5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 42

Wandelen door het bos, rode wijn en sushi, een Netflix & Chill-avond poging twee en een griezelige podcast. Dat was onder meer wat er bij mij op het programma stond afgelopen week. Heb een fijn weekend!

The-Happy-Files-feelgood-blog-collage-autumn-cappuccino-cello-michael-jordan

Als ik ergens happy-de-peppy van word, dan is het wel van lange boswandelingen in de herfst. Helemaal als dat met een dierbaar iemand is die je lang niet hebt gezien. Zo was ik deze week bij mijn vriendin Maaike op bezoek, die ik ook wel mijn rode heksje noem (want rode lokken tot op haar bevallige billen), en met wie ik al sinds mijn studententijd lief en leed deel. Maaike revalideert momenteel van een zware rugoperatie en dat wandelen is, naast heel fijn, voor haar ook een manier om haar lijf weer aan te laten sterken. De natuur als beste medicijn.

Een beker warme chocolademelk of een glas rode wijn, het smaakt nog lekkerder na een lange wandeling door het bos.

We schopten met onze voeten door de natte bladeren op de grond, maakten selfies op een bospaadje en praatten elkaar bij over hoe het ons de afgelopen maanden was vergaan. Aan gespreksstof hebben we al sinds we samenwoonden in een studentenhuis in Scheveningen geen gebrek, maar de combinatie van wandelen in de natuur en praten geeft zo’n gesprek een extra dimensie. Er mogen stiltes vallen, er is ruimte om je te verwonderen over de kabouterpaddenstoelen in het bos en dankzij de frisse buitenlucht smaakt de warme chocolademelk of het glas rode wijn dat je na afloop drinkt extra lekker.

Dat deden we dan ook na afloop, rode wijn drinken, en wel op de fluwelen, paarse bank in Maaike’s Haagsche poppenhuis. Een hoepeldemonstratie geven in de woonkamer – zoals ze deed toen ik vorig jaar bij haar was – zat er nu even niet in, maar ik mocht wel haar indrukwekkende littekens zien, die gelukkig mooi helen.

De klanken van haar cello rolden vanaf de eerste verdieping van ons studentenhuis de trap af en sijpelden mijn kamer in.

Terwijl zij sushi voor ons bestelde viel mijn oog op de cellokoffer in een hoek van de woonkamer. Als enige in ons studentenhuis studeerde Maaike niet aan de Hogere Hotelschool, maar aan het conservatorium. Mijn gedachten dwaalden af naar de avonden waarop de klanken van haar cello vanaf de eerste verdieping de trap afrolden en mijn kamer op de bel-etage insijpelden. Terwijl zij ingewikkelde muziekstukken van Shostakovich oefende, viel ik na een avond blokken op het vak menuleer in slaap met dat rustgevende geluid. Melancholie. Wat, net als wandelen door het Haagsche bos, zo mooi past bij de herfst.


1. UITSTAPJE VAN DE WEEK

“Ik ga naar Den Haag. Een boswandeling maken”, vertelde ik de jongen van de autoverhuur deze week vrolijk. Hij keek me verbaasd aan. “Een boswandeling? In Den Haag?” Jazeker, dat kan dus wel degelijk. Het Haagse bos is een mooi stadsbos met een lange historie. Zo maakte de Haagse adel hier vroeger rijtochtjes en vermaakte de lokale bevolking zich op de kermis – wat blijkbaar zo vaak uit de hand liep dat dit soort volksfeestjes in de 18e eeuw verboden werden. Tja. Feestjes die uit de hand lopen – daar weten ze wel raad mee in Den Haag.


Maar in het Haagse Bos gaat het er inmiddels een stuk minder wild aan toe. Je hoort weliswaar op sommige plekken in de verte het verkeer op de Utrechtse baan, maar je kunt er rustig wandelen onder de eeuwenoude bomen, langs vijvers en over kronkelende paadjes. Met recht een oase in de stad, naartoe dus als je een dagje Den Haag doet. En dat zeg ik niet alleen omdat de grote broer van mijn beste vriendin Tessa er de boswachter is. #boswachtermark


2. KIJKTIP VAN DE WEEK

Vorige week liep ons knusse Netflix & Chill avondje in de soep, omdat ik in plaats van een spannende sciene fiction een werkelijk tenenkrommende film had uitgekozen over holbewoners, time warps (denk ik?) en een personage dat – god forbid – Furby heette. Een Furby, dat was toch zo’n irritant speelgoedbeestje dat kon praten en geen uitknop had? Weet je, laat ook maar. Tot overmaat van ramp was er geen ijs in huis, hadden we verzuimd om lekkere snackjes in te slaan en waren de waxinelichtjes op. Toch afgekeken natuurlijk, die draak van een film, maar je begrijpt: de romantische sfeer was ver te zoeken.

Met de hoeveelheid ijs die we in huis hadden gehaald kon je een klein land een week lang voeden.

Deze week waagden we een nieuwe poging en dat verliep gelukkig een stuk soepeler. Met een beker pindakaas-pretzel-roomijs van het formaat waar je een klein land mee kunt voeden kropen we in bed om te beginnen met The Last Dance, een docu-serie die al sinds het voorjaar op Netflix staat. Het gaat over Michael Jordan en de Chicago Bulls in het basketbalseizoen van 1997-1998 en zou de ‘beste sportdocumentaire ooit’ zijn. En dat klopt aardig. Niet alleen mijn Griek – die vroeger fanatiek heeft gebasketbald – vond ‘m te gek, ook bij mij waren de "oeehs" en "aaahs" niet van de lucht – en dan zijn we nog maar bij aflevering drie. Michael Jordan is larger than life en de serie is fenomenaal gemaakt. Kijktip van jewelste dus, mocht je ‘m nog niet gezien hebben. Ook als je zoals ik, niet zoveel hebt met sport.


3. PODCAST VAN DE WEEK

Ik weet niet of het een afwijking is, maar ik ben gek op griezelen. Dan heb ik het niet over horrorfilms in de categorie The Exorcist of IT, want ik kan slecht tegen mensen met een hyper-flexibele nek en clowns vind ik eng, helemaal als ze met een kettingzaag aan komen zetten.

Maar spookverhalen bij het kampvuur, de boeken van H.P. Lovecraft en true crime series: om te smullen. Zeker nu het buiten vroeger donker wordt.

Een griezelig verhaal lezen, luisteren of zien is vergelijkbaar met een ritje in de achtbaan. Het geeft een kick.

Die spanning die je ervaart als je een griezelig verhaal hoort, leest of ziet, is vergelijkbaar met een ritje in de achtbaan, zo las ik in een interview met een mediawetenschapper. “Er is een tweestrijd. In je hoofd weet je dat het veilig is, maar je lichaam geeft een gevoel van doodsgevaar af. Daardoor ontstaat er ontzettende opluchting als de rit er op zit. Een kick."


Als je in de stemming bent voor een flinke dosis kippenvel, dan is de true crime podcast 'Up and Vanished' een aanrader. Het gaat over de mysterieuze verdwijning van de Amerikaanse schoonheidskoningin Tara Grinstead, vijftien jaar geleden. Naarmate het seizoen vordert komt langzaam de waarheid aan het licht, dus je blijft luisteren en je afvragen wat er toch in godsnaam gebeurd is. Net als de maker zelf overigens, want tijdens zijn research komen er allerlei nieuwe feiten aan het licht. Je luistert de podcast Up and Vanished HIER terug, of via je favoriete podcast app.


4. KOOKBOEK VAN DE WEEK


Yvette van Boven, love her! Mijn keukenkast staat vol met haar kookboeken, al is het maar vanwege haar aanstekelijke taalgebruik, de grappige illustraties die ze zelf maakt en de sfeervolle fotografie van haar partner Oof Verschuren.


Haar nieuwste aanwinst heet 'De bomvolle oven van van Boven' en staat – je verwacht het niet – bommetjevol makkelijke ovenrecepten. 200, om precies te zijn, dus je kunt een tijdje vooruit. Komt dat even goed uit, want het seizoen voor heerlijk geurende creaties uit de oven is aangebroken. Fool proof koken op z’n best, van de leukste home cooking koningin van Nederland en omstreken.
5. BEAUTY PRODUCT VAN DE WEEK

Al zolang ik me kan heugen gebruikt mijn moeder de beauty producten van Clarins, afgewisseld met de pastelkleurige potjes dag- en nachtcrème van Vichy. Ik werd dan ook direct teruggeslingerd naar vroeger toen ik dit oogserum op mijn gezicht smeerde, want die geur is onmiskenbaar nostalgisch voor mij. Zoals dat wel vaker gebeurt neem je de beautyrituelen van je moeder over, ik althans wel, dus ik zweer bij de producten van Clarins. Het is even een investering, maar nu mijn opdrachten weer beginnen te lopen vond ik dat ik mezelf wel even mocht verwennen. Dat deed ik met de Total Eye Lift, een fijn serum dat het gebied om je ogen weer laat stralen. Perfect voor gevoelige ogen, lensdragers of mensen die net als ik veel uren voor een beeldscherm zitten.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Cadeautje van Maaike, een prachtige kristallen hanger die je voor het raam hangt en het zonlicht vangt. Daardoor ontstaat een natuurlijk discoboleffect in - bijvoorbeeld - je slaapkamer. Heel feeëriek en bijzonder populair bij katten, zo ontdekte ik vanmiddag. Deze vond ik bij Etsy en kost maar €11,25.

  2. Zo tof deze damessneakers! Ze zijn van Nike Air Jordan en zijn nu met 20% korting te koop bij Asos. Lekker origineel met die paarse neuzen.

  3. Het keukenspul van Le Creuset is fantastisch. Ik ontdekte dat ze ook aardewerk mokken in de collectie hebben. Deze vond ik bij de Bijenkorf. Kom maar door met die warme choco met slagroom!

  4. Lekker griezelen met deze klassieker van Margaret Atwood: The Handmaid's Tale. Over een geheimzinnig virus, een religieuze sekte die de samenleving onderdrukt en heel veel bizarre situaties - die bij vlagen ineens herkenbaar zijn. Bekend geworden door de ijzingwekkende, met Emmy Awards overladen dramaserie - één van de beste series ooit wat mij betreft. Het boek wil ik graag nog lezen. Te koop bij Bol.com.

  5. Mijn moeder zweert er al jaren bij, ik gebruik het inmiddels ook: de fijne, vegan friendly beautyproducten van Clarins met plantenextracten. Dit oogserum deed ik mezelf laatst cadeau en kocht ik bij Ici Paris XL.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

115 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven