top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 45

Happy Friday! Of nouja, happy - ik maakte me deze week eigenlijk behoorlijk kwaad over een aantal dingen. Het uitgelekte filmpje van Fred van Leer onder andere. Idioten op Twitter. Gelukkig genoeg luchtigs ook deze week in de recap. Gebakken uitjes van Conimex bijvoorbeeld, en de zoektocht naar een nieuw parfum.

The-Happy-Files-feelgood-blog-collage-Fred-van-Leer-cat-book-perfume-autumn-leaves

Nou, dat was me het weekje wel. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de nieuwe Corona-maatregelen en on top of it all het uitlekken van de sekstape van Fred van Leer: stylist, mediapersoonlijkheid en algeheel leuk mens. Een blog over de strijd tussen Biden en Trump, dat laat ik graag aan de professionals over (al blijf ik me verbazen over de politieke en maatschappelijke situatie in de VS, zeker als ik vriendinnen die daar wonen spreek. Wat een ellende). Over de nieuwe maatregelen is ook al voldoende gezegd en geschreven (al vond ik de uitspraak van Rutte, "let een beetje op elkaar", wel belangrijk genoeg om hier te noemen. Want wat is er een schrijnende eenzaamheid in dit land, ook onder jongeren. Dus laten we zijn advies alsjeblieft ter harte nemen).

Fred van Leer, met zijn heerlijk Rotterdamse natte t en vileine humor, stal mijn hart al toen hij tien jaar geleden voor het eerst op tv kwam.

Over Fred van Leer heb ik wél een mening die ik wil delen. Fred, die mijn hart stal toen hij tien jaar geleden zijn televisiedebuut maakte als stylist en coach bij het programma Dames in de Dop. Fred, met zijn heerlijk Rotterdamse natte t, zijn vileine gevoel voor humor en zijn licht hysterische glamourpoes outfits. Fred, die er geen geheim van maakt dat hij als kind werd gepest omdat hij dik, homo en 'anders' was - en daar vervolgens kracht uit haalde.


Dolle pret? Not so much.

Die Fred dus, daarvan lekte deze week een video uit die tijdens een privé-moment in de slaapkamer was opgenomen. Natuurlijk rolden de twittertrollen en sensatiebeluste media over elkaar heen om daar wat van te vinden en er besmuikt, wat zeg ik, hardop om te lachen, zoals die uitgerangeerde types van VI blijkbaar deden. Dolle pret. Lachen man.


De grap bleek wat minder leuk toen Fred van Leer op zondagavond door de brandweer uit zijn huis getakeld moest worden en met spoed naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Waarvan zijn buren uiteraard foto's op internet plaatsten, en al snel het gerucht circuleerde dat hij zou zijn overleden. Dat was gelukkig niet het geval, en een paar dagen later sloeg hij terug met een emotioneel maar strijdvaardig statement op Instagram dat mij behoorlijk raakte.

Want echt mensen, wat is er toch met ons aan de hand dat we zo lekker gaan op de ellende van BN-ers? Überhaupt, welke idioot denkt dat het grappig is om zo'n filmpje, waarin iemand op zijn meest kwetsbaar is, te delen met de wereld? In zijn videobericht geeft Fred aan dat hij er wel bovenop komt, mede dankzij zijn grote vangnet. Maar hij maakte ook duidelijk dat er genoeg jongens en meiden zijn die eveneens slachtoffer zijn geworden van zo'n sekstape, en niet over een dergelijk vangnet beschikken. Jonge mensen, die minder veerkrachtig zijn en voor wie de gevolgen niet te overzien zijn. Die in het ergste geval het leven niet meer zien zitten en op z'n minst voor altijd getekend zijn. Mocht je overigens iemand kennen die hiermee kampt, verwijs ik je graag door naar Fier.nl.

Twitter, ooit een gezellige online kroeg, is nu het afvalputje van de samenleving waar Henk en Ingrid hun miserabele leven nog wat sjeu willen geven door hun ongevraagde meningen online te slingeren.

Ik prijs mezelf gelukkig dat niemand in mijn vriendenkring ook maar op het stompzinnige idee kwam om het filmpje te bekijken of door te sturen. Ik ken eigenlijk niemand die het heeft ontvangen ook, en ik ben blij dat ik dat hele Twitter al jaren geleden van mijn telefoon heb gesodemieterd. Dat was ooit een gezellige online kroeg, maar is nu gereduceerd tot het afvalputje van de samenleving, waar de Henken en Ingrids van deze wereld hun miserabele leventje nog een beetje sjeu willen geven door te pas en te onpas hun ongefundeerde, ongevraagde mening online te slingeren - vaak met een onherkenbare foto op hun profiel, want zo dapper zijn ze wel.


Helemaal klaar met victim blaming

Ik hoop voor Fred dat het met een sisser afloopt. En hij deze situatie, net als zijn pestverleden, kan omzetten naar iets krachtigs en daar misschien anderen mee kan helpen. Tenslotte: met dat hele victim blaming, waarin het slachtoffer de schuld krijgt, ben ik ook helemaal klaar. Had 'ie maar niet zo stom moeten zijn om zichzelf als BN-er te laten filmen in zo'n intieme setting, zoals Patricia Paay een aantal jaar geleden ook als verwijt kreeg? Wat een onzin. Dat is hetzelfde als zeggen dat je maar geen kort rokje moet dragen als je niet aangerand wil worden. Geen Rolex moet dragen als je niet beroofd of erger nog, vermoord wil worden. Dat is de wereld op zijn kop.


1. BOEK VAN DE WEEK

Goed, genoeg gefulmineerd. Johan Derksen is privé vast een schat van een man, die goed is voor zijn konijnen en het liefst de hele dag tevreden sigaren paffend naar zijn platencollectie zit te luisteren. De buren van Fred van Leer hebben het misschien niet zo bedoeld, en schamen zich nu wellicht de ogen uit hun kop. En Trump? Tja, daar kan ik dan weer geen positieve draai aan geven. Maar ik ben een positief mens, en ik niet alleen, blijkt wel uit het feit dat De Meeste Mensen Deugen van historicus en journalist Rutger Bregman zo'n bestseller is. Ik ga het deze week bestellen, want ik heb wel even behoefte aan een zonnige blik op ons mensbeeld. En dat biedt dit boek gelukkig.


2. PODCAST VAN DE WEEK

Pepijn Schoneveld, zelf comedian en acteur, praat in zijn podcast Peptalk met collega's uit het vak, journalisten en gewone stervelingen die hij interessant vindt. De gesprekken gaan over humor, het leven, en allerlei andere gezellige onderwerpen - waarbij ze het overigens niet altijd met elkaar eens zijn en dat maakt het wel zo leuk om naar te luisteren. In zijn podcast komen onder meer Henry van Loon (love him), Alex Klaassen en Gijs Groenteman voorbij en krijg je een beeld van de persoon achter de microfoon. Deze week praatte hij met Steven Driehuis - ook een podcastmaker. Een gesprek over romantiek, de mooiste liedjes van Ramses Shaffy, en tuinbroeken. De aflevering met Steven Driehuis - "Leef! En koop een tuinbroek" kun je HIER terugluisteren.


3. BEAUTY PRODUCT VAN DE WEEK