5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 3

Happy Friday! In mijn wekelijkse recap dit keer: de poëzie van Amanda Gorman, een vleugje Bridget Jones en opnieuw iets met een BN-er die wat doms deed. Verder: appeltaart met slagroom (want ik was jarig), en de ultieme feelgood podcast van Aaf en Marc-Marie. High culture meets low culture kortom. Geniet van je weekend!

happy friday the happy files pink confetti girl

En? Hebben jullie ook een traantje weggepinkt afgelopen woensdag, toen Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden het podium betrad, haar shine pakte en op onnavolgbare wijze een boodschap van hoop en eenheid met de wereld deelde? Ze werd in één klap wereldberoemd, in haar lange gele jas, met haar rode diadeem én met haar nu al legendarische gedicht 'The hill we climb'. Met haar 22 lentes is Amanda Gorman de jongste dichteres ooit die mocht spreken tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president. En dat op de plek waar twee weken geleden nog de bestorming van het Capitool plaatsvond. Ga er maar aan staan.

We leven in epische tijden, waarover waarschijnlijk nog lang gepraat zal worden in klaslokalen en aan keukentafels

Ook mooi: het feit dat Kamala Harris naar haar stoel werd begeleid door politie-agent Eugene Goodman, de man die op 6 januari vertwijfeld maar verwoed de indringers die op weg waren naar de Senaatskamer probeerde tegen te houden. Een episch beeld: ik vermoed dat het generaties lang doorgegeven zal worden in klaslokalen, op universiteiten en tijdens gesprekken aan de keukentafel.


We schrijven geschiedenis momenteel, daar ben ik me bijzonder bewust van. Aan de andere kant: dat doen we natuurlijk als mensheid al duizenden jaren. Uiteindelijk is dit ook maar een nét iets feller knipperend stipje op de tijdlijn van onze aarde.


Inauguratie? I didn't get the memo

De eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat ik die hele inauguratie op de dag zelf compleet gemist heb. Zoals ik afgelopen zaterdag tijdens een telefoontje met mijn BFF Willem ook schoorvoetend moest toegeven dat ik niet zeker wist of het kabinet nou was gevallen, of toch nog niet helemaal? Ik hobbel zo nu en dan wat achter de feiten aan. Lang leve 'Uitzending gemist', wil ik maar zeggen.


In tegenstelling tot velen zat ik dus niet aan de buis gekluisterd op deze historische dag. Dat komt simpelweg omdat ik het achterlijk druk heb qua werk momenteel. Er waren deadlines die gehaald moesten worden, opdrachtgevers die op rapportages zaten te wachten, en daarbij moest ik present zijn bij achterlijk veel Zoom-meetings, waarbij er ook nog van me verwacht werd dat ik wat zinnigs zei.

Pluk van de Petteflet, Bridget Jones's Diary en de romans van Hella Haasse, wat zegt dat over mij?

Ik betrap mezelf erop dat ik tijdens zo'n online meeting om de haverklap mijn concentratie verlies als ik op de achtergrond een rijkelijk gevulde boekenkast spot bij mijn virtuele gesprekspartner. Staat daar nu echt Fifty Shades of Grey/ Das Kapital/De Verzamelde Werken van W.F. Hermans? Show me your books, and I will tell you who you are, zei een wijs iemand ooit, en dat klopt wel denk ik. Ik vraag me af wat het over mij zegt trouwens, het feit dat Bridget Jones's Diary, De Ingewijden van Hella Haasse en Pluk van de Petteflet gebroederlijk mijn boekenkast bewonen. Puur uit nieuwsgierigheid, welke drie boeken zou jij uit je boekenkast plukken om die vraag te beantwoorden?

January 22, weight 140 pounds plus 42 mince pies. Alcohol units, oh, thousands. BUGGER OFF!

1. PODCAST VAN DE WEEK

Ik ben gek op true crime podcasts, podcasts over actualiteiten en ook op podcasts die een licht filosofisch karakter hebben. Van Nederlandse producties tot aan Amerikaanse en Britse: ik heb het laatste jaar ongelofelijk veel pareltjes ontdekt. Bingen heeft sinds ik de podcast heb ontdekt een andere lading gekregen. Zonder scherm, gewoon op mijn oortjes. Het luisteren stimuleert andere hersengolven schijnt, geeft meer rust, en je steek er ook nog wat van op. Alsof iemand je een verhaal voorleest aan de rand van je bed, net als vroeger. Heerlijk. Ik val ermee in slaap, doe er de boodschappen mee en sta er nog net niet mee onder de douche.


Waar ik ook enorm blij van word: van dat heerlijke niets-aan-de-hand geklets over alledaagse zaken. Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius doen dat meesterlijk. In hun podcast 'Marc-Marie en Aaf vinden iets' verwonderen de cabaretier en columniste zich over dingen die niet persé wereldschokkend zijn, maar wel herkenbaar. Van kapitalisme tot Willem-Alexander, van lelijke Nederlandse stranden tot en met uit logeren gaan. Ik moest met name heel hard lachen om Marc-Marie's ontmoeting met Beatrix: hij vond haar, mild gezegd, niet zo sympathiek. Waar ik me volledig in kan vinden, want ook ik had ooit een vrij ongemakkelijk intermezzo met onze voormalige koningin. Iets met protocollen die ik niet had gelezen omdat ik buiten een sigaretje stond te roken met de bewaking. Maar daarover meer in een ander blog. Je luistert deze podcast HIER terug. Aanrader!


2. KIJKTIP VAN DE WEEK

Ik beloof plechtig dat als deze pandemie weer voorbij is, ik hier tips en verhalen zal delen over fantastische restaurants, avontuurlijke reizen en diepgaande inzichten. Tot het zover is, houd ik het simpel. De wereld is klein momenteel, en dat is op zich vol te houden zolang De Slimste Mens op de buis is. Wat een zalig programma, wat een ultieme feelgood-tv. Ik geloof dat ik deze week in vijf avonden het volledige seizoen 2020/2021 heb teruggekeken – de finale is vanavond, maar die bewaar ik voor morgen – er was een blog te schrijven. Frank Evenblij die uit pure wanhoop steeds gekkere antwoorden roept bij de puzzel, Emma Wortelboer die de boel lekker ontregelt (en een bijzonder intelligente dame blijkt te zijn), die Brabantse jongen van de Snollebollekes die mijn hart stal – want wat een sympathieke en slimme vent – het is puur genieten. Zelfs Maarten van Rossem had gezien zijn ingehouden gegrinnik een topseizoen.

3. BOEK VAN DE WEEK

Als je mijn blog vaker leest, dan weet je dat ik sinds kort in een leesclub zit. We zijn inmiddels toe aan het bespreken van boek nummer twee (De waarheid over de zaak Harry Quebert), ware het niet dat sommige van ons daar iets langer over doen. Ik noem verder geen namen, maar Channah: step on it girl. Ik snap het overigens wel hoor, het is nogal een dikke pil. Toch kan ik eerlijk gezegd niet wachten tot mijn literaire vriendinnen klaar zijn voor onze online boekbespreking op een – waarschijnlijk – regenachtige zondag begin februari. Al is het maar om een excuus te hebben om de meisjes met wie ik al sinds 1993 lief en leed deel weer te zien – al is het online. In de tussentijd lees ik maar een wat minder dik boek: Ga lekker zelf in je kracht staan. Over kantoorclichées en vage managementtaal: punten op de horizon, de klant 'centraal' zetten en zelfsturende teams.


4. IN HET NIEUWS DEZE WEEK

Ik nam het op voor Famke 'ik doe niet meer mee' Louise afgelopen jaar, en schreef HIER een vlammend betoog over de onzin rondom de uitgelekte sekstape van Fred van Leer. Nou wil ik niet beweren dat ik een voorvechter ben van de rechten van de BN-er, maar wederom had iemand die bekend is van tv iets doms gedaan, en dat vind ik dan toch een beetje zielig. Soapacteur Ferry Doedens was voor de tweede keer ontslagen bij Goede Tijden, Slechte Tijden omdat hij iets onhandigs had gezegd over knuffelen in tijden van Corona, besloot een carrière-move te maken en maakte een profiel aan op een buitenlandse porno-site. Zo'n site waarbij mensen tegen betaling een intiem kijkje krijgen in de keuken van sterren die inmiddels niet meer zo op de A-list staan zegmaar.

Ferry Doedens Jinek Sekstape
Het was 'een beetje dom'. Over tot de orde van de dag.

De lieverd dacht dat dat in Nederland onopgemerkt zou blijven, maar ontving natuurlijk binnen de kortste keren dreigende berichten: we gaan jouw filmpjes eens even lekker lekken naar de media! Ferry verscheen nerveus bij Jinek deze week, maar maakte wel een statement: hij zag het als een vorm van creatief ondernemen en zocht na zijn ontslag bij GTST toch naar een appeltje voor de dorst. Ik ga het hier nog één keer zeggen: wat is dat toch met dat hijgerige veroordelen van elkaar? En als je dan toch zonodig op zo'n schimmige website zit te koekeloeren, en vervolgens de behoefte voelt om een ander aan de schandpaal te nagelen, bedenk dan wel: Ferry tikt er maar mooi 30.000 euro per maand mee af. En doet daar verder niemand kwaad mee. Creatief ondernemen noemen we dat.


5. RECEPT VAN DE WEEK

Sinds pak 'm beet een jaar ben ik volledig in de ban van het bakken - de lockdowns zullen daar wellicht iets mee te maken hebben. Omdat ik afgelopen zondag jarig was besloot ik én zelf de slingers op te hangen, en een taart te maken. Niet dat er iemand op bezoek kwam, maar in het kader van de integratie vond ik dat het moment was aangebroken om mijn geliefde Griek een Hollandse appeltaart te laten proeven. Met vers geklopte slagroom, frisse appeltjes van de markt om de hoek, en rozijntjes. Hij vond het heerlijk, maar wel een beetje te zoet allemaal, met als gevolg dat ik in mijn eentje de rest van de week die appeltaart weg zat te werken. Tot zover mijn poging om die overtollige Corona-kilo's kwijt te raken. Volgende week iets met kwark ofzo.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS


Mijn nacht wordt gebruikt door dromen

Op mijn raam staan regendruppels getekend,

andermans krabbels in de kantlijn van mijn boek


  1. Over mooie teksten gesproken: bovenstaande is zomaar een strofe uit het wonderschone gedicht Instructies voor de Serveerster, dat ik vond in het boekje De Mooiste Gedichten van de Wereld. Te koop bij Bol.com

  2. Iets luchtiger, maar minstens zo fijn. Maakt niet uit hoe oud je bent, Bridget blijft de bom. Hilarisch. Voor als je twintig jaar terug onder een steen lag en het gemist hebt: dit iconische boek koop je bij Bol.com.

  3. Als je net als ik van spelletjes houdt, en niet kan wachten om ooit weer met de hele familie richting de Route de Soleil te trekken, dan hoef je je in ieder geval niet te vervelen in de auto. 50 Games for on the Road koop je online bij mijn lievelingsboekwinkel Hoogstins.

  4. Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Waarvan akte. Deze vond ik op Etsy.

  5. Het ultieme receptenboek voor (thuis)bakkers: Patisserie! Ik weet wat me te doen staat dit weekend. Gevonden bij Bol.com.Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven