top of page

5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 2

Happy Friday! En natuurlijk nog een heel Happy New Year – mag nog wel toch? Friday Favorites is weer terug na een korte pauze, dus ga er maar even goed voor zitten en geniet van je weekend! PS: scroll ook even naar beneden voor het recept van een hysterisch lekkere New York cheesecake. Ga je geen spijt van krijgen.

happy friday the happy files pink confetti girl

Gelukkig nieuwjaar! Mag dat eigenlijk nog wel, die wens uitspreken op 15 januari? We zijn tenslotte alweer twee weken onderweg in 2021. Maar ik was even onder de radar, want ook bloggers hebben recht op kerstvakantie. En wat mij betreft kun je elkaar op elke willekeurige datum al het geluk van de wereld toewensen – daar hoeft het geen 1 januari voor te zijn. Als het aan mij lag, zou ik elke dag wel een fles champagne kunnen opentrekken, al is het maar om het leven te vieren.

Maar dat doe ik natuurlijk niet, want dat zou niet heel gezond zijn, en bovendien doe ik aan Dry January – met uitzondering van het weekend. Want zo ben ik dan ook wel weer.


Goed, ik had dus even een pauze ingelast met bloggen, om met frisse energie weer verder te gaan met waar ik was gebleven. Het doet me goed dat ik hier en daar wat verontruste appjes ontving de laatste weken: "Waar blijft je Friday Favorites update?"


Geen paniek mensen, ik ben er weer.


Spannende update?

Nou zou ik willen dat ik hier een enorm spannende update kon geven over mijn avonturen de afgelopen tijd. Dat ik kon vertellen over een relaxte vakantie naar het Caribisch gebied met mijn liefje, of een anekdote had over een enorm geestig voorval tijdens een nieuwjaarsfeestje. Of gewoon, over een toevallige ontmoeting op straat met een oude bekende, die eindigde in een gezellig kroegje. Maar niets van dat al, net als bij iedereen is ook mijn wereld vrij klein momenteel.

Samen zaten we op een nat bankje, starend naar dat lieve buurtkroegje waar het nu stil en donker is

Ik las het boek De Waarheid Over de Zaak Harry Quebert voor mijn leesclub (waarover later meer), stond elk weekend in de keuken om een recept dat ik op Pinterest had gevonden uit te proberen (met wisselend resultaat) en bingde schandalig veel series op Netflix. Qua outdoor activiteiten deed ik elke zaterdag samen met De Griek een uitgebreid rondje over

de – godzijdank – nog steeds knotsgezellige Ten Kate markt, en wandelde ik met mijn bestie Tessa door een grauw Rembrandtpark, een coffee-to-go in de hand.

Coffee to go restaurant
Een coffee-to-go dan maar weer?

"Zullen we nog heel even langs cafeetje Cook lopen?" vroeg ze met een hoopvolle blik aan het einde van de wandeling, want dat is ons lievelingscafé en misschien, heel misschien brandde daar nog licht. Niet natuurlijk, de boel zat potdicht, het terras lag er troosteloos bij. En terwijl we daar samen met een leeg koffiebekertje op een nat bankje zaten, starend naar dat lieve buurtkroegje waar het nu stil en donker was, verzuchtten we: ooit komt het weer goed. Maar mag het wel snel?


1. FILM VAN DE WEEK

"Heb je nou 'Call me by your name' al gekeken?" Mijn beste vriend Willem roept het al een jaar - misschien zelfs langer. Het is één van de mooiste films die hij ooit zag. Want: ingetogen en ontroerend, prachtige cinematografie, een onorthodoxe liefdesgeschiedenis, en dan speelt het zich ook nog af in een wonderschoon stukje Noord-Italië. In de jaren tachtig! Kortom: een gevalletje moet-je-zien. Op een druilerige zaterdagavond besloot ik dat te doen.


En inderdaad: het is een beeldschone film, waarbij ik met name genoot van de prachtige sfeer die écht heel goed is neergezet: je wordt als het ware meegezogen in de wereld van de onverschillige, maar verliefde Elio. Een verwende puber die met zijn familie in een oud landhuis woont, met tochtige, lange gangen die zijn pianomuziek dromerig weerkaatsen, een tuin waarin 's avonds wordt gebarbecued en je de pruimen zo uit de bomen plukt.

Verder: veel stoffige landweggetjes, meertjes, dorpspleintjes, stiekeme vrijpartijen op zolder en een onmogelijke liefde. Won een Oscar en dat is terecht - al moet je er wel voor in een melancholieke stemming zijn.


2. KIJKTIP VAN DE WEEK

Ik weet niet wat het is met die Belgen, maar qua muziek zitten ze al jaren op een niveau waar wij in Nederland alleen maar van kunnen dromen - nee, dan heb ik het niet over Clouseau - en nou blijken ze ook nog eens fantastische series te maken. Ik was al onder de indruk van het rechtbankdrama De Twaalf, maar had deze week slapeloze nachten van Tabula Rasa: een psychologische thrillerserie over een jonge vrouw die na een auto-ongeluk aan geheugenverlies lijdt en wordt opgesloten in een psychiatrische inrichting. Ze is betrokken bij een mysterieuze verdwijning, maar alleen door haar verloren herinneringen te reconstrueren kan ze haar weg terugvinden uit het donkere labyrinth van haar brein.


Wat zijn hersenspinsels? Wat is waarheid? Waanzinnig goed in elkaar gezet en bloedjespannend - met een vleugje horror, een heus spookhuis en hier en daar en de nodige plotwendingen die je écht niet aan ziet komen. En dat dan allemaal met dat heerlijke, Vlaamse taaltje. Zalig. Te zien op Netflix.

3. IETS LEUKS DOEN DEZE WEEK

Of eigenlijk, niet deze week, maar ik geef alvast een heads-up: vanaf vrijdag 5 februari kun je elke week via een livestream thuis een kookworkshop volgen die wordt gegeven door een bekende sterrenchef. Tijdens het koken speel je via een speciale app een culinaire quiz, samen met deelnemers uit heel Nederland. De ingrediënten krijg je thuisgestuurd in een Fresh Box.

Het is een concept van Eat2Gather, het culinaire organisatiebureau van mijn vriendin Karien. Nu ze vanwege Corona geen kookworkshops op locatie meer kan organiseren, kwam ze met dit alternatief. Ze wist mooie namen te strikken: Erik van Loo van Parkheuvel bijvoorbeeld, en Egon van Hoof van één van mijn favoriete Amsterdamse restaurants: Mos. Leuk om te doen met je geliefde, want veel beters heb je toch niet te doen op de vrijdagavond.


Bovendien: hoe vaak krijg je nou de kans om live tips en tricks te krijgen van een sterrenchef, gewoon in je eigen keuken?


Extra motivatie om mee te doen: elke keer maak je kans op een diner voor twee in het sterrenrestaurant van de desbetreffende chef, uiteraard zodra de maatregelen dit weer toelaten. Voor meer informatie, de menu's en tickets ga je naar Eat2Gather.

4. RECEPT VAN DE WEEK

Pinterest, wat is het toch een feest om daar rond te struinen. Stukken inspirerender dan Facebook en Instagram bij elkaar wat mij betreft, al kun je ze misschien niet echt met elkaar vergelijken. Het is niet direct een social media platform, meer een soort 'Google met mooie plaatjes.' Een virtuele verzamelplaats voor al je dromen en doelen, met name op het gebied van je interieur.

En recepten natuurlijk, heel veel recepten, stuk voor stuk watertandend lekker gefotografeerd. Zo liet ik me tijdens de kerstvakantie weer eens verleiden door één van die prachtige food foto's, en besloot ik een New York cheese cake te maken - het recept vind je hier trouwens. Ik waande me al in zo'n typische deli in Manhattan, bij wijze van spreke. Met een morsig Italiaans mannetje achter de counter, en hipsters aan krappe tafeltjes, nippend aan een caffé latte.


Zoals wel vaker bleken mijn bakkunsten toch een ander resultaat op te leveren dan op het plaatje, maar man, wat was het lekker. Blijven dromen dus maar, dat ik ooit de perfecte taart op tafel zet. Ondertussen geniet ik gewoon van het gekeutel in mijn keuken, en moet ik stiekem lachen als mijn geliefde zich afvraagt waarom ik in godsnaam elk weekend bloem in mijn haar heb.

5. PODCAST VAN DE WEEK

Op tweede kerstdag 2002 wordt de knappe, 36-jarige tennisleraar Patrick dood aangetroffen in zijn appartement in Heerlen. Hij is vermoord. Zeventien jaar later is het misdrijf nog altijd niet opgelost. Verslaggever Sanne Boer duikt in het leven van Patrick in deze spannende podcast. Wie was hij? In wat voor werelden begaf hij zich? En wat is er precies gebeurd tijdens die kerst in 2002? Ik kon niet stoppen met luisteren. Ik ben fan van true crime podcasts, De Moord op Patrick is één van de betere. Luister maar.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Wat is beter, het boek of de film? Het boek Call me by your name - in het Nederlands vertaald als Noem me bij jouw naam koop je bij Bol.com

  2. In de categorie 'support your local shop': deze leuke bamboo coffee-to-go bekers koop je voorlopig even online bij mijn favoriete boekhandel Hoogstins hier op de Kinkerstraat.

  3. Het woord ‘’snijplank’’ doet deze schoonheid echt te kort. Deze prachtige, roze marmeren plank van HKliving is verkrijgbaar in drie kleuren en een eyecatcher voor in de keuken. En niet geheel onbelangrijk: ook nog eens makkelijk schoon te houden. Niet dat ik 'm persoonlijk intensief zou gebruiken, alleen naar kijken is ook al prima.

  4. Als je Tabula Rasa hebt gezien, dan snap je dat deze mysterieuze ballerina niet mag ontbreken in dit lijstje. Te koop bij Desenio.

  5. Bakken in stijl, dat doe je met deze springvorm. Ook te koop op de Kinkerstraat bij mij om de hoek, en wel bij de koning onder de kookwinkels: Meesterslijpers.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.


104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven