top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 47

Happy Friday! Ik ben heel benieuwd of jij jezelf herkent in mijn verhalen over de onvergetelijke vriendschappen die je sluit als kind, over de parfums die we opspoten tijdens onze puberteit, en over het moment dat je beseft dat je de wereld soms even op pauze moet zetten. Laat het weekend maar beginnen.

The-happy-files-dutch-blogger-collage-friendship

Er zijn van die vriendinnen die je al heel je leven kent en die jou, als je ze ziet of spreekt, als bij toverslag weten terug te werpen naar je kindertijd – en vice versa. Maakt niet uit hoe oud je bent. Je haalt gedeelde herinneringen op – dat draagt natuurlijk bij aan het sentiment – maar wat ik zo grappig vind: je voelt je als je samen bent ook echt weer even 9. Of 12. En gedraagt je vervolgens ook zo.

Het was zo enorm geestig, dat ik na afloop van het gesprek een sprintje moest trekken naar het toilet. Zo hard had ik gelachen. Mijn geliefde snapte daar natuurlijk helemaal niets van.

Dus had ik deze week, toen ik aan de telefoon zat met mijn bestie van vroeger, onbedaarlijk de slappe lach om een anekdote uit de oude doos die zo onbenullig is, dat ik die hier niet eens ga herhalen. Maar wij waren erbij destijds, en we vonden het opnieuw zo enorm geestig dat we net als al die jaren terug naar adem moesten happen van het lachen. Tranen met tuiten. Toen ik mijn geliefde probeerde uit te leggen waarom ik, nadat ik had opgehangen, een sprintje naar het toilet moest trekken, keek hij mij hoofdschuddend aan. Sommige dingen kun je nou eenmaal niet uitleggen – en dat hoeft ook helemaal niet, want het doet afbreuk aan het moment. Als wij het maar snappen.


Een persiflage van de Muppetshow. Tien keer achter elkaar.

Zo hebben we onszelf tijdens het verjaardagsfeestje van haar zus een keer achter het gordijn verstopt om daar een persiflage te doen van een scène uit de Muppetshow. Tien keer achter elkaar. We waren respectievelijk 24 en 26.


Door, want zo heet ze, ken ik al vanaf mijn 7e. We delen niet alleen hetzelfde gevoel voor humor, maar ook sleutelmomenten in ons leven. Haar eerste zoen tijdens onze vakantie op Kreta: zat ik naast (ik was twaalf en probeerde verwoed een Griekse Adonis van me af te slaan, door hem te wijzen op een hagedis op de muur van de plaatselijke discotheek. "Look, a hee-ge-dis!" Het werkte. Zij daarentegen, spoelde toen we weer terug waren in de hotelkamer, een kwartier lang haar mond, omdat ze dacht dat ze AIDS had opgelopen van die onschuldige kus. Jaren tachtig hè).

Don't try this at home kids.


We groeiden nagenoeg samen op. Elk weekend logeerden we bij elkaar, en in de schaarse momenten dat we niet samen waren, schreven we elkaar ellenlange brieven. In een taaltje die alleen wij echt snapten, en waarvan we sommige woorden nog steeds gebruiken. Om daar vervolgens weer volledig stuk op te gaan. Niet alleen omdat het zo geestig is, maar ook zo ontroerend knullig. Zo lief onschuldig.


Borrelen? Hoe dan?

Zij ging ieder jaar met ons mee op vakantie naar een prachtig resort in Griekenland, ik maakte in haar knusse ouderlijk huis kennis met het fenomeen 'borrelen'. Ik had geen idee wat dat betekende en dacht serieus dat we samen op de bank zouden gaan zitten gorgelen met één of ander goedje - met een 'borrel'- geluid als gevolg. Inmiddels weet ik beter.


Zij nam me voor het eerst mee naar hockeyfeestjes waar ik niemand kende, want ik hockeyde niet, en viel sowieso uit de toon omdat ik a) geen poloshirt droeg en b) cola dronk. Ik op mijn beurt sleurde haar mee naar de stallen op de kwekerij van mijn vader, hijsde haar op mijn pony, - die vervolgens op hol sloeg - en liet haar drollen scheppen in het weiland, terwijl ik achter haar aan hobbelde met een gammele kruiwagen.


Samen groot geworden

Puberverliefdheden, kleine pesterijen, quasi-rebelse acties op het pad naar volwassenheid: het droeg allemaal bij aan onze ontwikkeling tot de vrouwen die we nu zijn. Tientallen dagboeken schreven we vol in al die jaren. We hebben ons onlangs voorgenomen een avondje in te plannen om die aan elkaar voor te lezen - zoals we dat vroeger ook deden. Mét borrelnootjes erbij.


Mijn gekke, lieve Door. De grote zus die ik nooit had, het kleine zusje dat jij nooit had: ik zou je voor geen goud willen missen. Happy birthday lieve schat.

Two-little-girls-feeding-horses-before-carriage
First time we met. Ik viel natuurlijk volledig voor die groene knicker-bockers.

1. PARFUM VAN DE WEEK

Altijd, maar dan ook altijd als ik op bezoek ben bij Door, snuffel ik eerst een kwartier in haar nek, om vervolgens te vragen of ik dat lekkere parfummetje ook even mag opspuiten. Zolang ik me kan herinneren beschikt die vrouw over de gave om de meest fantastische geurtjes te ontdekken. Terwijl ik als puber in een walm van Le Jardin d' Amour door het leven ging (voor de jeugdige lezers: denk musk, denk zwaar en denk goedkoop), kwam zij als zestienjarige al aanzetten met de mooiste boutique parfums van Guerlain, Estée Lauder en Elizabeth Arden. Toen ik haar laatst zag, had ze weer iets nieuws: Eau de Parfum van het Amsterdamse modemerk Scotch & Soda. Die overweeg ik te kopen, al ben ik nu ik dit zo schrijf ineens ook weer razendbenieuwd naar die geurtjes uit mijn jeugd. Charlie, is dat nog te koop?

Model in the streets of New York, beautiful smiling woman in black and white
The world belongs to vrouwen die lekker ruiken.

2. PODCAST VAN DE WEEK

Doortje woont sinds een aantal jaar in het schitterende Rozendaal op de Veluwe (niet te verwarren met het Brabantse Roosendaal). Dat villadorpje ligt vlak naast Velp, wat weer het geboortedorp is van schrijver, columnist en beroepscynicus Marcel van Roosmalen. Volgt u het nog? Het is in ieder geval een bruggetje naar mijn favoriete podcast van de week: De Krokante Leesmap. Deze prijswinnende podcast wordt, je voelt 'm al aankomen, gepresenteerd door bovengenoemde Marcel van Roosmalen.


Mijmeren over Maja de bij

Samen met radiomakers Roelof de Vries en Noortje Veldhuizen - het ultieme corpsmeisje, inclusief de schorre stem die bij een kater hoort - neemt hij de bladen door. Het idee is om het meest 'krokante' artikel van een bepaald tijdschrift te beoordelen, maar meestal ontaard het in slap geouwehoer over wat er dan ook maar ter tafel komt. Het kan dus zomaar gebeuren dat Van Roosmalen moppert over zijn bezoekjes aan de Coop in Velp, of mijmert over Maja de bij, terwijl Roelof een tirade begint over het tijdschrift Flow, en Noortje op geheel eigen wijze de aandacht naar zich toetrekt door luidkeels in een dispuutslied uit te barsten. Hardop lachen. Je kunt deze podcast HIER luisteren. Inmiddels zijn ze overigens het tijdschriften bespreken beu, dus hebben ze een nieuw concept bedacht: De Corona Files. Begin toch maar gewoon bij het begin.

3. TIP VAN DE WEEK

Vroeger hielden we dagboeken bij, tegenwoordig doen we aan 'journalling.' Het heeft misschien een wat hippere naam nu, maar het komt natuurlijk op hetzelfde neer: je gedachten, dromen, frustraties, hersenspinsels en dagelijkse beslommeringen opschrijven in een mooi boekje - for your eyes only. En ok, misschien ook voor de ogen van je beste vriendin. Mijn dagboeken kocht ik vroeger altijd in een obscuur, Aziatisch winkeltje op de Grote Markt in Delft. Kleine pareltjes waren het, met kaften van brokaatstof waarop allerlei Chinese tafereeltjes stonden afgebeeld (handen omhoog als je die herkent!).

Die sleutels van mijn dagboek was ik natuurlijk steevast kwijt

Later stapte ik over op grotere exemplaren met een kunststof kaft en een opzichtig slot. Die kocht ik bij de V&D, en die sleutels raakten standaard zoek. Toen ik een paar jaar terug door een turbulente periode ging, deed ik een poging mijn gedachten te ordenen in mijn iPhone. Dat doe ik momenteel niet meer – al zou je kunnen zeggen dat dit blog ook een vorm van journalling is – maar het is wat mij betreft wel een waanzinnig goede tip.


Schrijf. Zet je gedachten op papier, schep orde in je hoofd als dat nodig is, en maak een persoonlijk document waar je later, met een glimlach en soms een traan, doorheen kan bladeren.


4. SHOPTIP VAN DE WEEK

"Vandaag is jouw dag!" appte een vriendinnetje me vanmorgen. Geen idee waar ze het over had, want ik was niet jarig, en voor zover ik wist was er ook geen jubileum te vieren. Wat bleek: het is vandaag de Dag van de Ondernemer. Nou ben ik inderdaad al tien jaar ondernemer, maar I didn't get the memo zegmaar. Het zette me wel aan het denken.


Op Facebook ben ik lid van een groep met de naam 'Business Babes', gericht op vrouwelijke ondernemers. Deze week zag ik daar een noodkreet van een jonge vrouw die door Corona haar inkomen compleet zag verdwijnen. Of we haar misschien konden helpen haar webshop nieuw leven in te blazen. Daar kwamen superlieve reacties op – van dames die aanboden haar website te restylen tot en met opbeurende 'hou-vol-je-kan-dit' berichten. Dus bij deze. Als je dit leest, neem dan eens een kijkje op de website van Sharon Burink, eigenaresse van Hiptrend. Ze verkoopt sieraden, tassen en accessoires voor betaalbare prijzen. Omdat we elkaar als (vrouwelijke) ondernemers toch een beetje moeten steunen.


5. BOEK VAN DE WEEK

Een prachtig boek om cadeau te doen: 'Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt.' Over vriendschap, over rust vinden in een wereld die maar doorraast, en over omgaan met negatieve emoties als woede, onzekerheid en jaloezie. De schrijver is een Zuid-Koreaanse leraar en Zenboeddhist, die ook wel bekend staat als de 'Twittermonnik'. Hij deelt daar regelmatig quotes die behoorlijk mindfull zijn, en heeft inmiddels al meer dan een miljoen volgers. Twitter vind ik stom, maar dit boek is waanzinnig. Boordevol prachtige, kleurrijke illustraties en spirituele wijsheden die je inspireren om mild te zijn tegenover jezelf én de mensheid. Een kalmerende, visuele pauze in de chaotische tijd waarin we momenteel leven.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Net zo lekker ruiken als Doortje? Kan. Je shopt deze betoverend lekkere Eau de Parfum van het Amsterdamse Scotch & Soda HIER.

  2. Lief dagboek...je vertrouwt je grootste geheimen natuurlijk het liefst toe aan een handgemaakt dagboek van recycled papier en what not. Ik vond deze op Etsy.

  3. Ik ben een tijdschriftenjunkie. Mijn lievelings is de Jan, want no nonsense, vrolijk en stijlvol. Prachtige fotografie en toffe interviews ook. Je kunt HIER een abonnement (met korting) nemen.

  4. Op zoek naar een leuk Sinterklaascadeautje? Een betaalbare tas, een stoere armband of een kek mondkapje bijvoorbeeld? Lief als je mede-onderneemster Sharon van HipTrend support. Kan HIER.

  5. Dit boek is een werkelijk prachtige blik op onszelf, en een manifest om de wereld waarin we leven met een zachte blik te bekijken. Te koop bij Bol.com.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven