top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 43

Happy weekend! Deze week: over De Luizenmoeder, een bloedspannende podcast die je niet wil missen en het perfecte boek voor Halloween.

The-Happy-Files-feelgood-blog-collage-de-luizenmoeder-halloween

De Luizenmoeder was een tijdje terug dé kijkcijferhit op de Nederlandse televisie. Iedereen was fan en had het de volgende dag bij de koffiemachine op kantoor (remember those days?) over de strapatsen van het sukkelige schoolhoofd Anton, a.k.a. ‘Winterklaas.’ Ik moet nog steeds lachen als ik aan die aflevering terug denk. Zo akward. Zo grappig.

Dat vinden wij niet raar, dat vinden we alleen maar heel bijzonder. Aldus Juf Ank.

We hebben er geestige oneliners aan te danken, waarvan ik deze week die van juf Ank nog voorbij hoorde komen op de Ten Katemarkt, hier om de hoek. “Dat vinden wij niet raar, dat vinden we alleen maar heel bijzonder.” De context weet ik niet meer precies, maar het had waarschijnlijk iets te maken met de in een blauw glitterpak gehulde 80-plusser, en een kleuter die zich verschrikt achter haar moeders rokken verschool. Amsterdam hè. De stad waar jarenlang een afgetrainde bejaarde op skates over de grachten zwierde, slechts gehuld in een string. Met zo’n ‘wie-doet-me-wat’- houding. (Wat zou er met hem gebeurd zijn eigenlijk? )

Herkenbaar, die irritante bakfietsmoeders?

Het succes van de Luizenmoeder zit ‘m waarschijnlijk in de herkenbaarheid. We kennen allemaal wel zo’n lullig schoolhoofd, zo’n moeder die te pas en te onpas elke scheet van haar addergebroed op Facebook post en zo’n vader die net iets te hard zijn eigen frustraties probeert weg te schreeuwen langs de lijn van het voetbalveld, waar zijn zoontje ondertussen met het schaamrood op de kaken op de bank zit.

Wie redt mij uit deze hel?

Zelfs als je – zoals ik – geen kinderen hebt, voelde je mee met hoofdrolspeelster Hannah, de enige normale van het stel, op wiens licht paniekerige gezicht continu staat te lezen: “Kan iemand mij uit deze hel weghalen alsjeblieft?” De hel van overijverige bakfietsmoeders, irritante groepsapps waarin ‘gezonde traktaties’ worden uitgewisseld, de geforceerde omgangsvormen op het schoolplein.


Er ligt nog wat verf in de schuur, hier is een stapel oude kranten. Succes. Mama gaat aan de wijn

Ik moest aan De Luizenmoeder denken deze week, omdat er in een vriendinnen-groepsapp een berichtje voorbij kwam van mijn maatje Mascha, die al jaren met haar gezin in een Iers provinciestadje woont. Het was, zo vertelde ze, tijd voor de jaarlijkse Halloweenwedstrijd in Ennis, Capital of County Clare. Daarbij is het de bedoeling dat kinderen hun creatieve brein loslaten op een pompoen, en daar dan een kunstwerkje van maken. Kinderen, dus niet hun moeders, dacht Mascha. Dus wees ze haar meiden op een stapel oude kranten in de keuken, toverde ze een potje uitgedroogde kwasten tevoorschijn en zette ze de dames aan het werk met de mededeling: “Er ligt nog wat verf in de schuur, mama gaat nu even een glaasje wijn drinken en een boek lezen. Succes.”


Klein inschattingsfoutje, zo bleek

Inschattingsfoutje, zo bleek later. Terwijl Mascha braaf een fotootje nam van haar jongste, die haar pompoen had opgeleukt met een tekening van een zuster met mondkapje, en ze haar oudste complimenteerde met een tot inktzwarte ‘planeet’ omgetoverde pompoen, stroomde de groeps-app van de school vol met de meest briljante creaties. Van complete drakeneieren tot griezelig goed gelukte oogballen met een hoog horror-gehalte – verrassend waar zo’n pompoen zich voor leent. Verbazingwekkend ook, hoe getalenteerd de klasgenootjes van Mascha’s dochters bleken te zijn.

Halloween-pumpkins-misty-background
Prima gelukt

Altijd weer die moeder-maffia

“Kan niet”, zeiden wij. “Dat zijn die moeders geweest!” Onder het motto “Ignorance is bliss” besloot Mascha de inzendingen van de lokale mama-maffia maar even niet met haar dochters te delen. Die wonnen misschien niet de hoofdprijs, maar sliepen er waarschijnlijk geen nacht minder om. En zowel de meisjes als hun moeder hadden wél een leuke, stressvrije middag gehad.

For f*k sakes.

1. TIP VAN DE WEEK

Even een shout-out naar mijn vriendin Karien. Zij is één van de vele ondernemers in mijn vriendenkring die zich niet laat kisten door Corona, en besloot in plaats van culinaire bedrijfsuitjes – wat haar business is – culinaire verwenpakketten aan te gaan bieden. Met heerlijke delicatessen, samengesteld door haar verkering Erik de Boer, die in het verleden maar liefst drie Michelin-sterren bij elkaar wist te koken. Nou, dan weet je het wel, bring on the goodies! Mocht je nog op zoek zijn naar een Sinterklaas- of Kerstpakket vol heerlijkheden, om daar je collega’s, vrienden of buren een hart mee onder de riem te steken in deze rare tijd: neem dan HIER even een kijkje. Erik stelde zes verschillende pakketten samen, geschikt voor elk budget.


2. PODCAST VAN DE WEEK

Sinds ik mezelf te pas en te onpas etaleer als podcast-kenner, krijg ik regelmatig de vraag van beginnend podcastluisteraars of ik tips heb. Nou en of ik die heb! Als je nog niet zo thuis bent in de wondere wereld van podcasts, en je je soms overweldigd voelt door het enorme aanbod, dan is De Brand in het Landhuis een goede start. Zeker als je het heerlijk vindt om jezelf te verliezen in waargebeurde verhalen. Podcastmaker Simon Heijmans trekt je met zijn poëtische stem langzaam in een zoektocht waarin niets is wat het lijkt.

Een kijkje in de wereld van oud geld, verdwenen kunst en corruptie

Hij neemt je mee in een wereld van oud geld, verdwenen kunst en corrupte bestuurders. Het verhaal draait om de tijdens een brand omgekomen Ewald Margraff. Een bekende Brabantse kluizenaar, een excentriekeling van mythische proporties en een gierig miljonair wiens vermogen na zijn dood lijkt te zijn opgegaan in de mist. Er bleef nog geen tientje over van zijn fortuin van 160 miljoen. Of ging er toch iemand met de buit vandoor? Onwijs goed. Luister HIER naar de trailer van De Brand in het Landhuis.

3. BEAUTY PRODUCT VAN DE WEEK