hebben toeristen ervoor gezorgd dat er meer kinderen in Cambodjaanse weeshuizen wonen? Een boek vol unieke, interessante en bizarre verhalen, allemaal met een onverwachts einde. Je koopt het HIER.
Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.


118 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven