top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 35

Happy Friday! Deze week: hoe ik stiekem fan werd van Monica Geuze, een verhaal over een zelfbruiner gone-wrong en waarom iedereen naar het briljante programma Zomerpromenade ("niet de echte") zou moeten kijken.

happy friday the happy files pink confetti girl

Het einde van de zomer is in zicht. Tot die droevige conclusie kwam ik toen ik zondagavond met een diepe zucht mijn laptop dichtklapte na de laatste Zomergasten van dit seizoen. Om vervolgens een paar dagen later ergens een artikel te lezen met tips voor de herfstvakantie, op social media allerhande remedies tegen de winterblues tegenkwam en ik in een abri een reclame zag voor de mooiste coltruien dit najaar. Nou, dan weet je het wel, ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer.

Het zou me niets verbazen als volgende week de pepernoten in de aanbieding zijn.

Tegen elkaar aanhangen op een kleedje in het park, dansen in het gras op een festival en lome vakanties naar het buitenland: het zat er allemaal niet in dit jaar. En dat vond ik stom.

De herfst, ik wil er nog niet aan. Ik heb het gevoel dat de zomer, de échte zomer, nog moet beginnen. Dat heeft niets te maken met het gebrek aan mooi weer – er zijn voldoende momenten geweest dat ik van de zon heb genoten en die superhittegolf zit ook nog vers in ons geheugen gegrift (#neverforget).

Waar het dan wel aan ligt? Picknicks met vrienden in het park, boottochtjes over de grachten, dansen in het gras op een festival, lome vakanties naar het buitenland – het zat er allemaal niet in dit jaar. Vakantielanden kleurden oranje, festivals werden afgeblazen en gezellig tegen elkaar aankruipen op een krap bootje of een kleedje in het park, het kon gewoon niet. Needless to say: ik heb er alle begrip en respect voor. Maar met het gevaar als een verwend nest te klinken: leuk vond ik het niet. Daar ben ik vast niet de enige in.

Natuurlijk heb ik tot laat buiten gezeten met een glas wijn en zwetend mijn zitzak naar het balkon gesleept om daar urenlang in mijn bikini te zitten lezen. Er waren (welgeteld twee) etentjes met vriendinnen in een tuin, compleet met romantische lichtjes, zomerse cocktails en vanzelfsprekend de gepaste afstand (want dat moet je er nu tot vervelens toe bij vermelden). Maar die zomer van 2020? Ik ben er niet onverdeeld enthousiast over.

Gelukkig was er genoeg om wél vrolijk van te worden. Fluitende merels én bouwvakkers, een zomerse regenbui en het Italiaanse ijs van Massimo bijvoorbeeld.

Gelukkig was er deze week genoeg om vrolijk van te worden. Ik had een afspraak op de Egelantiersgracht in mijn woonplaats Amsterdam, en aangezien mijn fiets al een half jaar stuk is, ik het verdom om mijn band te plakken en ik zodoende te voet naar mijn afspraken binnen de Ring ga, genoot ik van mijn wandeling door de Jordaan. Bouwvakkers floten (niet persé naar mij), de ochtendzon scheen op het water en de straten roken naar de zomerse regenbui die kort daarvoor had plaatsgevonden. Ik dronk in mijn eentje koffie op een terrasje en luisterde naar de jonge merels die zaten te kwetteren in een plataan. Die avond haalde ik met mijn geliefde ijsjes bij de beste ijssalon van Amsterdam. En ineens leek die zomer van 2020 toch best mooi.

1. LEUK ADRESJE VAN DE WEEK

Massimo, de ijskoning van Amsterdam, heeft onlangs een tweede ijssalon geopend op de Jan Hanzestraat in Oud-West en laat dat nou nét bij ons om de hoek zijn. Zijn ijs wordt gemaakt volgens Italiaanse traditie en is zo godsgruwelijk lekker dat ik er elke dag wel langs wil wippen voor een bolletje Ricotta & Figs, Fior di Latte of Dark Chocolate. Echt finger licking good – al schijnt dat tegenwoordig niet meer te mogen, je vingers aflikken, maar voor het ijs van Massimo maak ik toch echt een uitzondering.

Italian ice cream by Massimo Gelato in Amsterdam-West
Gelato makes us happy!

2. PRODUCT VAN DE WEEK

Op een bloedhete dag in augustus, jaren terug, vierden mijn vriendin Kim en haar kersverse man Cas hun huwelijksfeest op het romantische Landgoed Te Werve in Rijswijk. Het was zó warm die dag, dat de slagroomsoezenbruidstaart van ellende bijna in elkaar zakte, maar het was onvergetelijk. Enig minpuntje: ik had mezelf die ochtend ingesmeerd met bruin-zonder-zon, want een subtiele, zongebruinde huid zou zo lekker matchen met mijn lila glitterjurkje. Beginnersfout.


Nooit doen natuurlijk, zulk spul op je lichaam smeren luttele uren voor een sociaal samenzijn. Zeker niet als het buiten 30 graden is. Ik had inderdaad een lekkere, naar oranje neigende kleur, maar verspreidde tevens een penetrant luchtje waar werkelijk niemand omheen kon. Voilà, ik had een social distancing situatie avant la lettre gecreëerd.


Na de ceremonie racete ik naar mijn ouders huis – die woonden gelukkig in de buurt – om een half uur onder de douche te staan en het bruine goedje van me af te schrobben. Fris ruikend dook ik die avond het feestgedruis weer in. In mijn lila glitterjurk, die ook best leuk stond zonder oranje Geordie Shore-look. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als de Lancaster Infinite Bronzer toen al had bestaan. Daarvan krijg je namelijk wél een natuurlijke, sunkissed glow en het ruikt ook nog eens lekker.

3. PODCAST VAN DE WEEK

Monica Geuze, de bekendste vlogger van Nederland, zat deze zomer in De Slimste Mens en dat hebben we geweten. De twittergekkies vielen massaal over haar heen omdat ze dacht dat de Space Needle in Hong Kong stond en ze te pas en te onpas, sorry, paste. Maar ze haalde mooi de derde aflevering, plaatste vrolijk al die nuffige reacties op haar Instastories en ik vond haar geweldig.

Filosofen en beste vriendinnen Lena Bril en Doortje Smithuijsen (van de documentaire Mijn Dochter de Vlogger en het boek Gouden Bergen) zijn ook fan en hebben met hun Monica Geuze Fanpodcast als doel dat elke vrouw haar inner Monica vindt. Met een knipoog, maar zonder dédain.

De makers en hun gasten zitten een beetje in een Amsterdamse bubbel (niet iedereen is bekend met Stach, Disco Dolly en alle koffietentjes in De Pijp) en ik mis hier en daar wat zelfrelativering (zou dat een millenial-dingetje zijn?) maar het zijn leuke, slimme meiden en de onderwerpen die ze behandelen zijn interessant: Grote Vragen voor de Vrouw van Nu.

Zo hebben ze Tatjana Almuli te gast gehad (auteur van bestseller Knap voor een dik meisje), die vertelt over dik zijn, eetbuien, en waarom ze moeite heeft met de Body Positivity beweging. Deze week luisterde ik naar hun gesprek met de beste interviewer van Nederland, Gijs Groenteman. Die wil dan weer een influencer worden voor mannen van middelbare leeftijd – een gat in de markt aldus Gijs. De Monica Geuze Fanpodcast kun je hier luisteren op Spotify of in je favoriete podcast app.

4. GUILTY PLEASURE VAN DE WEEK

Je ziet er de lol niet van in of je vindt het geniaal: Zomerpromenade, een ‘talkshow over meningen.’ Ik behoor tot de laatste categorie. Zelden zulk briljant ongemak, zoveel slimme gelaagdheid en ingenieuze humor op de Nederlandse tv gezien. Mocht je het niet kennen: je ziet vier acteurs talkshowtje spelen – maar dan net even anders als je gewend bent.

De tenenkrommende presentator wordt treffend vertolkt door Diederik Ebbinge, net zo’n lullig figuur als schoolhoofd Anton uit de Luizenmoeder. De ‘deskundigen’ – deskundig waarin, dat weet niemand – dat zijn hipster Henry van Loon, sexy modemeisje Eva Crutzen en zelfverklaard Homo Universalis Ton Kas. Ze laten hun licht schijnen op onderwerpen als de rel bij Voetbal International, Black Lives Matter en Corona, niet gehinderd door enige vakkennis of expertise.

Eva Crutzen loving it in Zomerpromenade
Wauw, echt, loving it

Er wordt geroddeld over tv-collega’s, er is onderlinge afgunst, er wordt geflirt, en uiteraard is er elke aflevering een muzikale onderbreking, waarna de studio tijdelijk wordt ontruimd vanwege de vrijgekomen aerosolen.

De Ton Kas kas, de Angela de Jong gong, het Outdoor Management Team, het constante handen desinfecteren, de voucher slachtoffers, Eva’s socialite vakantie op ‘Vlie’ en Schier’, ik ben de tel kwijt geraakt, zo vaak heb ik hardop gelachen. Terugkijken kan hier op NPO3.


5. BOEK VAN DE WEEK

Schrijver en voormalig beroepsbohémien Ilja Leonard Pfeiffer was de laatste Zomergast. Ik heb drie uur lang gehypnotiseerd naar zijn prachtige volzinnen zitten luisteren, niet minder geboeid door zijn mooie handen met die enorme ringen. Hij was soms fel, soms verlegen, ik vond zijn energie prettig en was geamuseerd toen hij een fragment liet zien uit de film Valerian and The City of a Thousand Planets, over de tijd- en ruimteagent waarnaar ik vernoemd ben (Valerian is een Franse strip, in het Nederlands vertaald als Ravian). De film, moet ik erbij vermelden, flopte gigantisch, maar aan mij heeft het niet gelegen. Ik kwam tot de conclusie dat het nu écht tijd wordt om Pfeiffers boek Grand Hotel Europa te gaan lezen. Een aanrader, volgens velen. Wie heeft ‘m al uit?


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

1. De Lancaster Infinite Face Bronzer, om je zomers kleurtje nog even vast te houden.

2. Lekker buiten loungen in je zitzak, nu het nog kan. Deze is te koop bij Bol.com.

3. Favoriet van Monica, dit anti-aging serum van Dior. Je koopt het o.a. bij Douglas. Kost een paar centen, heb je wel een flawless huidje (zegt Monica).

4. Tip voor de herfstvakantie: met een dekentje op de bank Grand Hotel Europa lezen.

5. Je kan er maar beter vroeg bij zijn: een heerlijke oversized coltrui van Phase Eight. Te koop bij de Bijenkorf (50% korting momenteel).Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven