top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 41

Na een lange, regenachtige week is het weer tijd om te chillen, al dan niet met een (gratis) bak ijs. Dit keer in mijn recap: over mondkapjesschaamte, mijn crush op Tim den Besten én Ryanne van Dorst, en hoe ik eindelijk een cake bakte die niet mislukte.

The-Happy-Files-feelgood-blog-collage-Tim-den-Besten-icecream-restaurant-Ryanne-van-Dorst

Ik weet niet of het woord reeds is uitgevonden, maar het zal vast niet lang meer duren. Het spookt in ieder geval al een week door mijn hoofd. Mondkapjesschaamte. Voor een land waarin alles bespreekbaar is en we de schaamte sinds pakweg de jaren zeventig voorbij zijn, vind ik dat we ons in Nederland ineens voor opvallend veel dingen schamen.

In de supermarkt werd ik aangekeken alsof ik een superspreader was. Klaar om omaatjes om te leggen.

We hadden al vliegschaamte, vleesschaamte en niesschaamte. Tenminste, niesschaamte, ik weet eigenlijk óók niet of dat bestaat, maar ik had er mooi wel mee te dealen eind mei. Ik heb namelijk een beetje last van hooikoorts. Nou, dan heb je de poppen aan het dansen. Steeds als ik beschaafd in mijn elleboog nieste vanwege die ellendige, rondvliegende pollen werd ik door mensen in de rij bij de supermarkt aangekeken alsof ik, als ware een superspreader, hoogstpersoonlijk hun oma zou omleggen. “Neehee, geen corona, gewoon hooikoorts”, wilde ik dan roepen, maar dat deed ik niet, want dat is ook weer zo wat.


Toen ik deze week door de Dirk van den Broek liep, overviel me ergens tussen de verse groenten en de zuivelschappen opnieuw een gevoel van schaamte. Mondkapjesschaamte. In onze supermarkt droeg tot voor kort nauwelijks iemand een mondkapje, zelfs niet nadat in de laatste persconferentie het dringende advies klonk om dat vooral wél te doen. Niet uit rebellie, maar gewoon, het leek niet zo urgent denk ik, en iedereen hield toch al angstvallig afstand. Nou ben ik niet persé van het anarchistische soort, maar ook ik had die middag geen mondkapje op.

Van de ene op de andere dag hadden mijn medeshoppers besloten een mondkapje te gaan dragen.

Wat bleek: van de ene op de andere dag bleken mijn medeshoppers, zonder overleg met mij, te hebben besloten een mondkapje te gaan dragen bij de Dirk. I didn’t get the memo zegmaar, en ik was één van de weinigen zonder. Oh no hè. Wat zouden mensen wel niet denken? Zou ik eruit worden gezet door de doorgaans zo lieve beveiligingsmeneer? Terwijl ik zojuist wél braaf mijn winkelwagentje had ontsmet?


Het zijn verwarrende tijden

Het viel gelukkig mee. Maar het zijn verwarrende tijden. Werd er vroeger naar je gestaard als je een mondmasker droeg, tegenwoordig voel je je een paria als je het niet doet. Bestond er aan het begin van de corona-crisis de vrees om voor gek te lopen met zo’n lap stof voor je gezicht, nu word je nagekeken als je dat niet doet. En opvallen, dat doen de meeste mensen nou eenmaal liever niet.


Ik ga hier niet de discussie aan over de zin en onzin van mondmaskers, over de tegenstrijdige berichtgeving. Wat me wél opvalt, is dat iedereen zo op elkaar zit te letten. Verjaardagsfeestje? Toch wel maar maximaal drie gasten uitgenodigd hoop ik? Met het vliegtuig naar het buitenland deze herfstvakantie? Zou je dat nou wel doen? Dinertje met vrienden in een restaurant? Wel corona-proof toch? Wat een vreemde toestand. Zullen we er gewoon vanuit gaan dat de meeste mensen echt hun verantwoordelijkheid wel nemen?


Dat neemt niet weg dat ik blij zal zijn als we van dit nieuwe straatbeeld af zijn. Laat het alsjeblieft niet al te lang duren: de mondkapjesplicht, de anderhalvemetersamenleving, de ellebooggroet. Ik doe er aan mee, maar wil niét dat het went. En daar schaam ik me dan weer niet voor.


1. GUILTY PLEASURE VAN DE WEEK

Vandaag, 9 oktober 2020, bestaat bezorgservice Deliveroo vijf jaar. En wie jarig is, trakteert. Met de code ‘TRAKTATIE’ kun je in de grote steden nog de hele avond een beker Ben & Jerry’s ijs bestellen via de Deliveroo app, gratis en voor niets. Nee, ik word niet gesponsord door Deliveroo, ook niet door Ben & Jerry’s (ik sponsor hén, moge dat duidelijk zijn). Het is gewoon een tip van mij naar de mensen toe. En ik moest eraan denken omdat ik gisteravond een ‘Netflix & Chill’ avondje had met mijn geliefde en snakte naar een grote bak ijs. En dan bij voorkeur die van Ben & Jerry’s met pindakaasroomijs, sweet & salty pretzel swirl en stukjes brownie. Hoe lekker is die?

Deze film was zo tergend slecht, dat we nog een half uur hebben nagepraat over zoveel stupiditeit.

Maar het regende, en we waren lui, dus dat feest ging niet door. Gelukkig maar achteraf, want om optimaal te genieten van een dergelijke guilty pleasure moet je ook een film kijken die een beetje te pruimen is. Ik kan je vertellen dat de sci-fi die ik had uitgekozen zo tergend slecht was, dat we na afloop een half uur hebben nagepraat over zoveel stupiditeit. Dus nog een tip: sla vooral The Time Trap op Netflix over. Het concept is op zich boeiend: een groepje studenten gaat op zoek naar hun verdwenen professor en belandt in een grot waar tijd een relatief begrip is.


Maar dan komt het: het acteerwerk is belabberd, de keuzes die onze vrienden maken zijn nogal onlogisch, de scènes kloppen voor geen meter. Hoezo is iemand die net een half uur in het water heeft gelegen een minuut later alweer kurkdroog? Waarom niet even je moeder bellen om hulp als je gewoon een signaal op je telefoon hebt? En wat doen die grommende holbewoners daar? Zoveel vragen.


2. RECEPT VAN DE WEEK

Afgelopen weekend besloot ik me maar weer eens te wagen aan het bakken van een cake. Nu onze weekenden niet meer gevuld zijn met etentjes, feestjes of uitstapjes, heb ik mijn innerlijke Nigella Lawson omarmd en dat gaat me steeds beter af, al zeg ik het zelf. De eerste baksels die tijdens het begin van de corona-crisis uit mijn oven kwamen waren of ingestort, of licht verbrand, of beiden. Nu toverde ik een Oud-Hollandse kruidcake op tafel die én Instagram-allure had, en heerlijk smaakte – met name omdat ik op advies van de Griekse Jamie Oliver waarmee ik samenwoon, er een reep salty-caramel chocolade doorheen had gebrokkeld. Je kunt hier een lekker recept vinden.

3. KIJKTIP VAN DE WEEK

BFF Willem en ik zijn allebei een beetje verliefd op Tim den Besten. Nee, dat is niet die gast van New Kids Turbo, maar een Nederlandse presentator en televisiemaker die met name bekend is van zijn programma’s voor de VPRO. Je kent hem misschien van de documentaireserie Super Stream Me, waarin hij zichzelf samen met zijn vriend Nicolaas Veul gedurende twee weken 24 uur per dag filmt. Ook verscheen hij een keertje flink aangeschoten bij Pauw aan tafel, wat voor hysterische taferelen zorgde.

Met diezelfde Nicolaas Veul maakte hij dit jaar 100 dagen voor de klas, waarbij ze zich staande proberen te houden als leraar op een middelbare school in Lelystad. Grappig, leerzaam en bij vlagen ontroerend. Tim heeft diezelfde onbevangenheid als mijn favoriete schreeuwlelijk Ryanne van Dorst en dat maakt zijn serie The Outsiders ook zo goed. Daarin stapt Tim wekelijks in de wereld van mensen die er bewust voor kiezen dingen anders te doen dan we gewend zijn in onze maatschappij. Wie zijn die mensen die zich afzetten tegen de norm? Wat zeggen hun verhalen over de wereld waarin we leven? 15 oktober is aflevering 6 te zien, over de relatie van mensen met hun lichaam. Je kunt de overige afleveringen HIER terugkijken.


4. PODCAST VAN DE WEEK

Mocht de wereld vergaan, dan kun je maar beter nog één keer je hele platenkast doorspitten. Muzikante en presentatrice Ryanne van Dorst, die ik hierboven al noemde en op wie ik óók een crush heb, want met stip de grappigste ADHD-er van Nederland, had tijdens de corona-crisis alle tijd om dat te doen. Samen met haar huisvleermuis Pandora bespreekt ze in haar podcast Apodcalypse plaatjes uit haar jeugd (Spargo! Nirvana!), obscure muziekgenres, maar net zo makkelijk Grace Jones, David Bowie en Earth, Wind & Fire. Dat doet ze op haar onnavolgbare wijze: chaotisch, heerlijk direct en lekker droog. Zo grappig. Zeker omdat ze continu in een deuk ligt om zichzelf en dat is ontzettend aanstekelijk.


Ze schiet tijdens de anekdotes over muziek alle kanten op: dan heeft ze het weer over het Vleermuis Liberation Front (VLF), dan weer over haar nieuwe dekbedovertrek. Als je haar net zo leuk vindt als ik, dan is deze podcast echt een aanrader. Je kunt de Apodcalypse HIER terugluisteren. Inmiddels afgelopen, maar laten we hopen dat ze snel met een nieuwe serie komt. Een podcast, een nieuw seizoen Nachtdieren op tv, maakt me niet uit. Biertje doen Ryanne?


5. LEUK ADRESJE VAN DE WEEK

Ook nu de regels voor de horeca zijn aangescherpt, ga ik nog steeds graag uit eten. Misschien JUIST nu, want ze hebben het al zwaar genoeg en kunnen wel wat steun gebruiken. Ik heb de mazzel in een buurtje te wonen dat omgeven is met leuke restaurantjes, maar omdat mijn wereld niet alleen uit Amsterdam bestaat, dit keer een restaurant in Utrecht in de spotlight. Onlangs bezocht ik met twee vriendinnen Ruby Rose in de binnenstad, een voormalige bloemenzaak met een waanzinnig mooie inrichting. Muurschilderingen in een overdadige Gucci-stijl, luxe stoffen, een gigantische bar middenin de zaak en een sfeertje dat aan een Frans boudoir doet denken. We kregen het tijdens ons bezoek even aan de stok met de restaurantmanager die er zijn eigen regels op nahield, maar de lekkere wijnen en Mediterrane hapjes maakten een hoop goed.

DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Mondkapjes flatteus? Niet echt, maar deze zijn dan wel weer leuk. Mondkapje met dierenprint, hier te koop bij de Bijenkorf.

  2. Voor een avondje ‘Netflix & Chill’. Een knus, grofgebreid plaid van Joylife in zachte pastelkleuren, zoals oudroze en olijfgroen. Om heerlijk onder weg te kruipen als het buiten regent. Hier te koop.

  3. Alles wat je nodig hebt om een cake of koekjes te bakken vind je natuurlijk bij de Hema. Leuk Sinterklaascadeautje dit: de Make & Bake pot bevat (bijna) alles wat je nodig hebt voor de lekkerste koekjes. Voeg alleen wat boter en een snufje liefde toe. Gevonden bij de webshop van de Hema.

  4. Leuk voor Halloween: vleermuis kaarsenhoudertjes. Deze spotte ik bij Etsy.

  5. Voor een romantische boudoirsfeer in je slaapkamer: Dit prachtige bloemenbehang is te koop bij Wall-art.nl.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven