top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 40

We beginnen het weekend wat vroeger vandaag. Dus schenk jezelf een gin & tonic in (hoe je die het beste serveert, daarover vertelt mijn BFF Willem je hieronder meer) en ga er lekker even voor zitten. Deze week: over Whatsapp-groepjes, Sex & The City en hoe Stichting Met je Hart zich inzet om eenzaamheid bij ouderen te verzachten.

Sex-and-the-city

Verwarring in de app-groep vorige week. Of nouja, dé app-groep, ik heb er zoals velen van ons meerdere (de Corona Survival app-groep, de Fabulous Five app-groep, de Meccano Maaike app-groep en zo kan ik nog wel even doorgaan). De app-groep waar ik nu op doel luistert naar de illustere naam De Sextetters, en ja, dat klinkt wat vreemd, maar we zijn met zes vriendinnen, dus: een sextet. Geen carnavalsvereniging. Al snap ik bij nader inzien ook wel dat één van onze mannen zijn wenkbrauwen optrok toen hij die naam voorbij hoorde komen. “De SEX-tetters?”

Als je in een app-groep met de naam "De Stille Moordenaars" zit, dan heb je volgens mij wel een probleem.

Het kan overigens nog erger, zo concludeerde ik na een korte speurtocht op internet. Wat dacht je van “De Coole boys en Lars” (zielig voor Lars), “De Maniakale Boodschappers” (zouden dat die wc-papier hamsteraars zijn geweest?) en “De Stille Moordenaars” (want van je vrienden moet je het hebben).


Goed, verwarring bij de Sextetters, want het was tijd voor onze jaarlijkse lunch en er moest een locatie worden gekozen. “Er zit een nieuw restaurant in Westerpark. Daar was jij laatst toch zo enthousiast over Tess? Bureau ofzo?” appte ik. Er volgde een wat weifelende reactie. “Bureau in Westerpark? Eh, jaaa...kan?”


GEEN BUREAU TE VINDEN NATUURLIJK

Geen Bureau te vinden natuurlijk in dat hele Westerpark, bleek toen ik wilde gaan reserveren. Het enige restaurant met die naam zit diep in stadsdeel Slotervaart, wat weliswaar voor één van ons redelijk om de hoek is, maar voor de rest idioot ver fietsen. Dat leek me niet te kloppen. Tot ik op het heldere idee kwam dat Tessa wellicht niet op Bureau, maar op Kantoor had gedoeld. Bar Kantoor, gevestigd in een monumentaal pand op het terrein van de Westergasfabriek. Mysterie opgelost.

Waarom moeten hoofdstedelijke horeca-uitspanningen toch altijd van die hippe namen hebben?

Maar serieus. Waar is de tijd gebleven dat een horeca-uitspanning nog gewoon In Den Ouden Doosch heette? Of café Huppel de Pub? Zoals vriendin Tjitske verzuchtte: “Sinds Kantoor en Bureau plekken zijn waar je kunt eten en cafés en restaurants plekken waar je kunt werken ben ik het spoor bijster. Ik houd dat soort dingen liever gescheiden.”


Gelukkig kwam het goed, piesten we niet naast “Den Koperen Pot” en konden we een reservering maken voor een lunch die om twee uur begon en pas om tien uur ‘s avonds zou eindigen.


1. GUILTY PLEASURE VAN DE WEEK

Zo’n oneindig lange lunch met vriendinnen, er is geen betere opkikker voor je humeur dan dat. Zeker met deze club, waarbij ik meestal al voordat ik mijn jas heb uitgetrokken, proestend over de tafel klap. De gesprekken die we hebben, de mooie restaurants waar we Bloody Mary’s, Skinny Bitches en Eggs Benedict nuttigen, het doet me altijd een beetje denken aan Sex & The City.


We hebben zelfs een Miranda in het gezelschap en met een beetje fantasie heb ik met mijn blonde krullen wel wat weg van Carrie Bradshaw – inclusief carrière als freelance tekstschrijver, exclusief walk-in-closet (al heb ik ooit wel een keer een diepte-investering gedaan in een paar Jimmy Choo’s – waar ik vervolgens niet op kon lopen).

In Sex & The City doet New York denken aan een droom in technicolor, waar de Cosmopolitans je om de oren vliegen

Het moment dat ik Sex & The City ontdekte kan ik me goed herinneren. Ik woonde nog thuis bij mijn ouders en zapte boven op mijn slaapkamer wat verveeld langs verschillende kanalen, tot mijn oog bleef hangen bij Carrie die in een New Yorkse nachtclub met een veel jongere man de bloemetjes buiten zet en de volgende dag tijdens een brunch met haar vriendinnen verslag doet van haar escapades. Ik had maar twee scènes nodig om in die magische wereld te worden getrokken.


Heerlijk. Fantastische mode. Juicy drama. Spannende mannen. Carrie en haar kliekje lieten New York eruit zien als een technicolor droom waar de Cosmopolitans, funky feestjes, modeshows en brunches aan de orde van de dag waren.

Ik weet niet of het anno 2020 nog steeds zo’n hit zou zijn. Het is verre van realistisch – al is de vraag of dat erg is – , Carrie is eigenlijk alleen maar met zichzelf en mannen bezig en de cast is hartstikke wit. Toch was de serie in die tijd van emancipatorisch belang. Vier vrijgevochten vrouwen die geen enkel onderwerp uit de weg gingen: carrières, relaties, sex, ziekte, het wel of niet krijgen van kinderen. Eén quote van Carrie blijft wat mij betreft tijdloos:

“They say nothing lasts forever. Dreams change, trends come and go, but friendships never go out of style.”

Ideetje: misschien toch de naam van die app-groep maar eens veranderen in Six & The City.


2. ADRESJE VAN DE WEEK

Trouwens helemaal niet meer zo nieuw, dat Bar Kantoor waar we gingen lunchen. In het prachtige gebouw waar vroeger het stadsdeelkantoor was gevestigd, zit sinds het voorjaar van 2018 een stijlvol ingericht restaurant waar je van s‘ochtends vroeg tot ‘s avonds laat terecht kunt voor ontbijt, lunch, borrel of diner. Met een lekker ruim terras waar je de hele dag zon hebt en uitkijkt over het Westergasterrein en het park, dat nu langzaam haar herfstkleuren laat zien. De menukaart is veelal biologisch en heeft veel vegetarische opties, al vielen de vegan bitterballen ons een beetje tegen.

Leuk detail: in het interieur vind je overal verwijzingen naar de vroegere functie van het pand, zoals de bar die is gemaakt van oude archiefkasten en de vooroorlogse typemachines die her en der verspreid staan in de ruimte. Ook tof zijn de aquaria achter de bar, waar forellen in rondzwemmen (of liever gezegd, rondhangen, want veel bewegen deden ze niet, maar dat is wellicht een forellendingetje). Minpuntje: de bediening liep niet over van enthousiasme, zullen we maar zeggen. Maar al met al een fijne plek voor een uitgebreide, al dan niet liquid lunch.


3. COCKTAIL VAN DE WEEK

Voor de cocktail van deze week laat ik Willem even aan het woord. Sinds hij vorig jaar het Gin Festival in Utrecht bezocht heeft hij zich ‘verdiept in de materie’ en weet hij alles – nouja, bijna alles – van gin. Ik vroeg hem naar zijn laatste ontdekkingen. Willem, take it away.


“Lang, lang geleden had je niet veel keuze als je een gin & tonic bestelde. Het kwam vaak neer op een ordinaire Gordon's met een inferieure Royal Club Tonic en later wisselde ik Gordon (sorry Gordon...) in voor de Bombay Sapphire. Godzijdank zijn de tijden veranderd!”


“Inmiddels is het assortiment aan gins en tonics aanzienlijk uitgebreid. Er is een breed arsenaal aan gin-smaken en het is essentieel om daarbij de juiste tonic te schenken. De allerfijnste G&T vind ik de Nolet’s Dry Gin Silver met Elderflower Tonic van het merk Fever Tree. Met een mollig bouquet van Turkse roos, perzik en framboos is deze gin ook goed puur te drinken. Doe er dan wel één ijsblokje en een paar bevroren frambozen bij, want met 47% alcohol is deze gin net iets sterker dan normaal.”

TIPS VAN WILLEM

  • Gooi niet meteen alles door elkaar, maar proef eerst de gin en de tonic los van elkaar. Bepaal daarna jouw lievelingscombinatie.

  • Voeg eventueel een kleine beetje fruit of specerijen toe, maar ik vind het niet altijd een must. En vergeet alsjeblieft die hippe, maar smaakloze komkommer die je in een glas Hendrikx zou moeten mikken. Staat leuk, slaat nergens op.

  • Wees voorzichtig met ijsblokjes! Zonde om je G&T te verpesten met smeltwater. In plaats daarvan kies je enkele bevroren frambozen of ander stukjes bevroren fruit.

Ruik, proef, drink en geniet!


4. IETS LIEFS DOEN DEZE WEEK

Eerder deze week publiceerde ik een blij stuk over krasse dames van boven de negentig die met hun glittergympen nog steeds middenin in het leven staan. Het artikel "Stijl heeft geen houdbaarheidsdatum" kun je HIER teruglezen.


Hartstikke mooi allemaal natuurlijk, maar helaas zijn er nog steeds veel te veel ouderen in Nederland die ronduit eenzaam zijn. Laat het deze week nou de Week tegen Eenzaamheid zijn. Een mooi moment, leek mij, om aandacht te besteden aan het werk van Stichting Met Je Hart, waar mijn vriendin Marieke zich zo ongelofelijk – en met heel haar hart – voor inzet.

Eenzame ouderen weer zichtbaar maken, dat is de missie van Stichting Met je Hart.

Kwetsbare ouderen verbinden, hen weer zichtbaar maken – dat is de missie van Met je Hart. Dat doen ze door structurele ontmoetingen te organiseren, bijvoorbeeld aan de stamtafel van een lokaal café of restaurant.


Marieke vertelt: ”De reacties van de ouderen die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt zijn zó hartverwarmend. Het is ontroerend om te zien hoe we echt een verschil kunnen maken. Helaas is door Corona de eenzaamheid onder ouderen verder toegenomen. Daarom geven we onze ouderen extra aandacht door onder andere veelvuldig met hen te bellen, kaartjes te sturen en digitale ontmoetingen te organiseren, zoals Aan t@fel en het Met je Hart Matinee.”

Inmiddels verzacht Met je Hart in 33 Nederlandse gemeenten die schrijnende eenzaamheid onder ouderen. Daar kunnen ze echter nog wel wat hulp bij gebruiken. In de Week tegen Eenzaamheid (1 t/m 8 oktober) organiseren ze een landelijke, online collecteweek, met als doel 50.000 euro op te halen. Help je mee? Want met iedere donatie, klein of groot, kun je het verschil maken. Juist nu.


Natuurlijk doneer ik!


5. PODCAST VAN DE WEEK

De wereld van Sofie, was dat niet dat vuistdikke boek waarin de veertienjarige Sofie Amundsen uit Noorwegen ons meeneemt op reis langs de geschiedenis van de filosofie? Klopt, maar het is ook een Vlaamse podcast.


En ze hebben het weer voor elkaar gekregen die Vlamingen. De Wereld van Sofie is een waanzinnig leuke podcast die ontzettend goed in elkaar zit. Iedere week gaan Sofie Lemaire en haar team op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen, vaak met een haakje naar de actualiteit. Over huidhonger bijvoorbeeld. Of waarom iedereen tegenwoordig maar een mening heeft over alles. Ik ben begonnen met de aflevering 'Let’s dance', over de kracht van dansen. Want dat “dance like nobody is watching”, dat kunnen we natuurlijk wel leuk roepen, maar hoe vaak doen we dat nou écht?


Je kunt De Wereld van Sofie HIER ontdekken. Elke aflevering duurt maar een half uurtje, dus een fijn audio-snackje voor tussendoor.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Sexy hakken waar zelfs Carrie een puntje aan kan zuigen. Ik vond ze bij Asos.

  2. Een moderne variant op de ouderwetse archiefkast. Deze is te koop bij Home Deco.

  3. Gin & Tonic glazen uit de Mixology lijn van Luigi Bormioli. Te koop bij Bol.com.

  4. Weet niet of het mag van Willem, maar wél een leuk cadeautje voor de feestdagen, deze My Botanicals kit om je GT mee op te fleuren. Met 10 verschillende kruiden, waaronder jeneverbes, steranijs en hibiscusbloem. Je koopt het bij Bol.com.

  5. De Wereld van Sofie. Ook bij de vrienden van Bol.com.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven