5 X FAVORIET OP VRIJDAG - WEEK 11

Het is weer vrijdag, dus tijd voor een nieuwe week update. Over een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste dat compleet anders uitpakte dan ik had verwacht, het favoriete avonturenboek van De Griek en zweten in een stemhokje. Kortom: never a dull moment, en gelukkig maar. Fijn weekend!

happy friday the happy files pink confetti girl

Ik geloof niet dat ik ooit zo hysterisch blij was om naar de schoonheidsspecialiste te gaan als afgelopen donderdag. Wat. Een. Feest. Eindelijk! Al huppelend begaf ik me naar de Spuistraat, waar mijn favoriete beautysalon Soap Treatment Store zich bevindt, voor een ini-mini-mani, een spoiled pedicure en een facial. Zin in! Maar zoals wel vaker als je je ergens enorm op verheugt, valt het in de praktijk soms bitter tegen. Zo ook bij mij. Dat had niet zozeer te maken met de schoonheidsspecialistes van Soap, die zijn geweldig goed en superlief.

In gedachten zag ik mezelf al een me-time momentje delen met Isa Hoes, of desnoods met een goed gestylde bakfietsmoeder

Bij aankomst bleek ik echter een verkeerde boeking gedaan te hebben waardoor mijn facial niet doorging, en tot overmaat van ramp belandde ik voor mijn pedicure naast een oudere heer die overduidelijk te lang alleen thuis had gezeten. En ik maar denken dat hier alleen maar hippe influencers, goed gestylde bakfietsmoeders en knappe actrices kwamen. Ik had me van tevoren in gedachten al vriendelijk zien keuvelen met Isa Hoes, die als ik Instagram mag geloven ook regelmatig haar me-time momentje pakt bij Soap. Dat liep anders.


Nog voordat ik mijn kleine teen in het warme voetenbadje met eucalyptusolie had gedompeld, begon deze meneer te ratelen over de verkiezingen, over de klantenservice van het stadsarchief in Amsterdam en zijn postzegelverzameling. Het arme meisje dat hem behandelde had overduidelijk geen idee waar hij het over had, maar bleef vriendelijk knikken en vijlde ongestoord de dikke laag eelt van zijn voetzolen.

Waar is Ted de Braak als je hem nodig hebt?

Ik vind oudere mensen hartstikke leuk en alles, maar hier had ik me toch wat anders bij voorgesteld. Het was ook niet bepaald een gezellig, Ted de Braak-achtig type met een olijke snor, maar meer een lookalike van Freek de Jonge. En daar ben ik nou eenmaal geen fan van. Dus bladerde ik maar wat door de Harper's Bazaar en probeerde ik het meisje dat mijn nagels lakte te verstaan, wat nogal werd bemoeilijkt door haar mondkapje en het onophoudelijke gezwets van mijn buurman. Eenmaal thuis stootte ik keihard mijn teen tegen het randje in de badkamer, met als gevolg een dikke kras door de zorgvuldig opgebrachte, knalrode My Chihuahua Bites! nagellak. (Even serieus, degene die bij O.P.I. de namen voor hun nagellakjes verzint verdient een standbeeld).

Het stemformulier dat ik zwetend inleverde had meer weg van een origami-knutselwerk

Over knalrood gesproken, zoals velen met mij kreeg ik deze week het rode stempotlood mee naar huis, maar in tegenstelling tot zo ongeveer iedereen op mijn timeline besloot ik er géén selfie mee te maken. Ik weet overigens niet hoe het met jullie zit, maar zelden heb ik zo geworsteld met een stemformulier als dit jaar. Niet omdat ik niet wist welk cirkeltje ik rood wilde kleuren, maar omdat ik de kapitale fout maakte het papier in zijn geheel uit te vouwen – en het vervolgens niet meer in de plooi kreeg. Ik geloof dat ik tien minuten heb staan zweten in dat hokje, omdat ik de vrij irritante eigenschap heb dat ik dingen netjes wil doen. Het correct opvouwen van een stembiljet hoort daar kennelijk ook bij. Uiteindelijk leverde ik een soort origami-knutselwerk in wat nauwelijks door het gleufje van de stembus paste. "Heb je er nou twee ingevuld?" vroeg het mannetje dat toezicht hield. Het was, kortom, niet helemaal mijn week.


1. BOEK VAN DE WEEK

Ssht, niet tegen de meisjes van de boekenclub zeggen, maar terwijl ik zo zoetjesaan wel op de helft van ons keuzeboek zou moeten zijn (The Book Thief van Markus Zusak), ben ik nog niet eens begonnen. Geen bladzijde opengeslagen zelfs. Ernstiger nog, ik heb vrolijk een ander boek besteld vandaag, en het kan zomaar gebeuren dat ik die volgende week wel in één ruk heb uitgelezen. Ik vermoed dat ik door het gebrek aan reizen ineens een enorme behoefte heb aan avonturenboeken, films en series – daarom droomde ik in mijn vorige blog al weg bij In Tachtig Dagen de Wereld Rond, en staat de fantastische film A passage to India voor komend weekend op mijn programma.


Een malle professor en een mysterieus geheimschrift

Toen ik deze week mijn Griek vroeg welke avonturenroman wat hem betreft de allerbeste ooit is, kwam hij met A Journey to Center of the Earth. Ook van Jules Vernes, zijn grote doorbraak zelfs. Over de ontdekking van een geheimschrift, een vulkaan op IJsland en een professor met de illustere naam Otto Lidenbrock die met zijn neefje op zoek gaat naar het middelpunt van de aarde. Ik heb de hardcover besteld mét illustraties, en kan niet wachten met de professor en zijn neef mee op reis te gaan. Ondertussen ga ik dit weekend als een malle beginnen met The Book Thief. Want dat schijnt ook een behoorlijke page turner te zijn. En ik mag de meisjes van de boekenclub natuurlijk niet teleurstellen, zeker omdat ik zelf iedereen altijd zo fanatiek op de deadlines zit te wijzen. Dat is overigens voornamelijk omdat ik me steeds zo verheug op onze online boekbesprekingen, en de boel daarom graag een tikkie aanspoor.


2. KIJKTIP VAN DE WEEK

Ik heb weer wat nieuws ontdekt! Nouja ik, samen met zo'n 1.6 miljoen andere Nederlanders keek ik afgelopen weekend naar De Verraders, een nieuw programma uit de stal van de makers van Wie is de Mol – dus dat belooft wat. De komende weken strijden achttien bekende Nederlanders om een schat zilver die kan oplopen tot wel vijftig kilo. En dat allemaal in de setting van een prachtig, door nevelen omhuld kasteel in Limburg, met krakende trappen, stoffige gordijnen en een geheimzinnige kamer met een Ronde Tafel. De groep bestaat uit vijftien getrouwen en drie verraders. Die verraders moeten elke nacht iemand 'vermoorden' en dan worden er ook nog mensen verbannen, zodat het clubje steeds kleiner wordt – als je van de spelletjes bent herken je hierin vast de Weerwolven van Wakkerdam.

Dit spel is mentaal! Om met Loiza Lamers te spreken. Ik vermoed dat ze 'mental' bedoelde

Er wordt gefluisterd in donkere torenkamertjes, er wordt gekonkeld en er zijn opdrachten (waarbij vooralsnog wat mensen een berg opholden en we cabaretier Jörgen Raymann als een slangenmens door een bibliotheek zagen kronkelen, om laserstralen te ontwijken). Het grote verschil met De Mol is dat jij als kijker van te voren al weet wie de verraders zijn. En dat is verrassend leuk, want dit trio neemt je als het ware mee in hun dubbelspel. Je kunt HIER de trailer zien. Mentaal! Om met Loiza Lamers te spreken. En van operazangers Francis van Broekhuizen had ik persoonlijk nog nooit gehoord, maar mag deze vrouw alsjeblieft nog even blijven? Wat een heerlijk mens.


3. PODCAST VAN DE WEEK

De Deventer moordzaak heeft me altijd mateloos gefascineerd, want was het nou de boekhouder of de klusjesman die de weduwe Wittenberg twintig jaar terug in haar villa vermoordde? En wat is precies de rol van opiniepeiler Maurice de Hond? (Daar zat ik in dezelfde tijd mee op salsales trouwens, maar dat heeft er verder weinig mee te maken natuurlijk. Lieve man overigens. Minder soepele heupen. Ik heb hem ooit nog naar huis gebracht omdat iemand zijn banden had doorgestoken, wat een beetje vreemd was. Maargoed, ik dwaal af.)


De podcast De Deventer Mediazaak van onderzoeksprogramma Argos gaat over het mediacircus rondom deze spraakmakende moord. Ik luisterde naar de eerste aflevering toen ik afgelopen weekend op weg was naar mijn beste vriendin Tessa voor een wandeling door het Sloterpark en een rood wijntje bij haar thuis. En ik was gelijk gegrepen door het verhaal. Over twijfelachtig DNA-bewijs, het wat eigenaardige echtpaar Waisvisz, dat zich specialiseert in handschriftonderzoek, en allerlei plotwendingen: deze podcast luistert als een misdaadthriller – binge-waardig. Terug te luisteren op je favoriete podcast-app.


4. RECEPT VAN DE WEEK

Ik weet het soms even niet meer hoor, mag je nou één of twee gasten thuis ontvangen? Ik ben al een jaar hartstikke braaf, maar toen ik deze week een appje kreeg van een vriendin of zij samen met haar vriend langs mocht komen dit weekend voor een corona-proof borreltje, dacht ik: dan maar even ongehoorzaam. Want ik heb zo'n behoefte om vrienden te zien en spreken, en met dat koffiegedrink op een koud bankje in het park ben ik nou ook wel een beetje klaar. Shoot me. Het is niet dat ik een rave in de huiskamer ga organiseren ofzo. En bovendien is onze keukentafel van zo'n formaat, dat je niet bij elkaar op schoot hoeft te zitten. "Cozellik," zei De Griek, "what shall I cook?" Die had in zijn hoofd alweer een uitgebreid feestmaal bereid.


Maar shit, die avondklok, urenlang tafelen gaat 'm natuurlijk niet worden. En om ze nou om 11 uur 's ochtends al langs te laten komen, dat is ook weer zo wat op de zaterdagmorgen. Daarom: hapjes, dipjes en kaasjes op het menu. Een lekker recept dat ik nog ken uit mijn reizen naar het Midden-Oosten is labneh: een soort zoute hangop die je op smaak maakt met granaatappelpitjes, dukkah (een mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen) en olijfolie. Ik vond HIER een heerlijk recept, met dank aan Anne-Marie van MyHappyKitchen.

5. IETS LEUKS DOEN DEZE WEEK

Heerlijk om dit weekend in de keuken te staan en wat lekkers op tafel te zetten voor vrienden, maar mis jij het ook zo, uit eten gaan? Je optutten, je verheugen op de menukaart, de wandeling of fietstocht naar dat leuke restaurantje, het eerste slokje van je aperitiefje, een verrukkelijke amuse (iets met gerookte pancetta op een bedje van zeekraal ofzo). Ik kan niet wachten. Het zit er nog even niet in, maar als je toch zin hebt in een culinaire avond of iets gezelligs wilt doen met je collega's of vrienden in plaats van een vrijdagmiddagborrel in de kroeg, kun je natuurlijk ook een online tasting doen. Culinair organisatiebureau Eat2Gather organiseert er meerdere, zoals een kaas- en wijnproeverij. Hun kaasconnaisseur plugt een half uur bij jullie in en vertelt je alles over de bijzondere kazen en wijn uit de verwenbox die je thuisbezorgd hebt gekregen. Je vindt HIER meer informatie.


DIT ZIJN MIJN 5 x FRIDAY FINDS

  1. Doe jezelf een plezier en verwen je voetjes met My chihuahua bites! Knettersexy, koraalrode nagellak van O.P.I. om de lente mee in huis te halen. Te koop bij Douglas.

  2. Kan niet wachten tot dit boek op mijn deurmat valt, A Journey to the Center of the Earth van Jules Vernes. Het beste avonturenboek aller tijden, aldus mijn Griek. Te koop bij jouw lokale boekhandel of bij Bol.com.

  3. Zolang we niet de wijde wereld in mogen, halen we de wereld in huis. Was getekend: reisjournalist Tijn Kramer met wie ik ooit in de Wadi Rum woestijn stond te housen tijdens dance-festival Distant Heat. Hij schrijft een verrukkelijk blog met tips for flix, food & music. Zoals deze over Japan. Je krijgt direct zin een ticket naar Tokio te boeken, of op zijn minst een ijskoud Asahi biertje open te trekken.

  4. Voor als we ooit weer met groepen samen kunnen komen rondom een knapperend kampvuur: De Weerwolven van Wakkerdam is een geweldig partyspel waarin vreedzame burgers de strijd aanbinden met de weerwolven in hun midden. Maar wie dat zijn? Dat blijft een mysterie. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld: je kunt een gewone burger zijn, maar ook een speciaal karakter zoals de heks, de jager of het onschuldige meisje. Ik heb dit nog nooit gespeeld maar het lijkt me fantastisch. Je kunt het spel bij Bol.com kopen.

  5. Mooie serveerschaaltjes om je hapjes in te serveren tijdens je corona-proof borrel voor twee (of drie, of vier). Je vindt ze bij de Bijenkorf.

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie content te maken.

181 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven