5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 45

Happy Friday! Of nouja, happy - ik maakte me deze week eigenlijk behoorlijk kwaad over een aantal dingen. Het uitgelekte filmpje van Fred van Leer onder andere. Idioten op Twitter. Gelukkig genoeg luchtigs ook deze week in de recap. Gebakken uitjes van Conimex bijvoorbeeld, en de zoektocht naar een nieuw parfum.

The-Happy-Files-feelgood-blog-collage-Fred-van-Leer-cat-book-perfume-autumn-leaves

Nou, dat was me het weekje wel. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de nieuwe Corona-maatregelen en on top of it all het uitlekken van de sekstape van Fred van Leer: stylist, mediapersoonlijkheid en algeheel leuk mens. Een blog over de strijd tussen Biden en Trump, dat laat ik graag aan de professionals over (al blijf ik me verbazen over de politieke en maatschappelijke situatie in de VS, zeker als ik vriendinnen die daar wonen spreek. Wat een ellende). Over de nieuwe maatregelen is ook al voldoende gezegd en geschreven (al vond ik de uitspraak van Rutte, "let een beetje op elkaar", wel belangrijk genoeg om hier te noemen. Want wat is er een schrijnende eenzaamheid in dit land, ook onder jongeren. Dus laten we zijn advies alsjeblieft ter harte nemen).

Fred van Leer, met zijn heerlijk Rotterdamse natte t en vileine humor, stal mijn hart al toen hij tien jaar geleden voor het eerst op tv kwam.

Over Fred van Leer heb ik wél een mening die ik wil delen. Fred, die mijn hart stal toen hij tien jaar geleden zijn televisiedebuut maakte als stylist en coach bij het programma Dames in de Dop. Fred, met zijn heerlijk Rotterdamse natte t, zijn vileine gevoel voor humor en zijn licht hysterische glamourpoes outfits. Fred, die er geen geheim van maakt dat hij als kind werd gepest omdat hij dik, homo en 'anders' was - en daar vervolgens kracht uit haalde.


Dolle pret? Not so much.

Die Fred dus, daarvan lekte deze week een video uit die tijdens een privé-moment in de slaapkamer was opgenomen. Natuurlijk rolden de twittertrollen en sensatiebeluste media over elkaar heen om daar wat van te vinden en er besmuikt, wat zeg ik, hardop om te lachen, zoals die uitgerangeerde types van VI blijkbaar deden. Dolle pret. Lachen man.


De grap bleek wat minder leuk toen Fred van Leer op zondagavond door de brandweer uit zijn huis getakeld moest worden en met spoed naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Waarvan zijn buren uiteraard foto's op internet plaatsten, en al snel het gerucht circuleerde dat hij zou zijn overleden. Dat was gelukkig niet het geval, en een paar dagen later sloeg hij terug met een emotioneel maar strijdvaardig statement op Instagram dat mij behoorlijk raakte.

Want echt mensen, wat is er toch met ons aan de hand dat we zo lekker gaan op de ellende van BN-ers? Überhaupt, welke idioot denkt dat het grappig is om zo'n filmpje, waarin iemand op zijn meest kwetsbaar is, te delen met de wereld? In zijn videobericht geeft Fred aan dat hij er wel bovenop komt, mede dankzij zijn grote vangnet. Maar hij maakte ook duidelijk dat er genoeg jongens en meiden zijn die eveneens slachtoffer zijn geworden van zo'n sekstape, en niet over een dergelijk vangnet beschikken. Jonge mensen, die minder veerkrachtig zijn en voor wie de gevolgen niet te overzien zijn. Die in het ergste geval het leven niet meer zien zitten en op z'n minst voor altijd getekend zijn. Mocht je overigens iemand kennen die hiermee kampt, verwijs ik je graag door naar Fier.nl.

Twitter, ooit een gezellige online kroeg, is nu het afvalputje van de samenleving waar Henk en Ingrid hun miserabele leven nog wat sjeu willen geven door hun ongevraagde meningen online te slingeren.

Ik prijs mezelf gelukkig dat niemand in mijn vriendenkring ook maar op het stompzinnige idee kwam om het filmpje te bekijken of door te sturen. Ik ken eigenlijk niemand die het heeft ontvangen ook, en ik ben blij dat ik dat hele Twitter al jaren geleden van mijn telefoon heb gesodemieterd. Dat was ooit een gezellige online kroeg, maar is nu gereduceerd tot het afvalputje van de samenleving, waar de Henken en Ingrids van deze wereld hun miserabele leventje nog een beetje sjeu willen geven door te pas en te onpas hun ongefundeerde, ongevraagde mening online te slingeren - vaak met een onherkenbare foto op hun profiel, want zo dapper zijn ze wel.


Helemaal klaar met victim blaming

Ik hoop voor Fred dat het met een sisser afloopt. En hij deze situatie, net als zijn pestverleden, kan omzetten naar iets krachtigs en daar misschien anderen mee kan helpen. Tenslotte: met dat hele victim blaming, waarin het slachtoffer de schuld krijgt, ben ik ook helemaal klaar. Had 'ie maar niet zo stom moeten zijn om zichzelf als BN-er te laten filmen in zo'n intieme setting, zoals Patricia Paay een aantal jaar geleden ook als verwijt kreeg? Wat een onzin. Dat is hetzelfde als zeggen dat je maar geen kort rokje moet dragen als je niet aangerand wil worden. Geen Rolex moet dragen als je niet beroofd of erger nog, vermoord wil worden. Dat is de wereld op zijn kop.


1. BOEK VAN DE WEEK

Goed, genoeg gefulmineerd. Johan Derksen is privé vast een schat van een man, die goed is voor zijn konijnen en het liefst de hele dag tevreden sigaren paffend naar zijn platencollectie zit te luisteren. De buren van Fred van Leer hebben het misschien niet zo bedoeld, en schamen zich nu wellicht de ogen uit hun kop. En Trump? Tja, daar kan ik dan weer geen positieve draai aan geven. Maar ik ben een positief mens, en ik niet alleen, blijkt wel uit het feit dat De Meeste Mensen Deugen van historicus en journalist Rutger Bregman zo'n bestseller is. Ik ga het deze week bestellen, want ik heb wel even behoefte aan een zonnige blik op ons mensbeeld. En dat biedt dit boek gelukkig.


2. PODCAST VAN DE WEEK

Pepijn Schoneveld, zelf comedian en acteur, praat in zijn podcast Peptalk met collega's uit het vak, journalisten en gewone stervelingen die hij interessant vindt. De gesprekken gaan over humor, het leven, en allerlei andere gezellige onderwerpen - waarbij ze het overigens niet altijd met elkaar eens zijn en dat maakt het wel zo leuk om naar te luisteren. In zijn podcast komen onder meer Henry van Loon (love him), Alex Klaassen en Gijs Groenteman voorbij en krijg je een beeld van de persoon achter de microfoon. Deze week praatte hij met Steven Driehuis - ook een podcastmaker. Een gesprek over romantiek, de mooiste liedjes van Ramses Shaffy, en tuinbroeken. De aflevering met Steven Driehuis - "Leef! En koop een tuinbroek" kun je HIER terugluisteren.


3. BEAUTY PRODUCT VAN DE WEEK

Jarenlang had ik een signature luchtje waarmee ik om de haverklap lof oogstte. Mannen snuffelden in mijn nek (dat mocht, mits ik ze kende), vrouwen wilden bij me op schoot zitten, engelen stortten ter aarde als ik het opspoot. Dat parfum, gebaseerd op welriekende waterhyacint - ik wist niet dat het bestond - viooltjes, jasmijn en een vleugje musk, is tot mijn verdriet nergens meer te krijgen. Dus ik moet op zoek naar iets nieuws. Ga er maar eens aanstaan. Ik heb onlangs uren doorgebracht bij de parfumafdeling van de Bijenkorf om vervolgens naar huis te gaan met een peperduur parfum dat weliswaar in een beeldschoon flesje zat, maar uiteindelijk toch niet bij me paste. First world problems, ik weet het.

Ik wilde het meisje met dat lekkere parfum bijna van haar fiets sleuren. Toch maar niet gedaan.

Deze week, toen ik door het Vondelpark wandelde, dacht ik dat ik het had gevonden. Er fietste een meisje voorbij dat zo'n heerlijk, betoverend en herkenbaar luchtje op had dat ik haar bijna van haar fiets wilde sleuren. Toch maar niet gedaan. Misschien biedt dit uitkomst: je kunt nu een abonnement nemen op Parfumado waarbij je elke maand voor nog geen 15 euro een flacon parfum thuis krijgt gestuurd. Een Nederlandse start-up die je misschien kent van het tv-programma Dragon's Den.

Het is een soort Spotify voor geurtjes, waarbij je kunt kiezen uit maar liefst 400 parfums, van bekende klassiekers tot exclusieve niche parfums. Kun je het in ieder geval even uitproberen zonder dat je gelijk 150 euro lichter bent. Ik vind het een briljant idee en ook nog eens een leuke cadeautip voor de Kerst. En nee, ik word niet door ze gesponsord, maar mensen van Parfumado, als jullie dit lezen?


4. RECEPT VAN DE WEEK

Mijn Griekse geliefde mag dan wel zweren bij de Griekse keuken (en dat is meer dan souvlaki en moussaka kan ik je vertellen), een beetje afwisseling in de tent kan geen kwaad. Sinds hij in Nederland woont heb ik hem kennis laten maken met gerechten en ingrediënten die wij weliswaar doodnormaal vinden, maar waar hij nog nooit van had gehoord. Ik noem een voorbeeld: gefrituurde uitjes. Gewoon, kant en klaar in zo'n bakje van Conimex. Hij strooit het zelfs over de pasta. Verrassend lekker, maar ik gebruik het liever voor een lekkere soto ayam. Deze Indonesische kippensoep ga ik dit weekend maken. Ik vond HIER een lekker recept, op het leuke foodblog Simone's Kitchen.

5. KIJKTIP VAN DE WEEK

​Een docuserie op Netflix die én reizen, en koken combineert. Dat is niets nieuws natuurlijk, maar Salt Fat Acid Heat is echt heel leuk. De serie is vernoemd naar het prijswinnende boek met dezelfde naam, geschreven door chefkok Samin Nosrat - een innemende, vrolijke dame die naar verschillende delen van de wereld reisde om ter plekke culinaire geheimen te ontdekken. Elke aflevering draait om één element. In de aflevering 'Salt' bezoekt ze Japan, om daar alles te leren over zeezout, miso en soja. Haar passie en enthousiasme werken aanstekelijk - een genot om naar te kijken, iets van op te steken en ook nog een beetje aan arm chair travelling te doen. Bekijk HIER de trailer.

DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. De meeste mensen deugen, voor een positieve kijk op de wereld. Te koop bij Bol.com

  2. Doe eens gek, koop een tuinbroek. Deze denim variant in vaal zwart (is hip) vond ik bij Asos.

  3. Dat dure parfum dat ik hierboven noem, dat is dus deze van Acqua di Parma. Heerlijk, daar niet van, maar ik blijf verder zoeken naar mijn nieuwe signature geurtje (tips zijn welkom). Misschien wel iets voor jou. Te koop bij De Bijenkorf.

  4. Waanzinnig leuke soepkommen van mat materiaal, helemaal in de kleuren van nu. Scandinavisch design voor je soto ayam: love it. Gezien bij Etsy.

  5. Voor de nodige dosis armchair travel: een sfeervol straatje op het Griekse eiland Patmos. Te koop in verschillende formaten, ingelijst of geprint op canvas. Kijk voor meer reisfotografie aan je muur op MinistryofLove.


Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven