top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 46

Happy vrijdag de 13e! Hoop dat jullie ongeschonden de dag zijn doorgekomen. In mijn weekoverzicht dit keer: hoe ik ineens lid werd van een boekenclub, welke mannen mij 's nachts in slaap sussen (spoiler alert: ze kennen mij niet) en een kortingsactie met Parfumado - een gat in de markt wat mij betreft. Fijn weekend!

The-Happy-Files-feelgood-blog-collage-Sean-Connery-flamingo-christmas-decorations

Ik wilde een iets korter blog schrijven deze week. Gewoon omdat ik het erg druk heb, niet omdat het vrijdag de 13e is en ik van een ladder ben gestort ofzo (had zomaar gekund). Ook niet omdat er zo weinig gebeurde. Zo had Albert Verlinde ruzie met zijn buurvrouw Connie Witteman, haalde Arie Slob zich met zijn Middeleeuwse uitspraken over homo's de woede op de hals van ongeveer heel weldenkend Nederland, en natuurlijk was daar de overwinning van Joe Biden, waardoor mijn vriendinnen in de VS opgelucht adem konden halen en de wereld weer een stukje hoop kreeg. Al zie ik Donald Trump nog niet op zijn dooie akkertje het Witte Huis verlaten, en lijkt het me een behoorlijke klus om zo'n extreem verdeeld land weer te verbinden.


Rebound boyfriend

Ik las ergens dat Joe Biden weliswaar niet de meest ideale president is, maar een soort rebound boyfriend die je troost na een moeilijke en pijnlijke relatie. Laten we hopen dat het goed komt - tussen Albert en Connie, met die wereldvreemde Arie en met dat enorme land daar aan de andere kant van de oceaan.

Mijmeren over een midweekje Terschelling, om je vervolgens te realiseren dat daar natuurlijk óók alles is gesloten.

Grappig overigens, dat mijn agenda weer uitpuilt met (online) afspraken, schrijfklussen en deadlines. Was ik net gewend aan een wat rustiger tempo, barst ik ineens weer van het werk. Alsof iemand met zo'n klein vliegtuigje flyers boven de stad heeft uitgestrooid, met mijn blije hoofd en telefoonnummer erop. Ontzettend fijn natuurlijk, al zijn er momenten dat ik door al die drukte even vergeet hoe anders de wereld er momenteel uitziet. Momenten waarop je na een hectische dag in een knus cafeetje wil bijkletsen met een vriendin, in plaats van met een coffee-to-go op een nat bankje samen te zitten vernikkelen. Momenten waarop je mijmert over een midweekje Terschelling (want de reisplannen naar Sardinië of Bali zijn allang bijgesteld), en dan tot het besef komt dat daar natuurlijk óók alles dicht is. Herkennen jullie dat?


Thuis maar weer gezellig maken dan

Dus maken we het maar weer gezellig thuis, bestellen we online pizza's bij de beste Italiaan van Amsterdam, en kijken we op Youtube naar filmpjes uit een ver, ver verleden zo lijkt het, van dansende mensen in het zand. En dat kortere blog? Dat is natuurlijk weer niet gelukt.


1. BOEK VAN DE WEEK

Alsof ik het nog niet druk genoeg heb, ben ik deze week voor het gemak ook maar even lid geworden van een boekenclubje. Dat allemaal in het kader van het vaker JA zeggen tegen dingen waar ik in eerste instantie niet zo'n zin in heb. Ik heb overigens regelmatig in veel dingen zin, dus zeg überhaupt vaak ja. Maar in dit geval was mijn eerste gedachte toen ik werd gevraagd: "Nee. Geen tijd voor." Om me vijf minuten later te realiseren: "Dit is eigenlijk wel onwijs grappig om te doen Raaf, en het past zo leuk bij je leeftijd." Geen tijd is geen excuus kortom, en nu zit ik dus samen met vier andere vriendinnen in een boekenclubje met de illustere naam 'Leesclub Snert'. Het boek dat we gaan lezen is De Avond is Ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Een roman die zo wonderschoon schijnt te zijn, dat Rijneveld als eerste Nederlandse auteur er de International Booker Prize mee won. Erg benieuwd. En nu als een malle gaan lezen.

Old ladies reading books in cosy library
Haalt je zo lekker op, een boekenclub

2. PODCAST VAN DE WEEK

Ik heb twee vrienden in Atlanta. Een soort Bert en Ernie, alhoewel ze ook wel iets hebben van Buurman & Buurman, en qua postuur nog het meest doen denken aan Laurel & Hardy. Ik val bijna elke avond met ze in slaap en ze begeleiden me standaard als ik van a naar b moet met de auto.

Het zijn Josh Clark en Charles W. "Chuck" Bryant, en ze kennen mij niet, maar ze voelen als familie. Dit droogkomische duo maakt de leukste podcast op aarde, dat is althans mijn mening - en trouwens, miljoenen andere mensen die het met me eens zijn. Ik heb het natuurlijk over Stuff You Should Know.

In de categorie onbenullige feitjes: ik weet nu precies wat er met je lichaam gebeurt als je moet niesen.

De mannen bespreken twee keer per week volstrekt willekeurige onderwerpen, dwalen geregeld af en hebben grappige onderonsjes die eigenlijk te flauw zijn voor woorden, maar dat maakt het wel zo intiem en nouja, onwijs gezellig om naar te luisteren. Bovendien steek je er ook nog wat van op. Zo weet ik nu een stuk meer over Bigfoot, over hoe One Hit Wonders werken en wat er precies met je gebeurt als je moet niesen. Deze week luisterde ik naar "How Sushi Works", met als enig nadeel dat ik de rest van de avond ongelofelijke zin had in een California Roll.

Josh and Chuck Stuff you should know podcast