5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 50

Ja hoor, het is weer vrijdag. Vervelen jullie je ook zo? Leuk en aardig die lockdown, maar zelfs ik ben er helemaal klaar mee. Want hoeveel podcasts kun je luisteren, hoeveel Netflix series kun je bingen? Ik mis dineetjes met vrienden, knusse caféetjes en dansen – vooral dansen. Gelukkig bleek er deze week genoeg te lachen. Je leest het hier, in mijn week-update.

happy friday the happy files pink confetti girl

"Ik verveel me," appte een vriendin me deze week. "Alles is zó eenzijdig. Eat, work, sleep, repeat." Van haar snapte ik dat maar al goed: we hebben het over één van de meest levenslustige vrouwen die ik ken, iemand die altijd van het ene avontuur in het andere rolt. Nu is haar lifestyle – net als die van iedereen eigenlijk – drastisch veranderd. Voor iemand die zich zelden verveelt, betrapte ik mezelf er deze week ook op. Ik gedij prima bij rust, reinheid en regelmaat, vind thuiswerken heerlijk en vermaak me prima in ons fijne appartement.

Maar toch. Dineetjes bij kaarslicht in een knus restaurant, feestjes thuis die vrolijk uit de hand lopen. Ik mis het.

Je kon mij als kind al in een hoekje zetten met een stapel Suske &Wiske's. Glaasje prik erbij, en je hoorde me de rest van de middag niet meer. Naarmate ik ouder werd ontwikkelde ik een druk sociaal leven, maar nog steeds vind ik alleen zijn een verademing. Ik hoef niet elk weekend in de feestverlichting te zwieren – been there, done that – en van FOMO (pap: dat betekent de Fear Of Missing Out) heb ik al sinds een jaar of vijftien geen last meer.


Maarja. Het is allemaal wel een beetje sáái nu.


Geen dinertjes bij kaarslicht in een romantisch restaurant. Geen uit de hand gelopen feestjes bij vrienden thuis. Geen knusse caféetjes waar je na een wandeling door de Jordaan met rode wangen van de kou opwarmt met een glühwein – al is de Amsterdamse horeca massaal op de outdoor-glühwein-experience gedoken las ik in het Parool: je struikelt over de kraampjes in Winterwonderlandstijl, waar ze vanuit een dampende soepketel warme wijn serveren. Een experience zou ik het niet willen noemen, knus is het wel.


Zijn er nog roddels?

Tijdens mijn wekelijkse telefoontje met mijn beste vriend Willem – die sinds kort als Tisjeboy Wilhelmus door het leven gaat op Instagram, zo ontdekte ik vandaag – vroeg ik hem of hij nog roddels had. Vraag ik altijd. En meestal heeft hij wel een smeuïg verhaal. "Oh! Ravi! Wat er nou toch weer is gebeurd!" (doorgaans gevolgd door een bulderende lach). Maar nu? Niks. Er zat iemand in de trein zonder mondkapje en de jongen bij de Spar had naar hem geknipoogd. Dat was het wel. Zelfs mijn vader mopperde vandaag dat hij zijn wekelijkse lunch op de Rotaryclub begint te missen. Mijn geliefde, die net als ik prima alleen kan zijn, begon gisteravond ook een beetje te pruttelen. Zijn grootste gemis: vrienden thuis verwelkomen, hen een knuffel geven, samen eten aan onze lange eettafel – dat soort dingen. Niet dat hij het evenbeeld is van Ruud 'even lekker knuffelen' uit Big Brother, maar het is wél een Griek: die zijn nogal van de ferme schouderkloppen, warme omhelzingen en eindeloos in de keuken staan om voor een groot gezelschap te koken.


Ondanks dat er verrassend en – in mijn ogen – verontrustend snel een vaccin is gevonden, zal het nog wel even duren voordat we teruggaan naar normaal. Als dat überhaupt al gebeurt. Dus steek ik thuis maar weer de kaarsen aan, proost ik virtueel met mijn vrienden op Zoom, luister ik naar de zoveelste podcast en knuffel ik mijn Griek tot hij een ons weegt. Want dat mag gelukkig nog wel.

1. PODCAST VAN DE WEEK

Ok, ik doe er misschien een beetje schamper over hierboven, maar podcasts luisteren blijft wat mij betreft een feest – lockdown of niet. Ik heb op mijn blog al eerder De Krokante Leesmap aangeprezen (dat stukje kun je HIER teruglezen) en ook deze week moest ik weer zó hard om ze lachen. Professioneel mopperpot Marcel van Roosmalen heeft in de uitzending zijn dochtertje Lucie aan de telefoon. Wat volgt is een hilarisch gesprek tussen een twee-jarige en haar vader van middelbare leeftijd, die haar probeert uit te leggen waarom hij een superheld is. Misschien is mijn wereld door Corona wat kleiner geworden, misschien ben ik nou eenmaal een goedlachs type, wie zal het zeggen. Feit is dat ik hier echt de slappe lach om had. Tranen over mijn wangen. De aflevering kun je HIER terugluisteren.

2. KIJKTIP VAN DE WEEK

Binnenkijken bij anderen, ik vermoed dat het een nationale hobby is hier in Nederland. Mijn geliefde verbaast zich nog steeds over het feit dat wij schaamteloos door de ramen kunnen kijken bij de buren – alsof privacy er totaal niet toe doet. Gordijnen? Sfeervol, maar dichtdoen? Ho maar. Zo weet ik dus dat onze overbuurman sinds Corona de godganse dag met een virtual reality bril op zijn neus nogal curieuze capriolen uithaalt in zijn woonkamer. En zo spot ik – per ongeluk, echt! – elk weekend weer een andere schaars geklede jongeman in het meisjesstudentenhuis dat aan onze binnentuin grenst. Overeenkomsten met mijn voormalig meisjeshuis zijn puur op toeval gebaseerd overigens. Het ultieme binnenkijk-programma is natuurlijk Kopen Zonder Kijken, waarin stellen het kopen en verbouwen van hun droomhuis uit handen geven aan het team van presentator Martijn Krabbé, makelaar Alex van Keulen en bouwdeskundige Bob Sikkes. Ze hebben geen idee wat ze kopen en ook niet wat interieurstyliste Roos er uiteindelijk van maakt. Het ultieme before & after programma, waarbij ik elke keer weer handenwrijvend geniet van het resultaat. Knap gedaan en gewoon hele leuke tv.


3. KERSTTIP VAN DE WEEK

Dat Kerst er dit jaar anders uit gaat zien is een domper, maar je kunt er natuurlijk ook je voordeel mee doen. In plaats van Kerst met de fam (gezellig) kun je er ook samen tussenuit sneaken en een Coronaproof, Stay & Dine arrangement boeken bij een leuk hotel in de buurt. Dat is in ons geval Amsterdam, maar ik ben ervan overtuigd dat er in heel Nederland – en in de rest van de wereld – hotels zijn die op dit idee zijn gekomen. Wij wonen in West, maar ik reis graag af naar Amsterdam-Oost voor de kerstdeal van Hotel V op de Fizeaustraat. Voor nog geen 100 euro kun je je daar in de watten laten leggen met een mooi drie-gangen diner in hun restaurant The Lobby, en daarna een tikkeltje tipsy naar je design kamer rollen. Om de volgende ochtend gewekt te worden met een lekker ontbijtje. Voor het echte get-away/staycation gevoel, en je steunt er ook de lokale horeca mee, dus wat mij betreft win-win. Je vindt er HIER meer info over.

4. BOEK VAN DE WEEK

Als ik dan toch een voordeel van Corona mag noemen, is het wel dat ik me een ongeluk lees. Ik was altijd een lezer, maar met het voortschrijden van de jaren werd dat toch wat minder. Ik denk dat ik in 2019 maximaal vier boeken las, inmiddels heb ik er dit jaar al een stuk of tien verslonden. Mijn geliefde is weliswaar een denker, maar geen lezer. Was hij vroeger wel, tegenwoordig is de concentratie weg. Maar als hij dan toch met een boekentip komt, is het direct een schot in de roos. Ik vroeg hem laatst naar zijn lievelingsboek aller tijden en dat was voor hem zonder twijfel The God of Small Things van Arundhati Roy – de God van de Kleine Dingen in proper Dutch. Een magisch boek, dat verhaalt over de tweeling Estha en Rahel die zorgeloos opgroeien in het ouderlijk huis van hun mysterieuze moeder Ammu, in het Zuid-Indiase Kerala. Maar dan is er De Verschrikking, een rampzalig voorval waardoor de tweeling elkaar pas na 23 jaar terugziet. Elke zin in dit boek is een gedichtje, zo ongelooflijk mooi, spannend en poëtisch geschreven. Benieuwd wat jullie lievelingsboek is!


5. COCKTAIL VAN DE WEEK

"Weet je wat echt een superfood is?" zei De Griek toen ik deze week in de keuken stond toe te kijken hoe hij een smoothie voor ons in elkaar jaste. "Rothi. Dat lijkt op het Nederlandse woord 'rood' en dat stamt weer af van het Griekse woord voor granaatappel." En zo was, voor de zoveelste keer, de cirkel weer rond.


Zucht.


Ik weet niet of iemand 'My Big Fat Greek Wedding' heeft gezien, maar daarin weet de Griekse vader van de bruid werkelijk ieder woord terug te brengen naar de Griekse oorsprong. "Give me any word, and I show you how the root is Greek." Dit, lieve mensen, is mijn leven. Kimono? Hartstikke Grieks volgens hem (niet waar). Octopus? Grieks (wel waar – acht benen, letterlijk). Goed, granaatappel dus. Daar kun je enorm lekkere cocktails mee maken, zoals DEZE met prosecco, vodka, framboos en nouja, rothi dus.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Dan maar zelf de feestverlichting ophangen. Deze lampjes werken op zonne-energie. Te koop bij Bol.com

  2. Gordijnen: dat zouden meer mensen moeten doen. Deze sfeervolle gordijnen vond ik bij VT Wonen. Schommel niet inbegrepen helaas.

  3. Weg met de Kerst? Overweeg dan een Dine & Stay arrangement bij Hotel V in Amsterdam.

  4. Het prachtige boek The God of Small Things, de lievelings van mijn lief, koop je bij Bol.com.

  5. Kimono: dat is dus geen Grieks woord. Hoe dan ook, deze is van Asos. Satijn, simpel en sexy.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

110 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven