5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 16

Als ik zo terugkijk op de afgelopen week, was het een lieve week. Een week met dierbare momenten dankzij geliefden, maar ook met totale vreemdelingen. Het doet me beseffen dat we eigenlijk best deugen, zo met z'n allen. Dus: deze week een shout-out naar de mensen die de slingers ophangen, zonnen aansteken en confetti strooien op een grauwe stoep. Die lente maken en ons verwarmen met hun lach. Die mensen moeten er zijn. Toon Hermans was zo gek nog niet.

Toen ik deze week ietwat vermoeid naar huis wandelde na een paar dagen bij mijn ouders doorgebracht te hebben, werd ik op straat aangesproken door een schattig, licht nerveus stelletje. Nouja, stelletje, misschien waren het broer en zus of besties – daar wil ik vanaf zijn – maar ze straalden, zagen er fleurig uit en roken ook nog eens heel lekker. Of ze me wat mochten vragen. Ik rukte mijn oordopjes uit en stond al klaar hen de weg naar station Sloterdijk te wijzen, dan wel uit te leggen dat ik geen swinger ben. Maar de vraag was of ik een bosje tulpen in ontvangst wilde nemen. Gewoon, zomaar.

Ik liep naar huis, de bos tulpen stevig tegen mijn borst gedrukt, en had een smile van oor tot oor.

We raakten aan de praat en ze vertelden dat ze de wereld wat liever wilden maken door 'random acts of kindness' uit te delen. Ze waren net begonnen en ik was, bij gebrek aan een beter woord, hun eerste slachtoffer. Ik stamelde wat in de camera – check @bekindsquad op Instagram voor mijn reactie – en vervolgde mijn weg, de bos tulpen stevig tegen mijn borst gedrukt. Met een smile van oor tot oor.


Deel eens een caffè sospeso uit

Ik schijn het aan te trekken, dit soort acties. Een paar jaar terug ontving ik bij mijn lokale koffiebarretje een caffè sospeso, oftewel een uitgestelde koffie. Ik moest het even googelen, maar het schijnt een traditie te zijn die afkomstig is uit Napels. Een klant bestelt twee kopjes koffie, maar ontvangt er slechts één. De tweede is bestemd voor een volgende klant, die misschien wat minder gefortuneerd is. Het is een uiting van voorspoed en vrijgevigheid, altruïsme zo je wil. Nou ben ik gelukkig in de positie dat ik mijn latte macchiato prima zelf kan betalen, maar ik werd er wel ontzettend blij van. Het zette me ook aan het denken: zou het niet mooi zijn om straks als de cafeetjes weer open zijn, wat vaker uitgestelde koffietjes, of desnoods een stuk carrot cake te kopen voor een ander? Het zou een prachtig signaal zijn dat mensen ondanks alle ellende die ze misschien zelf meemaken, ook gewoon nog om anderen geven.

Je kent me niet, maar ik ben Sylvia en ik wil je veel kracht en positieve energie wensen.

Het zit denk ik in de familie. Afgelopen Kerst vertelde mijn vader me een bijzonder verhaal. Hij stond in Delft op de stoep te wachten in de rij voor de bakker. Er kwam een vrouwtje aanscheuren op een scootmobiel, dat ze vervolgens met piepende banden tot stilstand bracht, pal voor zijn neus. Ze overhandigde hem een kaartje, gaf hem een schuchtere knipoog en reed weer verder. Op de kaart stond het volgende te lezen. "Hoi lieverd. Je kent me niet, maar ik ben Sylvia en ik wil je veel kracht, positieve energie en gezegende Kerstdagen wensen. Veel liefs en een warme knuffel. PS: Ik hou van jou."


Lieve Sylvia, ik weet niet of je een verwarde vrouw was of een engel, maar met terugwerkende kracht sloeg je de spijker op z'n kop. Mijn vader wist op dat moment nog niet dat die positieve energie en kracht een paar maanden later meer dan welkom zouden zijn. Ik ken je niet, maar daar wil ik je voor bedanken. Mensen zoals jij maken de wereld een stukje mooier.


1. IETS LIEFS DOEN DEZE WEEK

We gaan terug naar de zomer van 2015. Ik was op het legendarische Magneetfestival – zo jammer dat dat niet meer bestaat, maargoed, festivals lijken sowieso een fenomeen uit een ander tijdperk – en werd door een stel vrolijke meiden richting wat lange picknicktafels gesleurd. Of ik mee wilde doen aan een experiment. Samen met een paar vrienden uit mijn gezelschap en een stuk of vijftien andere feestgangers nam ik plaats. Het experiment ging als volgt: je komt tegenover iemand te zitten die je niet kent. Gedurende drie minuten (best lang, kan ik verklappen) overlaad je die complete vreemdeling met complimenten, puur op basis van jouw intuïtie, op wat je ziet. De ander mag niets terugzeggen.

Je bent prachtig, zei het meisje dat tegenover me zat. En even leek het alsof we elkaar al honderd jaar kenden.

Hartstikke ongemakkelijk natuurlijk, maar binnen een halve minuut had ik de flow te pakken. "Je hebt mooie wimpers. Kijkt lief uit je ogen. Je lijkt me een warm mens. Ik denk dat je een jonger zusje hebt, waar je altijd heel zorgzaam voor bent geweest. En je haar zit ook zo goed. Heb je katten? Je bent een kattenmens denk ik. Aaibaar." Na drie minuten was het mijn beurt om complimenten in ontvangst te nemen. "Je bent prachtig," zei het meisje tegenover me, en terwijl we elkaar diep in de ogen keken voelde het even alsof we elkaar al honderd jaar kenden. Ze krabbelde wat op een Post-it, drukte het in mijn hand, en we namen afscheid. Dat verfrommelde briefje heb ik altijd bewaard.

Post-it with a beautiful text
Pics or it didn't happen! Wel dus.

Complimentenpost op je deurmat

Het experiment was een idee van kunstenaarscollectief De Complimentenmeisjes, ontdekte ik later. Je kunt ze inmiddels ook inhuren voor culturele evenementen, bruiloften of verjaardagsfeestjes. En nu dat even niet kan, verzorgen ze ook complimentenpost. Gewoon ouderwets op de deurmat. Origineel cadeautje voor Moederdag! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon iets liefs zeggen tegen een terloopse voorbijganger, je buurman of het meisje bij de Etos.


2. PODCAST VAN DE WEEK

Geïnspireerd door het bosje tulpen dat ik spontaan in mijn handen kreeg gedrukt deze week, ging ik op zoek naar een podcast met verhalen over compassie, over de kracht van 'kindness' en de positieve energie die dat kan opleveren. Zo stuitte ik op Kind World, een podcast van WBUR uit Boston. Over hoe een simple daad van mededogen een leven kan veranderen, al is het maar voor een moment. De podcast bestaat uit korte verhalen over mensen zoals jij en ik, en bij de eerste aflevering die ik beluisterde was ik al ontroerd.

Het verhaal over de gijzeling in Los Angeles was ijzingwekkend en hartverwarmend tegelijkertijd. Serieus, hoe dapper kun je zijn?

Het is het verhaal van MaryLinda Moss uit Los Angeles, die wat boodschappen gaat doen en plotseling in een gijzeling belandt, terwijl haar dochter nog in de auto zit te wachten. De jonge gijzelnemer richt een pistool op haar, maar is duidelijk compleet in de war. Hoe het precies ging is wat vaag volgens MaryLinda. Maar ze kalmeert hem door zijn vingers te masseren (mijn god, hoe dan?), legt haar hand op zijn hart en weet hem te overtuigen zijn telefoon aan haar te geven en zich over te geven aan de politie. Die hebben inmiddels in groten getale de supermarkt omsingeld. Ze vertelt:"I just put my hand on his heart, and I said to him, 'I know you have a good heart, and I know you don't want to hurt anybody today.'" Kippenvel toch? Je kunt deze aflevering HIER beluisteren.


3. BOEK VAN DE WEEK

Nu we toch in de positieve flow zitten: het boek Compassie voor Beginners schijnt een aanrader te zijn. Het is geschreven door Thupten Jinpa. Hij was een monnik, en gedurende dertig jaar de vertaler van de Dalai Lama. Inmiddels is hij getrouwd, heeft twee dochters en woont in de VS, waar hij samen met de Stanford University een veelgeprezen compassietraining ontwikkelde. Zijn levensverhaal en psychologische inzichten wijzen uit dat je minder stress ervaart en simpelweg een blijer mens wordt als je je compassiespier wat beter traint. Ik ben niet zo van de zelfhulpboeken, maar ben altijd bijzonder geïnteresseerd in mindfullness – en dit boek is de stap daarna. Er bestaat geen grotere wijsheid dan vriendelijkheid, zo blijkt maar weer.


4. RECEPT VAN DE WEEK

Worteltjestaart, ik noemde het hierboven al, is naast de punchline van een flauw grapje van vroeger (vies hè?) natuurlijk een klassieker. En toegegeven, ook een beetje saai. Dus ging ik op zoek naar een origineel recept voor carrot cake en dat vond ik op de Australische website van culinair magazine Delicious. Dat ik fan ben van labneh kon je HIER al lezen, maar dat je die romige yoghurtdip uit Libanon ook gewoon als icing voor je spicy carrot cake kunt gebruiken, dat wist ik dan weer niet. Je vindt HIER het recept. Garneren met rozenblaadjes en pistachenootjes, en niet vergeten een plakje achter te houden voor een vreemdeling.

5. KIJKTIP VAN DE WEEK

Niets in het leven is de moeite waard, als je niet bereidt bent risico's te nemen. Was getekend: Denzel Washington. Het gaat niet om je diploma's, om het saldo op je bankrekening of de talenten die jou bij toeval zijn toebedeeld. Het gaat erom wat je doet met hetgeen jou is gegeven. Dat is wat mij betreft, heel simpel gezegd: wees gewoon lief voor anderen. Oordeel niet zo snel.

Omring je met mensen die het beste met jou voor hebben. Die graag zien dat je naar voren valt, in plaats van naar achter.

En andersom: omring je met mensen die ook het beste met jou voor hebben. Die niet tegen je zeggen dat je maar beter een back-up plan kunt hebben, maar die je stimuleren om soms in het ongewisse te stappen. Om naar voren te vallen in plaats van naar achter. Dat je je neus gaat stoten, of gekwetst zal worden, hoort daarbij. "Fall Forward" is een prachtige speech van Denzel Washington, die je HIER kunt bekijken op Youtube. Duurt 12 minuten, en is wellicht een tikkie Amerikaans, maar liet mij desondanks even sprakeloos.

DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Weer eens wat anders dan een Hallmark kaartje. Strooi complimenten in de brievenbus van iemand die je dierbaar is met deze droogbloemen van Bloomon. Je koopt ze HIER.

  2. Hoe lang is het geleden dat jij een ouderwetse liefdesbrief schreef? De liefste woorden vertrouw je toe aan dit mooie briefpapier. Old school? Klopt, maar ga er maar eens voor zitten en take a trip down memory lane. De moeite waard. Neem even een kijkje op Etsy voor inspiratie.

  3. Te cute, deze espressokopjes van Le Creuset. Pay it forward of trakteer jezelf, hoe dan ook zijn ze een aanwinst voor jouw koffieritueel. Why be despresso when you can have espresso? Te koop bij De Bijenkorf.

  4. Het boek Compassie voor Beginners is niet zozeer een zelfhulpboek, maar biedt je wel mooie inzichten en levenslessen. Te koop bij Bol.com.

  5. 2020 was voor iedereen een pittig jaar. Als kind dat opgroeide in de jaren tachtig was ik een groot fan van Back to the Future, en zo vond ik dit wel een mooie boodschap voor mijn favoriete tijdreiziger Marty Mc Fly. Ik vond dit shirt bij Soulmia. Gaat keihard een collector's item worden vermoed ik.


Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven