top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 36

Happy Friday! Deze week: waarom september het nieuwe januari is, bullet journaling zo populair is en nu het moment is aangebroken om je kledingkast te detoxen.

happy friday the happy files pink confetti girl

September is het nieuwe januari hoorde ik deze week iemand zeggen. Beetje zoals Orange the New Black is, veertig het nieuwe dertig, Vlieland het nieuwe Ibiza, puzzelen het nieuwe yoga, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Toch zit er wat in, om september te zien als frisse start. We hebben de zomervakantie kunnen gebruiken om bij te komen, we hebben weer eens een boek gelezen, uitgeslapen, quality time doorgebracht met kinderen, familie en vrienden. We waren even los van de sleur, weg van de Zoom-meetings en de overvolle agenda’s. Natuurlijk was deze zomer anders dan alle andere zomers. De gevolgen van het ‘Nieuwe Normaal’ op onze samenleving en ons privéleven denderden ook in juli en augustus onverminderd door.

Niks januari, juist september is de maand om te beginnen met je goede voornemens.

Maar toch, de relatieve rust en vrijheid van de laatste weken hebben ons ruimte gegeven om na te denken over wat er zoal te verbeteren valt in ons leven. Net als in januari zijn we in september gemotiveerd om te beginnen met nieuwe gewoontes, te starten met een schone lei. Maar omdat we nu meer ontspannen zijn dan in januari, komen die goede voornemens veel meer van binnenuit, in plaats van dat we die onszelf krampachtig opleggen zoals we vaak aan het begin van het jaar doen. Dat is in ieder geval mijn theorie, op basis van een gedegen natte-vinger-in-de-lucht-analyse.


Kortom: als je graag wilt werken aan de 3.0 versie van jezelf, is september een goed moment om daarmee te beginnen.


1. ONTDEKKING VAN DE WEEK: HET BULLET JOURNAL

Deze week ving ik een gesprekje op tussen twee jonge vrouwen – type hip, knap, creatief – die afscheid van elkaar stonden te nemen voor de supermarkt. “Ik ga naar huis Soof, ik wil nog even journallen.”


Op dat moment realiseerde ik me: als zelfs mensen op straat het er al over hebben, dan moet het wel een ding zijn. Ik heb het over journaling, oftewel het bijhouden van een bullet journal. Dat doe je in een ouderwets notitieboekje waarbij je met behulp van stipjes, streepjes, tekeningen en kleurtjes je doelen en dromen opschrijft. Dus niks digitale agenda of online planningstool, gewoon aan de slag met viltstiften, kleurpotloden en glitterpennen (dat laatste hoeft uiteraard niet, maar ik heb ze natuurlijk allang weer aangeschaft).


Klinkt kinderachtig? Als zo’n Amerikaanse hype – want daar komt het vandaan – die we zo nodig moeten omarmen? Vergeet het maar.

Bullet journaling is ongelofelijk populair. Juist in dit digitale tijdperk vinden we het lekker onze dromen en doelen toe te vertrouwen aan good old papier

Bullet journaling is ongelofelijk populair in Nederland en de verkoop van Moleskin-achtige notitieboekjes is volgens mijn lokale boekhandel het laatste jaar de pan uitgerezen. Ik snap wel waarom. Ik vermoed dat we het in dit digitale tijdperk juist lekker vinden om – net als vroeger – een beetje in zo’n boekje te zitten knutselen. Om inspiratielijstjes, wensenlijstjes, doelen en dromen toe te vertrouwen aan good old papier. Vervolgens word je elke keer als je je journal doorbladert vrolijk van je eigen creaties en ben je nog gemotiveerder om die doelen en dromen waar te maken. Je ziet bovendien week voor week de vooruitgang die je hebt geboekt. Werkt als een malle.


Als je dus op zoek bent naar een doeltreffende manier om je voornemens te doen slagen, dan zou ik zeggen: begin vandaag nog met een bullet journal.

2. PODCAST VAN DE WEEK

‘Everything happens’ is een geweldige podcast die duidelijk maakt dat we niet altijd een picture perfect leven hoeven te leiden, gevuld met Eat-Pray-Love-achtige toestanden. Sommige dingen in het leven kun je fixen. Andere niet. En dat is prima. In de aflevering Spread Too Thin gaat host Kate Bowler in gesprek met schrijfster Shauna Niequist, die met haar boek Present over Perfect een manifest schreef voor een simpeler maar rijker leven. Ze praten over het opnieuw inrichten van je leven na een burnout, het loslaten van perfectie en de drang naar succes. Een mooie dialoog tussen twee bijzondere vrouwen die het soms ook allemaal even niet weten. Je luistert Everything Happens HIER terug, of via je favoriete podcast app.


3. LEUK ADRESJE VAN DE WEEK

Ik sprong een gat in de lucht toen we twee jaar geleden een appartement vonden op het beeldschone Bellamyplein in Amsterdam-West. Het was al jaren één van mijn favoriete buurtjes van de stad en elke keer als ik langs het plein fietste dacht ik: hoe gaaf zou het zijn om hier te wonen? Met die mooie, typisch Amsterdamse panden, die oude bomen rondom de fontein, de Ten Kate markt om de hoek en al die leuke barretjes en restaurants in de omliggende straten. Zo zie je maar, dromen komen soms echt uit. Eén van die leuke tentjes is de Kanarieclub, waar ik deze week een glas wijn dronk met een vriendin.