top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 38

De dag die je wist dat zou komen: het is vrijdag, dus tijd voor een kersverse weekupdate. Dit keer: over Paris Hilton, een boek over bijen en een recept voor truffelpasta. Fijn weekend!

The-happy-files-blog-paris-hilton-collage-books-high-heels

Afgelopen week stond voor mij in het kader van ‘onboarding’. Nou denk je misschien: “Goh, wat leuk zeg, was je spontaan aan het cruisen geslagen door het Caribisch gebied?” Het klinkt inderdaad alsof ik met een enorme hutkoffer over een wankele loopplank de Love Boat opstapte, terwijl barman Isaac alvast breed lachend een cocktail voor me stond te shaken. Dat was niet het geval.

Wat er wel gebeurde, is dat ik wegwijs werd gemaakt in de organisatie van het bedrijf waar ik de komende tijd als freelance copywriter aan de slag ga. Onboarding dus.

Ik werd, net als bij de Love Boat, warm welkom geheten door de ‘crew’, las me in en had mijn eerste meetings. Die vonden, zoals dat tegenwoordig gaat, volledig online plaats. Dat heeft zo z’n voordelen, want zodra je door hebt hoe Zoom of Microsoft Teams werkt kun je bij wijze van spreke in je pyjamabroek een intelligent gesprek voeren. Maar het kan ook misgaan.

All aboard! Oh nee.


Stel je even onze thuissituatie voor. Ik zit vanaf mijn werkplek (ook wel bekend als de eettafel) met mijn rug naar de deur van de slaapkamer toe. Dat betekent dus dat de mensen met wie ik op dat moment aan het video conferencen ben, direct zicht hebben op die bewuste slaapkamerdeur, waar ik speciaal vanwege dit soort gelegenheden een grote plant naast heb gezet.


Die deur is op zulke momenten altijd dicht. Uiteraard. Tot afgelopen dinsdag. Mijn geliefde had niet helemaal meegekregen dat ik die ochtend een belangrijke online meeting had.

Drie keer raden dus wie er, slechts gehuld in een handdoekje, mijn twee nieuwe, vrouwelijke collega’s flashte toen hij de deur openzwaaide. De drie langste seconden van mijn leven.

Dus ja, ik denk wel dat mijn onboarding traject goed is verlopen.


Gelukkig kan het nog erger. De Spaanse schone hieronder wiens vriend vrolijk naar binnen wandelt terwijl zij aan het vergaderen is met collega's: zo zag het er bij ons ongeveer ook uit (inclusief het ga-weg-ga-weg-gebaar). De manager die zichzelf per ongeluk in een aardappel had getransformeerd, niet meer wist hoe ze die functie moest uitzetten en vervolgens de hele vergadering in die hoedanigheid te zien was: onbetaalbaar. Je ziet het hier allemaal terug.

1. GUILTY PLEASURE VAN DE WEEK

Afgelopen woensdagavond voltrok zich iets wonderlijks bij ons thuis op de bank. Ik ontdekte namelijk dat Paris Hilton géén tergend dom blondje is, niet het leeghoofd dat nog nooit een afwasborstel heeft vastgehouden, niet het verveelde rijkeluismeisje dat expres een sextape liet uitlekken. Integendeel.


Na het zien van de documentaire This Is Paris – hier te bekijken op Youtube – kun je niet anders dan concluderen dat deze bekende Hilton-telg een aardig intelligente vrouw is die nog steeds worstelt met de heftige gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens haar puberteit. Natuurlijk zijn er beelden te zien van haar leven als society girl die kirrend de wereld rondvliegt. Van haar inloopkasten met honderden peperdure pumps, juwelen en designer jurken waarvan ze slechts een fractie heeft gedragen.

Paris Hilton die kirrend als een Teletubby de wereld rondvliegt in haar designer outfits, het draagt zeker bij aan een hoog guilty pleasure gehalte. Maar deze documentaire vertelt ook een ander verhaal.

Die beelden verhogen het guilty pleasure gehalte van de documentaire, dat is zeker, maar dat is slechts één kant. In de kern draait deze documentaire over diepe jeugdtrauma’s en de verstrekkende gevolgen daarvan. En dat gaat verder dan het zoveelste poor little rich girl verhaal. Je kunt van haar vinden wat je wilt, maar laten we wel wezen, ze heeft zichzelf neergezet als een succesvol merk en daar had haar conservatieve familie niet zoveel mee te maken.

En dat irritante stemmetje dat om de haverklap “Yazzzzz” en “This is hot” piept, als een soort Teletubby on speed? Het zal je misschien niet verbazen, maar dat is dus niet haar echte stem.

Wie er dan wel schuilt achter die façade? Ik zou zeggen: bekijk de documentaire. Eigenlijk helemaal niet zo’n guilty pleasure als je zou verwachten.


2. BOEK VAN DE WEEK

Soms krijg je op je verjaardagsfeestje als cadeau een boek in je handen gedrukt met de woorden “Echt wat voor jou dit. Ik heb het ademloos uitgelezen. Heeft allemaal prijzen gewonnen ook.”

Dat boek leg je dan op een plank in je boekenkast, om het vervolgens anderhalf jaar te laten verstoffen, want te druk | niet in de stemming om intellectueel geprikkeld te worden | beetje vergeten.


Nu de nazomer in volle gang is en de herfst in aantocht, krijg ik steeds meer zin om met een goed boek op de bank te kruipen en me te laten meevoeren naar een andere wereld. Nu wil het feit dat het grootste deel van mijn boekencollectie tijdelijk bij mijn ouders staat geparkeerd, dus ik had weinig back up om door te grasduinen.

Plotseling viel mijn oog op dat boek. Dat ene boek, waarvan ik wist: nu is het moment aangebroken om het te gaan lezen.

Tot mijn oog viel op dat boek, dat ene boek, dat mijn vriendin Pauline me dus stralend overhandigde tijdens mijn verjaardag in januari 2019. Toen wist ik: nu. Nu is het moment aangebroken om dit boek te gaan lezen. En wat ben ik blij dat ik het laagje stof van The Bees – want dat is de titel – heb afgeblazen. Want over andere werelden gesproken: het speelt zich af in een bijenkorf. Voor de duidelijkheid: eentje met honingbijen, niet met naar Chanel no. 5 ruikende verkoopmedewerkers. Je kunt je afvragen wat daar nou zo spannend aan is, maar de bijenmaatschappij waar meisjesbij Flora 717 woont is een soort mix tussen Star Wars, Game of Thrones en The Hunger Games. Compleet met boosaardige hogepriesteressen, een geliefde koningin, meedogenloze, razendknappe prinsen en een stoere heldin.


Ik ben hooked.


3. PODCAST VAN DE WEEK

Vorige week besprak ik de podcast El Tarangu, over een wielrenner die lijkt te zijn opgestaan uit de dood. Van dezelfde makers is Bob, een weergaloze, 6-delige podcast over de dementerende Elisa die sinds kort alleen nog maar kan praten over de geheime jeugdliefde van wie ze als jong meisje zwanger raakte.


Vanuit haar kamer in een bejaardentehuis vertelt Elisa – soms warrig, soms heel helder – over die mysterieuze vrijer, haar buurjongen Bob. Over hoe ze werd weggestopt in een klooster en haar kindje moest afstaan. Tenminste, dat is wat ze keer op keer blijft herhalen. De vraag is: is Bob een levensgroot geheim dat ze altijd met zich mee heeft gedragen, of gaat het hier om de fantasie van een dementerende, oude vrouw? En hoe vind je iemand die misschien niet bestaat? Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van audiocollectief Schik gaan op zoek naar de waarheid. Je kunt deze podcast onder meer hier luisteren.


4. KIJKTIP VAN DE WEEK

We spoelen even terug naar begin maart 2020. Al gauw nadat de corona-crisis uitbrak en ons land in lock-down belandde, startte mijn beste vriend Willem (daar is ‘ie weer!) een app-groepje met als titel: Corona Survival. Het profiel leukte hij op met de inmiddels bekende virus-emoji, een hartjes-emoji en de geflexte biceps-emoji, die volgens mij het midden houdt tussen “We gaan dit varkentje eens even wassen” en “Ik kom net uit de sportschool.” In dat app-groepje, bestaande uit mijzelf, Willem en onze vriendin Mireille, hielden we elkaar in het begin op de hoogte van ons welzijn. Inmiddels delen we er voornamelijk dingen die ons zijn opgevallen op tv (“Volgens mij is Horace De Mol!”) en op Netflix. Zo kwam Willem deze week met de Netflix documentaire The Social Dilemma. Of we die al hadden gezien. Niet dus, maar volgzaam als ik ben heb ik ‘m direct bekeken.


En al is het niet de sterkste documentaire over de verstrekkende invloed van social media op ons leven, toch vond ik het schokkend om oud-medewerkers van Twitter, Facebook en Google te horen vertellen hoeveel er aan ons, de consument, wordt verdiend. Hoe ver het allemaal gaat. Hoe we gemanipuleerd worden door complexe algoritmes. Behoorlijk confronterend.


5. RECEPT VAN DE WEEK

Over social media gesproken: ik geloof niet dat ik ooit een verslaving heb gehad aan Instagram of Facebook, en ik weet mijn schermtijd redelijk binnen de perken te houden (want: boeken te lezen, podcasts te luisteren en oja, ook nog een sociaal leven, een vaste verkering en een carrière). Waar ik wel dagelijks naar toe surf is Pinterest. Ik word er ontzettend blij van.

In tegenstelling tot Instagram is Pinterest bedoeld om je te inspireren, niet om te balen dat jij niet met je bikinilijf ligt te chillen op een Balinees strand.

Anders dan bij Instagram voeren eigen foto’s veel minder de boventoon. Het is met name een verzameling van mooie plaatjes die je kunt vinden op internet of op Pinterest zelf. In plaats van de onzekerheid die je soms kunt ervaren omdat het leven van anderen er té fantastisch uitziet op Instagram, is Pinterest echt bedoeld om te inspireren – niet om te balen omdat jij niet die golvende lange lokken hebt of met je mooie bikinilijf op een prachtig strand op Bali ligt te chillen.


Lang verhaal kort: ik gebruik Pinterest onder meer om ideeën op te doen over de inrichting van ons huis, over reisbestemmingen, om meer te leren over bloggen en om recepten te zoeken. Zo ga ik dit weekend Ravioli met truffelsaus maken, een recept dat ik vond op het Pinterest bord van Pauline’s Keuken. Een lekker herfstrecept, dat je hier kunt terugvinden.

DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Mij heeft het niet kunnen behoeden voor een #Zoomfail, jou misschien wel. Een grote handdoek van Missoni Home, gevonden bij de Bijenkorf.

  2. Aanrader: The Bees, over intriges in een bijenkorf. Niet dé Bijenkorf, al is dat wellicht ook een boek waard. Te koop bij Bol.com.

  3. Ziet er spannend uit: Kastanjehoning. Rechtstreeks bij de imker vandaan. Online te bestellen bij De Werkbij.

  4. Paris Hilton zweert erbij: sweat pants. Deze – met de vrij briljant gekozen naam Roksanda – vond ik bij Far Fetch. Niet dat ik 'm kocht, want behoorlijk aan de prijs. Maar toch: mooi.

  5. Pastaborden, voor bij je truffelravioli dit weekend. Deze zijn van CRAWCeramics en vind je bij Etsy.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven