top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 50

Ja hoor, het is weer vrijdag. Vervelen jullie je ook zo? Leuk en aardig die lockdown, maar zelfs ik ben er helemaal klaar mee. Want hoeveel podcasts kun je luisteren, hoeveel Netflix series kun je bingen? Ik mis dineetjes met vrienden, knusse caféetjes en dansen – vooral dansen. Gelukkig bleek er deze week genoeg te lachen. Je leest het hier, in mijn week-update.

happy friday the happy files pink confetti girl

"Ik verveel me," appte een vriendin me deze week. "Alles is zó eenzijdig. Eat, work, sleep, repeat." Van haar snapte ik dat maar al goed: we hebben het over één van de meest levenslustige vrouwen die ik ken, iemand die altijd van het ene avontuur in het andere rolt. Nu is haar lifestyle – net als die van iedereen eigenlijk – drastisch veranderd. Voor iemand die zich zelden verveelt, betrapte ik mezelf er deze week ook op. Ik gedij prima bij rust, reinheid en regelmaat, vind thuiswerken heerlijk en vermaak me prima in ons fijne appartement.

Maar toch. Dineetjes bij kaarslicht in een knus restaurant, feestjes thuis die vrolijk uit de hand lopen. Ik mis het.

Je kon mij als kind al in een hoekje zetten met een stapel Suske &Wiske's. Glaasje prik erbij, en je hoorde me de rest van de middag niet meer. Naarmate ik ouder werd ontwikkelde ik een druk sociaal leven, maar nog steeds vind ik alleen zijn een verademing. Ik hoef niet elk weekend in de feestverlichting te zwieren – been there, done that – en van FOMO (pap: dat betekent de Fear Of Missing Out) heb ik al sinds een jaar of vijftien geen last meer.


Maarja. Het is allemaal wel een beetje sáái nu.


Geen dinertjes bij kaarslicht in een romantisch restaurant. Geen uit de hand gelopen feestjes bij vrienden thuis. Geen knusse caféetjes waar je na een wandeling door de Jordaan met rode wangen van de kou opwarmt met een glühwein – al is de Amsterdamse horeca massaal op de outdoor-glühwein-experience gedoken las ik in het Parool: je struikelt over de kraampjes in Winterwonderlandstijl, waar ze vanuit een dampende soepketel warme wijn serveren. Een experience zou ik het niet willen noemen, knus is het wel.


Zijn er nog roddels?

Tijdens mijn wekelijkse telefoontje met mijn beste vriend Willem – die sinds kort als Tisjeboy Wilhelmus door het leven gaat op Instagram, zo ontdekte ik vandaag – vroeg ik hem of hij nog roddels had. Vraag ik altijd. En meestal heeft hij wel een smeuïg verhaal. "Oh! Ravi! Wat er nou toch weer is gebeurd!" (doorgaans gevolgd door een bulderende lach). Maar nu? Niks. Er zat iemand in de trein zonder mondkapje en de jongen bij de Spar had naar hem geknipoogd. Dat was het wel. Zelfs mijn vader mopperde vandaag dat hij zijn wekelijkse lunch op de Rotaryclub begint te missen. Mijn geliefde, die net als ik prima alleen kan zijn, begon gisteravond ook een beetje te pruttelen. Zijn grootste gemis: vrienden thuis verwelkomen, hen een knuffel geven, samen eten aan onze lange eettafel – dat soort dingen. Niet dat hij het evenbeeld is van Ruud 'even lekker knuffelen' uit Big Brother, maar het is wél een Griek: die zijn nogal van de ferme schouderkloppen, warme omhelzingen en eindeloos in de keuken staan om voor een groot gezelschap te koken.


Ondanks dat er verrassend en – in mijn ogen – verontrustend snel een vaccin is gevonden, zal het nog wel even duren voordat we teruggaan naar normaal. Als dat überhaupt al gebeurt. Dus steek ik thuis maar weer de kaarsen aan, proost ik virtueel met mijn vrienden op Zoom, luister ik naar de zoveelste podcast en knuffel ik mijn Griek tot hij een ons weegt. Want dat mag gelukkig nog wel.

1. PODCAST VAN DE WEEK

Ok, ik doe er misschien een beetje schamper over hierboven, maar podcasts luisteren blijft wat mij betreft een feest – lockdown of niet. Ik heb op mijn blog al eerder De Krokante Leesmap aangeprezen (dat stukje kun je HIER teruglezen) en ook deze week moest ik weer zó hard om ze lachen. Professioneel mopperpot Marcel van Roosmalen heeft in de uitzending zijn dochtertje Lucie aan de telefoon. Wat volgt is een hilarisch gesprek tussen een twee-jarige en haar vader van middelbare leeftijd, die haar probeert uit te leggen waarom hij een superheld is. Misschien is mijn wereld door Corona wat kleiner geworden, misschien ben ik nou eenmaal een goedlachs type, wie zal het zeggen. Feit is dat ik hier echt de slappe lach om had. Tranen over mijn wangen. De aflevering kun je HIER terugluisteren.

2. KIJKTIP VAN DE WEEK

Binnenkijken bij anderen, ik vermoed dat het een nationale hobby is hier in Nederland. Mijn geliefde verbaast zich nog steeds over het feit dat wij schaamteloos door de ramen kunnen kijken bij de buren – alsof privacy er totaal niet toe doet. Gordijnen? Sfeervol, maar dichtdoen? Ho maar. Zo weet ik dus dat onze overbuurman sinds Corona de godganse dag met een virtual reality bril op zijn neus nogal curieuze capriolen uithaalt in zijn woonkamer. En zo spot ik – per ongeluk, echt! – elk weekend weer een andere schaars geklede jongeman in het meisjesstudentenhuis dat aan onze binnentuin grenst. Overeenkomsten met mijn voormalig meisjeshuis zijn puur op toeval gebaseerd overigens. Het ultieme binnenkijk-programma is natuurlijk Kopen Zonder Kijken, waarin stellen het kopen en verbouwen van hun droomhuis uit handen geven aan het team van presentator Martijn Krabbé, makelaar Alex van Keulen en bouwdeskundige Bob Sikkes. Ze hebben geen idee wat ze kopen en ook niet wat interieurstyliste Roos er uiteindelijk van maakt. Het ultieme before & after programma, waarbij ik elke keer weer handenwrijvend geniet van het resultaat. Knap gedaan en gewoon hele leuke tv.


3. KERSTTIP VAN DE WEEK

Dat Kerst er dit jaar anders uit gaat zien is een domper, maar je kunt er natuurlijk ook je voordeel mee doen. In plaats van